Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2009 11:57 - Предговор
Автор: cudo Категория: Други   
Прочетен: 5339 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 28.05.2009 12:52


От библейските времена сме чували за чудеса и свидетелства, но случват ли се и днес чудеса или тези времена са отминали отдавна? Отговорът е да, случват се и днес!


image

Заради спасение на човешкия род, Бог извършва действия  или събития със свръхестествен характер. Сам Господ Иисус казва: 

« макар на Мене и да не вярвате, на делата повярвайте, за да разберете и повярвате » (Иоан. 10, 38)


Когато запитаме нашите вярващи – вярващите в България кои от почитаните светии са чудотворци, те веднага ще отговорят: Св. Георги, Св. Николай, Св. Димитър, Св. Мина... Нормално това са светий, просияли в древността на църквата, светий чийто чудни деяния като мечове са посичали и продължават да посичат всичките кроежи на всякакви гонители и еретици. Нека след това да попитаме същите тези наши православни христяни: “А  ще избройте ли българските светии чудотворци?” веднага ще настъпи объркване. В първият момент мнозина ще назоват Св. Иван Рилски, после някой ще прибавят Св. Петка Търновска, още по-малко ще се сетят за Св. Климент Охридски и дотук ...

Най-много да се прибавят още едно или две именна, известни в определени региони на Отечеството ни. Нещо което е доста притеснителен факт, смущаващ, разкриваш тревожни симптоми. Че,нихилизмът мъчешвсички ни вече шест десетилетия е проникнал и в духовния живот, и извършва най-страшното заличаване, на паметта за тези велики чеда на Православната Църква, който просияли на земята от българския род, светят като незалязващи звезди в мислените небесни Божи селения.
Примерите са много, всички знаем, кой са Св. Св. Кирил и Методий и познаваме тяхното дело, но колцина знаят, че почти веднага след блаженната кончина на св. Кирил в Рим, Господ чрез мощите му започва да извършва чудеса? И че гробът на равноапостола в храма “Св. Клементе” е познат и почитан от тамошните жители именно като чудотворен? Сигурно мнозина знаят какви трудове е положил и какви несгоди е претърпя Св. Методий като архиепископ на Моравия и Панония. Но колцина знаят, че още в земните си дни с молитвите си светителят е изцелявал болни и освобождавал бесновати? Че удостоен от Всевишния с дара на прозорливостта, винаги виждал пред себе си бъдещето като настояще?Този първи пример се отнася само за нашите първопросветители. Нека сега да продължим.

На колцина е известно чудотворството – както приживе, така и след земната кончина на Наум Охридски, Йоаким Осоговски, Прохор Псициски, Гавраиил Лесновски, Иларион Мъгленски, Ромил Видински, Теодосий Търновски, Димитрии Бесарабовски? И това е само малка част от българските свети, които светят заедно с добродетелния си земем живот и с дара на чудотворството. А колко от обикновенните хора ще се досетят да изброят и българските светии-чудотворци просияли в Градината на Божията Майка – Света Гора? А те никак не са малко: “Св. Козма Зографски, Св. Теодосий Мироточиви, Св. Пимен Зографски
( и Софийски), двадесет и шестте преподобно мъченици Зографски, Св. Йоан Кукузел, юродивият заради Христа Антим Атонски (Софийски)? Уви малко, много малко от нас ще се досетят да изброят поне част от тези имена.

 Това е част от печалният факт, че дълго време външни и вътрешни хора, са приспивали духовната ни памет с тезите, че видите ли ние българите сме по-невзрачни в сравнение с другите (близки и далечни), че нямаме духовен живот, че нямаме такива бляскави свети места, които другите притежават, че като бавно мислещи и твърдоглави получзичници ние почти нямаме достъп до светостта иплодовете й, един от който е чудотворството. Но това е една от най-страшните клетви, произнасяни срещу нас. Още по-лошо: подобно на шаманско заклинание или хиндуистка мантра, тази нечистоплътна лъжа продължава да се повтаря. И най-страшното  най-често я повтарят хора от нас, от обществото ни, от народа ни.  Идеолози, философи, наплодилите се като гъби след дъжд привърженици на всякакви психологически школи, журналисти, политици, лидери на неправославни организации (ще добавя открито антиправославни) уж християнски религиозни култове, всичките обединени с един белег: готови са да потулят и подменят историческата истина заради някаква политическа изгода. Възоснова на изложеното до тук, не ще се очудвам на това че св. Паисий Хилендарски (впрочем колцина знаят, че той е канонизиран за светия и могат да посочат датата на неговото честване?) отделя цяла глава от безсмъртната си История за светиите, просиялиот българският род и за чудеста, който Бог е извършил чрез тях. Нашият  велик будител е знаел, че нихилизмът е най-страшен тогава когато е облечен в бутафорни одежди, имитиращи църковност и вселенска принадлежност.
Знаел е, че който забрави духовното си минало, не ще може да се ориентира в настоящето и в една или друга степен ще заличи бъдещето си. Затова нека послушаме гласа на Хилендарският проповедник и да пазим всички спомени – и древни и пресни за великите дела с който Господ е прославил и прослявя тези достойни чеда на Църквата МУ, просияли от нашият род, който завинаги  Го прославя!

 image

«Да пазим Православието си като очите си — това е най-висока и свещена длъжност на всеки честен българин. Да се не лъжем, братие. Няма по-голямо зло, което би могло да се нанесе на народът ни от това — да не пазим и да не зачитаме вярата му, да посягаме на Православието. Да не забравяме никогаж:

ИМА ПРАВОСЛАВИЕ У НАС, ИМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД, НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ — НЯМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД»

Търновки Митрополит Климент  - Васил Друмев



Гласувай:
4



1. анонимен - добре1
04.06.2009 01:15
да спасим България! гласувайте размуно!
цитирай
2. анонимен - Много добре
04.06.2009 02:18
много добре написано ;)
цитирай
3. анонимен - Благодаря!
24.06.2009 00:17
Благодаря за чудесните материали! Бог да ви благослови! И дано повече хора прочетат написаното в този блог!
цитирай
4. panazea - добре е да се съберат всички български светии
03.07.2009 11:12
Аз си спомням за първия , Енравота . Който е бил принесен в жертва от брат си Омуртаг . Дядото на св Кирил и Методий също е бил "Близо до царя " но е избягал , затова , че е християнин . Кирил казва : "Имах дядо, много велик и славен, който стоеше близо до царя. Но когато отхвърли дадената му голяма чест, той бе изгонен и отиде в чужда земя, обедня и там ме роди. ".Такова е било времето ! Добре е да се знае ! Привет !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504584
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/