Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2009 09:32 - Смолян - Икона на свети Никола
Автор: cudo Категория: Други   
Прочетен: 7487 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 27.07.2009 14:52


Тайните са навсякъде около нас и ни съпътстват още от раждането, та чак до сетния ни час. От някои тайни се страхуваме, пред други се прекланяме, а трети сме склонни да обожествяваме.
Иконата на свети Николай Чудотворец от едноименната църква в смолянския квартал Устово твори чудеса. Xрамът е разположен върху скалиста тераса, от която се открива чудна панорама към целия квартал Устово, застроен амфитеатрално в планинската долина. В ляво  грее камбанарията на "Св. Богородица",  а в далечината небето е прорязано от ново минаре, а между тях стотици и стотици бели родопски къщи – новите са измазани, старинните са от речен камък и дървени трегери.
Църквата „Свети Никола” е забележителна с богатата си стенопис и оригинална архитектура построена на мястото на църква вкопана в земята, трикорабна с петостенна апсида.

image

Парализирано дете проходило преди няколко години, след като преспало под иконата на светеца.
Ето какво свидетелстват запознатите:
Детето е на девет 9 години. Когато дошло в храма цялото било сковано от парализа и родителите му, до този момент не успяли да намерят лек за страданието на чедото си. Специалистите от най-реномираните клиники, спорет твърденията на родителите, били категорични, че до края на дните си детето ще е инвалид. Майката и бащата се оказали борбени личности и  не се отказали да се борят за здравето на детето. В своето отчаяние те го закарли в църквата в Устово и го сложили, по съвет от познати, да  спи една нощ под иконата.
Притеснените хора, успали да си издействат разрешение и поставили креватчето на детето, което не спирало да плаче по иконата на св. Никола. Щом легнало обаче под иконата, утихнало и затворило очи. Спало непробутно до 7 сутринта. Чудото наистина се случли!
Момченцето проходило, щом се събудило, и казало, че в съня си видяло свети Николай, който го целунал по челото.
Секретарката на архиерейското наместничество Дафинка Левова се отървала от тежка болест благодарение на чудодейното изображение. Ето какво разказва госпожата:
„Отидох да пренощувам в храма заедно с други болни. През нощта чухме тропот на кон. Това беше свети Николай. Всички, които бяхме тогава там, после оздравяхме", обяснява развълнуваната жена.

„Всеки тълкува чудесата по свой начин", коментира лаконично свещеникът на църквата отец Васил Маджаров. Когато бил дете, се стряскал насън и майка му го завела в храма. Преспали на балкона и страховете изчезнали.

Отец Васил е станал свидетел и на друго необичайно явление. Преди 5 години поправяли покрива на църковната сграда. За 10 работни дни успели да ремонти­рат 500 квадратни метра покрив.
„Работата вървеше изключително бързо, без никаква умора. Помня, че един ден в двата края на Смолян валеше дъжд като из ведро, а при нас не капна нито капка. Сякаш някакъв невидим купол имаше над нас който ни предпази от пороя", посочва отечет. Той също чувал необясоними шумове от балкона, когато в църквата ня­мало жив човек.

История

Никой не може да каже, точно откога съществува чудотворната икона. Но едно се знае се със сигурност, че тя е била вече в храма от построяването му през 1836 година. Горният край на дървото е започнал да се разпада. В долния не може да се види надпис от зограф. Предполага се, че светинята е донесена от монаси от Света гора, които дошли по на­шите земи да събират дарения.
По време на Априлското въстание  заптие се опитало да убие човека, който биел камбаната на църквата „Свети Николай Чудотворец". Ръката на турчина обаче паднала като посечена и той не могъл да я мръдне. Над него се смилил свещеника и след негова молитва, заптието започнал да я движи. Вярващите виждат в това намесата на светеца.
Иконата помага на всеки който отиде да се помоли пред нея казват редовните посетители на храма. но най-голяма е нейната сила срещу Никулден.
Нерядко църквата се поещава и от мюсюлмани. Излекуваните оставят пред иконата детски чорапчета, кърпи, ризи и други дарения. Доказано е, че иконата в устовската църква помага най-вече при психични и нервни разстройства.

Местополложение

Смолян е разположен в централната южна част на Южна България, в сърцето на Родопа планина. Отстои на 260 км от столицата София, на 100 км от втория по големина град в страната – Пловдив, на 45 км от Девин и на 14 км от курорта Пампорово. Градът е живописно разположен по поречието на р. Черна, на 1000 м. надморска височина, обграден от скалистите зъбери и зелените гори на Родопите. Населението на Смолян е около 34 000 жители.




Гласувай:
4



1. georgiev - Поздравления за прекрасната ст...
05.12.2009 20:27
Поздравления за прекрасната статия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504599
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/