Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2012 14:18 - Луцифер - божие изчадие или дяволско създание ?
Автор: lisa19 Категория: Други   
Прочетен: 33262 Коментари: 59 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да ме прощава блоговия Луцифер, не го пиша за него. Просто ми хрумна да внеса малко яснота относно гонението му и съществените различия, които притежава. С една дума: бунтар, но все пак вижте за какво му е бунта. :) Не съм вярваща, но винаги съм се питала: ЗА или ПРОТИВ ЛУЦИФЕР??? Може би въпрос на избор. В крайна сметка идеални няма. Просто няма и това е.

Луцифер - божие изчадие или дяволско създание ?   Малко хора са наясно с това кой или какво е Луцифер. Дявол, паднал ангел ??? Общо прието е Луцифер да се окачествява с дявола, но тези две персонификации нямат нищо общо. Нека оставя на лаиците да смятат, че Дявола, Сатаната и Луцифер са едно и също създание.
Има няколко предания за това кой е Луцифер. Според едно от тях той е ангел, който е бил привилигирован и е стоял най-близо до божия трон. Той е имал задачата да събира душите на мъртвите и да ги води към светлината. От там идва и името му Луцифер, което на латински означава "носещия светлина". Понеже той е бил и ангела най-близо до хората, знаел и какво представляват те. Той вижда, че човеците не заслужават Божието благоговение и се разгневява от това. Вдига се на бунт срещу Господ и тогава Бог го поркужда и му отрежда тежката задача да наказва греховните души. Според друго предание той се възпротивява на това, че хората имат привилегията да избират, докато ангелите не могат да правят това. Той смята, че ангелите са по-високо в йерархията и трябват да имат повече привилегии от човеците. Това е друга причина, която довежда до неговото прокуждане.
В много картини Луцифер е изобразяван като същество с козя глава и крака. Това няма нищо общо с него. Това е създание наречено Бефомет. Преданието, че Луцифер изглебда така идва от средновековието. Когато Орденът на Тамплиерите бил в своя възход. Кралят на тогавашна Франция, Филип Хубавия решил да срине Ордена. Всъщност го е направил по много интелигентен и подъл начин, до някаква степен е успял. През 1507 година, той застявя папата да напише писмо до всичките си подчитени, което те да отворят на 13 Ноември. В писмото се казва, че папата е получил пророчески сън, в който му се е явил Господ и му е казал, че тамплиерите са окултисти и се кланят на дявола изобразен с козя глава и крака, което всъщност е било Бефомет. Чрез това писмо тамплиерите са били бесени и убивани без съд и присъда, малцина успяват да се измъкнат от жестокото клане.
По правдоподобно изобразяване на Луцифер е това на ангел с прилепови крила, което символизира това, че е паднал ангел, че е прокуден от Рая и негова задача е да поставя наказания на грешниците.
Според казаното излиза, че Луцифер е и двете: и божие създание, и дяволско изчадие. Но това до някаква степен ни показва как и в днешно време хората се отнасят с различните: прокуждат ги и ги обричат на вечно скитане и лутане... само заради начина им на мислене или начина, по който изглеждат. А именно тези хора могат да ни научат на това да бъдем по-добри... защото те внасят различното в така удобния ни стереотип.

@ Чудовището вътре в мен. blogspot.com



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - minio prometya
26.04.2012 15:09
ne nam za toz lucifer az sam po tochno obtraz ot drevnata gr tragedya prikovania prometei to ili luci prikovali go stot daval ogan na obikn hor a te ambrozia dene moita a ot csicseto a i ambar sama se davala na teh.
цитирай
2. sparotok - Деница
26.04.2012 16:03
В българския превод на Библията Луцифер е наречен Деница - син на зората...
Трудно е обаче да се разбере кой точно е той защото още от дълбока древност много понятия биват съзнателно изкривени и манипулирани. Велзевул например не е зъл демон а божество на светлината - Бал-Сбул. От омраза враговете на финикийците наричат Бал-Сбул - Баал Зебуб - господаря на мухите...т.е. демон...
цитирай
3. ramus - един мой текст по тази безкрайна тема
26.04.2012 16:14
откъс от текста ми - ЛЪЖАТА, ИСТИНАТА и ЧЕСТНОСТТА
----------------
... Най-интересното обаче е голямата лъжа за Сатанаил. Или ангела, който бил най-близкия до Бога. Най-умния, най-светлия от всички божии специални и издигнати синове. Но нещо се случило и той „възстанал”, защото чрез своята изключителност и вътрешна сияйност прозрял единствен една истина… Много важна истина…
И това е историята за човешкия стремеж към истината, за която няма цена, на която единствено можеш да се посветиш – единствено чрез своята честност. Измислиците за Дявола и Сатанаил после са украсени, като им се присвояват всички представи за злини, нещастия, беди, разрушения. И така са прикрити вътре у всеки човек - от неговия собствен страх. Същата тази лъжа е прераснала като "Ангела, който се опълчил срещу Бог". Най-хитрото в това е подмяната на ролите на героите в тая история. Защото в основата на тази религиозна егова измислица стои една друга история, която също е намерила следите си сред легендите и митовете – дори скрита зад религиозните текстове.
„Един ден сред света на лъжата един "светещ образ на човек" слезнал от небето. Изправил се сред хората и заявил – вие живеете в лъжа, лъжете себе си, после се лъжете помежду си. Направихте целия ви свят от лъжа, и забравихте бог. Така не оставихте бог да слезне сред вас, защото какъв ще е този бог, в свят от лъжа. Така и самия Бог ще стане лъжа. И го направихте лъжа, като написахте и съчинихте истории за лъжовното лице на Бог, дори и на местата на които лъжовно нарекохте "божии" храмове.
За да дойде бог сред вас е нужна истина… Има ли сред вас хора достойни за истината. Хора, достойни да си спомнят как някога оставихте истината за себе си и направихте един свят от лъжа, опитвайки се да живеете именно в него”

Това казал Вестителя и зачакал. А хората, влюбени в света на лъжите си, веднага разбрали, че за да се извади истината, за да си припомнят честността, целия им свят ще се разруши. Целия свят изграден от лъжа, ще се срути… И хората живеещи сред този лъжовен свят, също ще се погубят. И не посмяли да изберат истината – за пореден път. И за да забравят това, за да защитят света си, скрили още по-добре тия думи, зад хиляди образни измислици.
Оттогава те нарекли този небесен пратеник „разрушителя на светове” и подменили образа му със образите от своите си страхове. И този избор, тази възможност е непрекъснато вътре в душата на всеки човек – още от зачатието си… а дори и преди него.

- Сега разбирате ли чий БОГ е образа за който се говори в света на лъжата? Чий е гласа който слушате, когато ви говори "тоя, вашия бог"...
-----------
http://ramus.blog.bg/drugi/2011/02/20/za-lyjata-istinata-i-chestnostta.690280


цитирай
4. lisa19 - 1. анонимен
26.04.2012 16:23
Да дадеш огън на хората и да не те зачетат си е престъпление. В митовете и легендите има нещо положително. До колко то се разбира вече е въпрос.
цитирай
5. lisa19 - 2. lucyfer
26.04.2012 16:28
Здрасти. Понякога чета това-онова и ето какво ми се мерна пред очите:

- Луцифер в превод от латински значи "утринната звезда” - на български се превежда "зорница" или "деница", в зависимост от това дали изхождаме от \"зора\" или \"ден\"

- Сатана от еврейски е "враг"

- Дявол от гръцки е "клеветник”

Той бил и"херувим" - странно същество от духовна материя.
При това е "паднал".... Стани )))

Колко е вярно това вече е въпрос, а дали изобщо съм разбрала не мога да гарантирам, но не ме горете на кладата. :) И още нещо не разбирам и не, че ме интересува: пет в едно: враг, клеветник, херувим, паднал ангел, утринна звезда /светлина/. С една дума – красота. Бил е несъгласен с някои порядки явно в Рая и е вдигал бунт. Не знам защо образа е отрицателен. Сигурно защото е в противоречие с невидимия. Има разлика – невидимия си остава такъв, но светлината я виждаме. Враговете, клеветите, падението… Човешко си е. Но… отритнат и низвергнат. Да, обаче какво е виновен Сатаната, че е подлъгал Ева, а? Ами тя защо се е поддала??? Не са лесни стереотипите и в попските дела. Има много примитив. )))
цитирай
6. lisa19 - 3. sparotok
26.04.2012 16:31
Как така не се знае кой е той. Преди време ми попадна в полезрението, че е бил дясната ръка на Господ, един от най-приближените му ангели, но Луци започнал да навдига глас и той му задал. А пък Архангел Михаил го провъзнесъл в херувим. Мали, дано не казах някоя глупост, че ще има да ми се смеят половин година. Все пак си мисля, че образа на Луцифер не се разбира правилно. Това си е мое мнение.
цитирай
7. анонимен - . . . СЪГЛАСЕН СЪМ-хората, влюбени в ...
26.04.2012 16:32
...СЪГЛАСЕН СЪМ-хората, влюбени в света на лъжите си, веднага разбрали, че за да се извади истината, за да си припомнят честността, целия им свят ще се разруши.-ИСТИНАТА НЕ Е КРАСИВА-ИСТИНАТА Е ГРОЗНА...И МАЛКО ХОРА МОГАТ ДА Я ГЛЕДАТ СМЕЛО В ОЧИТЕ И ДА ЖИВЕЯТ С НЕЯ...ДА ОТРЕЧЕШ ИСТИНАТА Е ЛЕСНО-МИМОЛЕТНА КРИЗА,ДИСКОМФОРТ И СЛЕД ТОВА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА КРЕПОСТ,ОКОЛО СЛАБОСТТА...
цитирай
8. lisa19 - 4. ramus :)))
26.04.2012 16:38
Цитат„Един ден сред света на лъжата един "светещ образ на човек" слезнал от небето. Изправил се сред хората и заявил – вие живеете в лъжа, лъжете себе си, после се лъжете помежду си. Направихте целия ви свят от лъжа, и забравихте бог. Така не оставихте бог да слезне сред вас, защото какъв ще е този бог, в свят от лъжа. Така и самия Бог ще стане лъжа. И го направихте лъжа, като написахте и съчинихте истории за лъжовното лице на Бог, дори и на местата на които лъжовно нарекохте "божии" храмове.За да дойде бог сред вас е нужна истина… Има ли сред вас хора достойни за истината. Хора, достойни да си спомнят как някога оставихте истината за себе си и направихте един свят от лъжа, опитвайки се да живеете именно в него”

Ан така. Значи, предпочитам Луцифер, отколкото Бог. Това е положението. Лъжата Бог е твърде явна, докато Луцифер винаги го е имало и ще го има. Не, че съществува, но човешките приоритети се променят като деня и нощта. Човекът е твърде променяща се система.
цитирай
9. lisa19 - 8. lucyfer
26.04.2012 16:43
Истината си е истина, колкото и да бърка нечии приоритети. Но ще те постигне участта на Луци, ако я кажеш. Затова смирен и притихнал, вперил поглед в небесата си мечтай за хармония и чистота в човешките отношения.
цитирай
10. ramus - хващате се самички в собствените си примки...
26.04.2012 17:00
...Примките на собствената си лъжа.
Дали някой си дава сметка, че изнесеното е само цитат. И той е от един далеч по-широк контекст. А текста е нужно да се чете внимателно, а не просто на онова, на което се спрат очите, докато се прехвърлят по диагонал, само и само да се изрезонира на нещо си...
два примера - условни, но пък съвсем очевидни:
ЛУЦИФЕР - ..."истината не е красива... а грозна". Ти си просто бунтар - това е израз на психичен процес, свързан с израстването. Нарича се образно "бунта на мравката". Характерен е с бунтарството срещу установеното. Обаче забравяш да погледнеш към себе си и да видиш че просто се бунтуваш, но отвътре си напоен със твоите си версии на онова към което се бунтуваш. Идеята на честността не е да замениш едно сънуване с друго (дето да ти пасва). Идеята е да използваш честността и да се откопчиш от потребността ДА СИ ПРИСТРАСТЕН. Докато е налице пристрастието е налице личното отношение и това поражда предпочитание към едно или друго. Но са малцина тия, дето им стиска да минат през магията си. Нали това според вас ви ПРАВИ ХОРА. Ама в кой свят? Ей това е и цледващия цитат от коментара, първите думи "СЪГЛАСЕН СЪМ -..."
И втория пример за същото - съвсем очевиден - лиса19:
"... Значи ПРЕД - ПОЧИТАМ!!! Люцифер".
Ей това сте вие децата. Като че целия свят е едно място в което да си играете на предпочитания. Важното е да си намерите "причината", обекта, идола, идеята или описанието - квото и да е - за да ви свърши работа да се оправдаете и обясните някак си... Едни деца си играят на българи, други на махали, трети на родове, четвърти - на банди, класове, отбори, народности, нации, християни... всеки го напира отвътре едно и също и това ви е начина да си го "набавите" и компенсирате. Просто няма кой да мисли, защото мисленето е като честността - с него някой може "да си отреже измисления клон на който стои, в измисленото от него дърво, в измисления от него свят...
Да се изживяваш на бунтар, е едно. А да си различен... - е съвсем друго...
цитирай
11. lisa19 - 11. ramus
26.04.2012 17:13
Виж сега, аз нямам идоли, нито се кланям на който и да било. Бих ти се извинила и не се срамувам да го направя. Явно разбираш повече и знаеш много повече от мен. Фенка съм на много по-различни неща. Не се влияя от който и да било Бог или какъвто и да е там. Живея моя си живот. Затова не ми се сърди. Кой-кого в този век без никакви идеали, а само на вярата в Бог сега е на мода. Не се влияя и от модата. Благодаря ти за участието в дискусията. Ще намина да попрочета нещо и друго. Приятна вечер.
цитирай
12. анонимен - ...АКО ИСКАХ ДА БЪДА ОБЩОПРИЕМЛИВ И ДА ГЛЕДАМ СМИРЕН НЕБЕТО,НЯМАШЕ ДА СЪМ ЛУЦИФЕР...
26.04.2012 17:20
lisa19 написа:
Истината си е истина, колкото и да бърка нечии приоритети. Но ще те постигне участта на Луци, ако я кажеш. Затова смирен и притихнал, вперил поглед в небесата си мечтай за хармония и чистота в човешките отношения.

..."ЛУЦИФЕР" Е ПО-СКОРО ТИТЛА
цитирай
13. ramus - Не разбра ...
26.04.2012 17:23
Да пишеш за сериозни неща е вече отговорност. Нито мода нито идоли, нито извинения. Нищо няма нужда от ИЗ-ВИНЕ-НИЯ - както се вижда корена на думата е ВИНА. А такава е налице само и единствено в груповия сън в който участвате. Вината, срама и съвестта са онова, което се вменява и ви сугестира при възпитанието и ученето. И с които се опитомявате, те са нещо като намордник, но ако го няма няма да сте живи.
Обидата е лично отношение, да си фенка на което и да е - също. Няма значение към какво. Именно затова и лъжеш дори себе си, че не се влияеш - защото няма как при положение че имаш пристрастие и предпочитание. Декларациите са хубаво нещо, но в случая издават пожелателност от вида "КАКВА СЕ ВИЖДАМ" и "КАКВА ИСКАМ ДА СЪМ"
Живота не е просто вода, на която единственото за някои деца е просто да си плуват на пояси и това да е за тях живота. Да си пишеш можеш за каквото поискаш - така или иначе това е твое право... но и отговорност. Децата много ви е страх и бягате от това. Но да говориш и пишеш за дълбоки неща е вече възможност... не за друго - а да се видите как и какво е да си пораснал.
цитирай
14. анонимен - ramus - хващате се самички в собствените си примки...
26.04.2012 17:23
...ЗНАЕШ ЛИ,ЧЕ ПСИХОПОРТРЕТЪТ,КОЙТО МИ ПРАВИШ Е ВЪЗМОЖНО ДА Е ПРАВИЛЕН,НО...НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ЧУЖДИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ ПО НИТО ЕДИН ВЪПРОС,ДОРИ И АЗ ДА СЪМ ТЕМАТА...ОТДАВНА ИМАМ ТВЪРДИ МНЕНИЯ И ТВОИТЕ ОБЯСНЕНИЯ ЗА МЕН СА ИЗЛИШНИ...НО Е ВЪЗМОЖНО ДА СА САМОТО ПРОЗРЕНИЕ ЗА НЯКОЙ ДРУГ...
...ИМАМ НУЖДА ДА СЪМ ПРИСТРАСТЕН-ПРИСТРАСТИЕТО Е КАТО КЕРОСИН...БЕЗ МОЩНО ГОРИВО НЯМА ЖЕЛАНИЯТ ВИСОК ОБОРОТ...ПРАВИЛНОТО СПОРЕД МЕН Е В ПОЛЯРИЗАЦИЯТА И КОЛКОТО ПО-КРАЙНА,ТОЛКОВА ПО-ДОБЪР СТАРТ
...ПОЗДРАВ...
цитирай
15. zarenkow - Забравихте основната тема
26.04.2012 18:49
все пак колко Луцифера могат да се съберат ....
Може Lucyfer да сподели и усещането за комфорта. Давайте по същество , какво го увъртате. :)
цитирай
16. nefertiti20 - Кой е Луцифер?
26.04.2012 18:56
ИМА МНОГО СПОРОВЕ И МНОГО ТЪЛКОВАНИЯ ЗА СИНЪТ НА ЗОРАТА....НОСИТЕЛЯ НА
ЗОРАТА....МНОГО ИЗОПАЧЕНИ СА ТЪЛКОВАНИЯТА С ГОДИНИТЕ И С ВРЕМЕТО! ПОТЪРСИХ И
ВИЖТЕ НА КАКВО ПОПАДНАХ:
Случаят с Луцифер е много показателен. Това е нагледно свидетелство, как
догмата, разпространявана от църковните отци, напълно изопачила смисъла на
първоначалното събитие. Луцифер, Синът на Зората, Лъчезарният Ангел, надарил
човечеството с Разум, бил свален до положението на рогат „козел отпущения“,
когото поколения християни сочели като главен виновник за всички беди и
нещастия на тази планета. Впрочем, такава е била и си остава и до днес участта
на всички Носители на Светлина. Примерът с Луцифер е още по-показателен с
това, че неговото име се превежда от латински точно като Носител на Светлина.

И още по-забележително е, че тази метаморфоза е станала в описаните съвсем
недалечни исторически времена. Още в ранните християнски времена един от
римските папи взел името Луцифер. А през ІВ век съществувала християнска секта,
чиито членове се наричали луцифериани. Самият Иисус казвал за себе си: „Аз съм
...утрената и светла звезда“[9], или Луцифер.

http://www.sirius1-bg.net/sirius/goodevil/lucifer1.htm
цитирай
17. lisa19 - Моля да не се чете от истински вяр...
26.04.2012 18:57
Моля да не се чете от истински вярващите.

Е, аз рядко се извинявам, но ти явно си нямаш и на представа за какво се извиних.
Виж какво, вярно е, че сега хората си говорят две и двеста. Всъщност на кой се молят вярващите? На Бог Йехова, или на Исус Христос? Кой кой е? Първият ли е Бог и Господар, или вторият, който е три в едно. Ето в следния пасаж, мисля, че става въпрос за Исус:
„1. Духът на Господа Иеова е на мене; Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките, Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените, Да проглася освобождение на пленниците, И отваряне затвора на вързаните;
2. Да проглася годината на благоволението Господно, И деня на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени;
3. Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той.
4. И ще се съградят отдавна запустелите места, Ще се издигнат досегашните развалини. И ще се обновяват пустите градове Опустошени от много родове.”

„Да наредя на наскърбените в Сион...” Защо точно в Сион??? Хич не ме интересува колко страшен може да бъде бащата и дали изобщо наследника му сам се превъзнася за Господ. Ето още един пасаж, в който всеблагия бог се мисли за всьо и все:
„10. Вие сте Мои свидетели, казва Господ, И служителят Ми, когото избрах, За да Ме познаете и да повярвате в мене, И да разберете, че съм Аз, - Че преди мене не е имало Бог, И подир мене няма да има.
11. Аз, Аз съм Господ; И освен мене няма спасител.
12. Аз възвестих, и спасих, и показах, Когато не е имало между вас чужд Бог; Затова вие сте Ми свидетели, казва Господ, Че Аз съм Бог.
13. Да, преди да е имало време 1, Аз съм; И няма кой да избавя от ръката Ми; Аз действувам, и кой ще Ми попречи?

Добре, обаче пък самият той казва и това: защото йехова, вашият бог, той е бог на боговете и господар на господарите, големият и могъщият и страшният бог ... – продължава
цитирай
18. lisa19 - – Брей, най-страшния. . . Защо тоз хр ...
26.04.2012 18:59
– Брей, най-страшния... Защо тоз хр истиянски бог трябва да плаши? Защо? Какво всява той и на кой ги „говори” тия. Що за самочувствие или понеже няма кой да опонира, си е чист комплекс. Да се учи човек на религия и вяра си е негова работа. Това изобщо не ме касае. Какво знам, колко съм пораснала и дали съм пораснала – това едва ли интересува който и да било.


57. Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял?
58. Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

А такаааа... Ето ти нещо противоненаучно. Уж Исус е по-млад от Авраам, пък бил го познавал от не знам кога. Явно вселилият се в него баща му диктува какво и как е било. „Всеблагите” и „миролюбиви” натрапници в общи линии могат само да бленуват за нещо, което изобщо не съществува. Луцифер също не съществува, но кой от двамата е по-прав??? Всеки има право на избор. Библията така или иначе е една недомислица. Има много противоречия и съмнителни изводи. Лъжата е всеобща, но който иска да вярва си е негово право. Не съм против хората вярващи в нещо като Господ или бог, но това е една голяма измишльотина. Ако си мислиш, че в теб не съжителства Сатана, много се лъжеш. Всеки човек в определени случаи прощръклява. Ами самият бог също сплашва – най-страшния. Искаш да ме убедиш, че трябва да уча религия или да вярвам в нещо, да си говоря сама и си измислям молитви, така ли. Е, не става. НО: в случая спорим кой е по-приемлив – Господ или Луцифер? Интересното е, че самия Исус говори за Сион, така, че по-добре да спра до тук, защото ако продължа ще хвърчат змии и гущери. Какво пък. Ставам Луциферианка. Надявам се на последователи. :)))
цитирай
19. lisa19 - 17. zarenkow
26.04.2012 19:00
Здравей, ти от кои си? ;)
цитирай
20. анонимен - ...НЯКОЛКО ЛЕГИОНА "ЛУЦИФЕР" МОГАТ ДА СЕ СЪБЕРАТ...
26.04.2012 19:35
zarenkow написа:
все пак колко Луцифера могат да се съберат ....
Може Lucyfer да сподели и усещането за комфорта. Давайте по същество , какво го увъртате. :)

цитирай
21. balgarski7vinarki - Има и доктрини, където Луцифер е наречен Княз на въздушната власт
26.04.2012 19:48
Интересното в тях е ,че го приемат като задължителна част от нашето време-хората са натрупали толкова грехове,че никакъв Месия не може , а и не иска да ги оправя-т.е. да живеят,както са си нагласили,докато се изчерпи цялата система...
цитирай
22. анонимен - Tук
26.04.2012 20:25
"57. Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял?
58. Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм."


В това се състои опита на мистиците от всички времена.
Когато Исус казва: "Аз и моя баща на небето сме едно", точно това има предвид.
Казва: "Не притежавам ограничения."
Това е начин да се каже същото нещо, метафорично, символично:
"Аз и моя Баща на небето не сме две различни неща,
а едно цяло -аз, в това малко тяло и Той, простиращ се из цялото съществуване,
не сме две различни неща, а едно. Моят източник и аз сме едно...
Аз съм толкова голям, колкото е цялото съществуване."
Това е значението на твърдението на мистиците от Упанишадите:
"Ахам Брахмасми - Аз съм абсолютът, аз съм Бог!"
Това твърдение е направено в състояние на съзнанието,
при което не съществува нищо безсъзнателно.
Това е смисълът, когато суфи, Мансур, твърди:
"Ана-ел-Хак - Аз съм истината."
Тоталното живее чрез тебе. Ти не си просто част.
Тоталното живее с твоя помощ като тоталност.
цитирай
23. lisa19 - 18. nefertiti20
26.04.2012 21:54
Интересно, интересно. "Аз съм, ..., Аз съм..." Все се присламчва някъде. Знаеш ли, чудя се нещо и ще попитам : Дали Луцифер не е брат-близнак на Исус. Нека Господ ме обори ако иска.Освен това: Ето нещо, което ме замисля. В Битие, Бог избива почти всичко на Земята. Бог избива ханаанците, включително жените и децата. В Числа Бог нарежда избиването на мадианците, с изключение на девиците, които стават робини/каква ли е съдбата на робините???/ Защо във филмите е толкова атрактивен, а всъщност в дълбочина когато човек малко поразсъждава вижда нещо съвсем друго. Бог заповядва разрушаването на 7 града, избиването на мъже и жени, старите и младите, и добитъка. Бог казва: "Аз създавам светлината и мрака. Аз нося просперитет и катастрофи, Аз Бог, правя всички тези неща". Браво!!! С други думи Бог създава всичко зло, освен всичко добро. Не знам някъде Луцифер да е отговорен за някакво зло или поне не съм чела. От друга страна сме човеци и всичко ни е подвластно. Как така с времето Луцифер е станал злия и вреден ангел, от дясната ръка на бог отива в девета глуха, обаче пък е станал шеф на Ада. Дано не греша де.

24. анонимен: Що касае истината: Всеки може да я изопачи както намери за добре. Истината винаги е под въпрос. Според това което съм прочела, бог я премълчава. А дали е за добро, вече е въпрос.

И така, падам си по нещо реално, но не по невидими и неми. Дебатите по тези въпроси едва ли някога ще свършат. Консенсус? Невъзможен! Защо? Защото сме овци. Нека всеки се замисли в кой и за какво вярва? На какво възпитава тази днешна вяра. Съвсем не мисля, че съм лош човек. Просто това, което се говори не е мой принцип, нито пък съзнанието ми го приема. Някой ще каже "По време на турското робство без вяра..." - Моля, моля. Онова време, не го сравнявайте с това. Тогава вярата не е била толкова в бог, колкото за оцеляване на един НАРОД- БЪЛГАРСКИЯ!!!
цитирай
24. mnooogo - Тези дяволи,спасители,
27.04.2012 10:35
и всичко което написа по горе, че бог наказал това,убил този ,всичко това е историческа неморална поука за действията на човека ,криейки се зад името на бог.За съжаление и днес милиарди вярващи са експлоатирани от шепа хитреци.
Даже дори да умеят да пишат умно и отговорно те все пак са мошеници. Важното е е че младите имат информация в/Интернет/ и не се залъгват толкова лесно.Идва времето на осъзнатите човеци които разчупват оковите на стереотипа.
цитирай
25. анонимен - Тук
27.04.2012 10:47
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.
Въпреки че може да има много лъжи,
една истина ще ги победи.
Истината е една. Само лъжите са различни,
само лъжите могат да са различни - истината не може да се различава.
Здравето е едно: болестите са различни.
И едно здраве побеждава всички болести.
И една истина побеждава всички лъжи.
Когато едно слънце изгрее, мракът, колкото и дълбок да е, ще изчезне.
Умът е огледало! Той отразява реалността,
но ако започнеш да вярваш в това отражение,
вярваш в неистината, в образа.
Истината може да се изживее,
но не може да се познае.
Истината може да се постигне,
но не може да се изведе.
Истината не току така се нарича истина,
на нея не и трябват доказателства.
А това, на което му трябват свидетелства и доказателства,
рано, или късно ще бъде пометено от напора
на други свидетелства и потвърждения.
Като доказваме нещо, ние едновременно с това
опровергаваме неговата противоположност.
Като доказваме някоя противоположност - с това опровергаваме нещо.
В Бог няма противоречия. Как може да бъде потвърден, или отхвърлен?
Бог не може да бъде определен. Бог не може да бъде обяснен.
Защото ако го обясниш, ще го отдалечиш.
Бог не може да се съдържа в мисълта,
Бог може да се изживее, може да се обича.
Възможно е - но умът не може да обхване Бога.
Умът е твърде тясно пространство.
Той е като лъжичка за чай - а ти искаш да побереш в нея Тихия океан.
Да, можеш да гребнеш малко солена вода с лъжичката,
но това няма да ти даде представа за Тихия океан, за неговия простор.
В твоята чаена лъжичка няма да има бури;
няма да се надигнат огромни вълни.
Да, ще има неговия вкус, но няма да е океанът.

Преди да питаш кой какъв е, и защо такъв е,
отговори си на въпроса "Кой съм Аз?" .



цитирай
26. lisa19 - 26. mnooogo
27.04.2012 14:01
Хм, значи ти казваш, че това не е вярно, така ли? Не е вярно сигурно тогава, че Исус е правил геноцид. На вие съм с всякаква религия, вяра и каквото и да е, според мен за хубаво. Появява се приказката /религията/ с хубави, чисто благородни цели и се изражда... Колко души като вас знаят, че от юдеизма възникват другите две по-масови религии...- някои по-начетени и ''четящи'' мюсюлмани и християни...
"Иди и обяснявай на арабина-камикадзе, че имат един и същ Бог с християнина и евреина..., че са верски братя... Или да обясним на палестинеца от ивицата Газа да не убива своя ''брат'' израелеца... Или там проблемът е чисто териториален??
Да вземем християнството... Религията няма нищо общо с църковността, с ритуалите и догмите, които изопачават религиозната система и я затварят в тесните рамки на примитивизма,на ограниченото мислене... Църквата вече е по-скоро политическа организация... Имаме ли нужда от нея??"

Радвам се ,че дискусията върви по нормалата! Радвам се и за друго, че напълно съм в тон с написаното от всички и поне тук няма неразбиране и обиди. Благодаря ви!
цитирай
27. lisa19 - 27. анонимен
27.04.2012 14:20
Цитат: Преди да питаш кой какъв е, и защо такъв е,
отговори си на въпроса "Кой съм Аз?" .

Ще попитам "Кой си ти?" ан27? Защо си анонимен? Просто си влез с ника и това е. Всеки, който знае кой е той би счел за разумно и благородно да си влезе с ника и напише това, което душа му иска. Ето точно за това и аз говоря, че бога е невидим, ням, а всичко което той уж говори е измислица от минали времена.

Една малка част от интервю със Сам Харис:
- Какъв най-очевиден пример бихте дали за вредата от религията?
- Има толкова много примери. Най-очевидният са проявите на насилие, които не биха се случили без определената представа на хората за Бог – например конфликтите в Близкия изток. Мюсюлмани и евреи се карат за земи, като че ли Господ е брокер на недвижими имоти, който раздава парчета земя според повелите на Библията или Корана. Това, което искам да изтъкна е, че става въпрос за хора, самоопределящи се на религиозна основа, хора с несъвместими искания, които воюват в името на Бог. Формално погледнато за територия, но всъщност единствената причина да не могат да съжителстват в мир е, че имат несъвместими представи за вселената, обусловени от различните вери.

Според мен вярата е нещо хубаво все пак, но вяра даваша сила, а не униние. Човек е раболепен, когато нещо не му достига. Кой както го разбира. Лично аз нямам нищо против вярващите, не един път съм го казвала, но нека не са лицемери. Ето това е неприятно. Не може в църквата да си един, да си пред разпятието, да се молиш, а като излезеш от нея и тръгваш ... през просото. За какво се изповядва тогава, за какво се моли??? Да прави бели ли?

Религията си е религия, вярата - вяра. Аз предлагам да се върнем към Луцифер. Ако някой е по-знаещ нека напише нещо. Не, че ми е идол и му се кланям, интересно ми е. :)
цитирай
28. анонимен - Тук
27.04.2012 15:24
Човечеството в по-голямата си част не е религиозно;
само претендира за това.
Твоето негодувание е срещу претенциите
и лицемерието на "религиозния" човек.
Той само демонстрира, че е религиозен.
Издери го и ще видиш колко нерелигиозен е.
Издери го и ще откриеш, че цялата му доброта е на повърхността,
а всичко, което е лошо, е дълбоко вкоренено в него.
Това е една "религия", ориентирана към кожата.
Всичко върви добре; усмихваш се и всичко останало,
а някой ти казва нещо, само една дума, обида
и ти полудяваш, вманиачаваш се, искаш да го убиеш.
Що за религия е това?
Единствено Любовта и Разбирането
могат да донесат истинска Религия на света.
Твърди се, че не можеш да научиш
старото куче на нови номера - много е трудно.
Много е трудно да научиш на нещо стария ум.
Когато Исус е жив, ще откриеш, че го следват младите.
Няма да откриеш млади хора да отиват
на среща с папата - стари хора, умъртвени хора,
отдавна, отдавна умрели,те отиват да видят папата.
Можеш да отидеш в кой да е храм
и ще намериш стари жени и мъже - младостта отсъства там.
Всъщност, когато религията наистина присъства,
тя е заобиколена от младостта;
когато присъства истината, младостта е привлечена.
Когато останат само лъжи, учения, догми, се появяват старите хора.
Когато е привлечена младостта, означава,
че истината е млада и привлича младостта.
Когато истината е стара, почти мъртва, тогава привлича мъртвите хора.
Старите хора са привлечени единствено поради страха от смъртта.
Когато остареят, дори атеистите се превръщат във вярващи... страхуват се. Когато младите са привлечени от нещо, то не е от страх,
защото все още не познават смъртта;
то е заради страхотната любов към живота.
Това е разликата между истинските и неистинските религии.
Неистинската религия се базира на страха;
истинската религия се базира на любовта.
Но това може да се случи единствено с младия ум.
Дали младият ум е в младо тяло или е в старо тяло,
това е без значение - но е възможно единствено за младия ум.
цитирай
29. анонимен - Тук
27.04.2012 15:37
И все пак не осъждай стария ум.
Никога не осъждай нищо
И разваленият часовник показва вярно часа два пъти дневно.
Отношението на осъждане е глупаво отношение.
Когато осъждаш нещо, отнемаш на себе си потенцията,
която може да стане достъпна за тебе, ако развиеш низшето.
Някой хора имат толкова силна представа
за себе си като жертва, че това се превръща
в сърцевина на тяхното его.
Недоволството и оплакванията съставляват
важна част от самосъзнанието им.
А себичното самосъзнание има нужда
от конфликт, тъй като чувството му
за особена идентичност укрепва в борбата
срещу едно или друго, в демонстрацията,
че "това съм аз" , а "това не съм аз" .
Нерядко племена, народи и религии извличат
силното си чувство за колективна идентичност
от наличието на врагове. Кои ще са
"вярващите" , ако ги няма "неверниците" ?
На всяка конструкция на себичния Аз
е присъща нуждата от съпротива
и изключване, за да се подържа чувството
за отделност, от която зависи оцеляването му.
Така се получава "аз" срещу "другите" , "ние"
срещу "тях" .
Себичността има нужда да бъде в конфликт с нещо
или с някого. Това обяснява защо всички търсят мир,
радост и любов, но не могат да ги търпят
дълго. Казват, че искат щастие,
но са пристрастени към нещастието си..
Цялото нещастие на нашия свят се дължи
на личното чувство за "аз" или "ние" .
То прикрива същността на това кои сме.
Когато не съзнаваме най - дълбоката си същност,
в крайна сметка винаги създаваме нещастие.
цитирай
30. lisa19 - 30. анонимен
27.04.2012 15:48
Че то това днешното религия ли е? Пълна смрад. Да не говоря за вярата, което е нещо естествено, но твърде нерационално, поне при тези условия на живот. Лъжа, която държи хората да прекланят глава и се смирени, но това е учението на кой??? - Бог или Три в едно? На мен отдавна ми прелита една мисъл в главата: Защо Мария ражда от Бог, ами нали си има мъж - Йосиф. Това по нашенски знаеш как се нарича. А тълпата би нарекла Исус "копеле" /извинявам се за което/, обаче тя го боготвори. Ей това ми обясни. Остави това, че старите хора били мъртви. Няма такъв праз. Църквите са пълни с възрастни, но явно е станало догма, след като младите не присъстват. Всички умират. Родиш ли се, един ден ще те закопаят в новия ти дом - два на един. Младият ум се легитимира като неусъвършенстван и твърде лабилен. Ето защо трябва да израсне до ниво разум.
цитирай
31. lisa19 - Хм.
27.04.2012 15:59
Цитат: Себичността има нужда да бъде в конфликт с нещо
или с някого.

Верно? Сигурен ли си? Ти поп ли си? Това ли са проповедите, които четат поповете в църквите. Сега, да ти кажа, това, че изразявам своя постановка относно некви си религии и вяра, не значи, че съм в конфликт с който и да било. Имаме различни възгледи и това е. Вярвай си като ти е кеф. Нямам такива права да забранявам или отричам, ноооо... сори. Ако в неделя спечеля от тотото може и да погледна нагоре. Аз между впрочем често гледам нагоре, но обичам звездите. А те не са притежание на бог, не са. Май са на Луцифер, какво ще кажеш по въпроса и стига с тези проповеди, че ако взема да правя анализи ще гръмне сървъра на блог.бг :}
цитирай
32. lisa19 - Ето нещо, което ми направи впечатление.
27.04.2012 16:35
И, не, че не го осмислям, но да го споделя и с вас:

"Луцифер е носителят на Светлината. Нищо повече от Истината!

...
Ако Христос е дневното Слънце, то Луцифер е Огънят в тъмна нощ, който осветява пътя.
И двамата са Божии Синове и като такива са братя. Еретично, нали...

Който се зове християнин, трябва да знае - не вярвайте на лъжливите попове, истината е съвсем друга и скривана от вас от хилядолетия - като се кръстите, вие изповядвате и Луцифер - горе на челото - Отца, долу под гърдите - човека, дясно - Христа и ляво - да... самият Луцифер. Той не е, обаче, онази карикатурна рогата и опашата взаимка от земния бог Пан, той е Прометеус, както и Аполониус, той е носителят на светлината в тъмата, той е самата истина и провидението. Ангелът, който първи дръзва да слезе и да се погребе в материята, за да я освети, да даде свободата си за нашата светлина. Ако Христос е дясната ръка на Бога, то Луцифер е неговата лява. Човек с една ръка не може."

...

Погрешно е също така да се свързва Луцифер с Луната. Той е Слънчев бог.

Няма Слънце отвъд деня и нощта - "каквото горе, такова и долу" е завещал Хермес и е бил абсолютно прав. .
Енергията на Бога е навсякъде. Тя не се разпростира от тук до там.
Бог е навсякъде. И всичко е едно в Бога.

Луцифер също е част от него. Онази, която някои наричат тъмнина и сянка, само защото са слепи за светлината й.

...

Сега за Луцифер - да, паднал е - но и Христовият дух и той сниз-хожда над човека Исус..."

Lucia_free

Източник: http://indigota.com/index.php?topic=141.0#ixzz1tFOJu5zK

Такива работи. Кой прав, кой крив, човекът е в основата на всичко и никой не му е виновен, освен той самия.
цитирай
33. lisa19 - Опаааа :)
27.04.2012 16:42
"Както е казано в "Йов" Луцифер е един от божите синове...

А друго, което също е ясно, е, че в НАЧАЛОТО ХРИСТОС И ЛУЦИФЕР са били братя. И защо ли ми идва на ум една ранно християнска истина, впоследствие изгубена или забранена от Рим

HRISTOFORUS VERUS LUCIFERUS,

което ще рече ХРИСТОС Е ИСТИНСКИЯ ЛУЦИФЕР (носител на светлината).

В окултизма най-важното са понятията, а не думите."


prepinatelen



....



"В древността с термина "луцифер" са наричали всички светли богове, които са осветявали незнанието и пътя на човечеството - Аполониус Луцифер, Диана Луцифера и т.н, като това прозвище е било с положителен смисъл, до момента когато се е изпортило от "светите" отци и са му били нанесени поправки - рога, опашка и копита ала земния бог Пан. През 12 век папа Лъв XII обявява Луцифер за Сатана и се дава начало на едно сплашване на хората с Луцифер. Всичко това е заради тамплиерите и все по-нарастващото им влияние сред масите. Известно е, че те са имали тайни ритуали. И са изповядвали Луцифер.

"Аз съм Денницата. Аз съм светлата утринна звезда." са думи на Христос."

Lucia_free

Източник: http://indigota.com/index.php?topic=141.0#ixzz1tFR6pJ00
цитирай
34. анонимен - . . . ОСЪЗНАВАШ ЛИ, ЧЕ ЗА ВСИЧКОТО ...
27.04.2012 17:35
...ОСЪЗНАВАШ ЛИ,ЧЕ ЗА ВСИЧКОТО ТОВА ЩЕ ТЕ АНАТЕМОСАТ)))...
цитирай
35. lisa19 - Уф, ако знаеш какво ми попадна без да искам.
27.04.2012 18:40
Търсех нещо за археологията и изведнъж... пак за Луци един форум. Малиии, ако го пусна не знам какво ще стане. И кой ще ме анатемоса и за какво? Ти ша ме защитиш. Искаш ли да ти пусна адреса на форума?
цитирай
36. анонимен - Тук
27.04.2012 19:36
В думите ти има верни неща, но ми се струва,
че ти липсва пълно разбиране на така изложеното.
Моля те, не ме питай, защото с твоите въпроси ме поставяш в затруднение.
Или трябва да си противореча, което ще те обърка,
или трябва да ти кажа само половината истина,
която не е истината и е опасна;
или трябва да запазя мълчание.
Светът не е разделен на по-висш и по-низш,
светът представлява едно цяло,
по-висшето и по-низшето са хванати за ръка.
Висшето включва низшето, низшето включва висшето.
Висшето е скрито в низшето, низшето е скрито във висшето
- затова низшето не трябва да се отрича,
не трябва да се осъжда, не трябва да се унищожава или умъртвява.
Низшето трябва да се трансформира.
На низшето трябва да се даде възможността да се движи нагоре
и низшето се превръща във висше.
Не съществува непреодолима пропаст между Бога и Дявола
- дълбоко в сърцето си дяволът носи Бога.
Когато това сърце започне да работи,
Дяволът се превръща в Бог.
Това е причината коренът на думата "дявол",
да има същото значение като "божествен".
Думата "дявол" произлиза от "божествен";
то е все още неразвитото божествено, това е всичко.
Не защото Дяволът е против божественото.
Не защото Дяволът се опитва да унищожи божественото
- всъщност Дяволът се опитва да открие божественото.
Дяволът е на път към божественото; той не е врагът, той е зародишът. Божественото е отрупаното с цвят дърво,
Дяволът е семето - в зародиша обаче се крие цветът.
Зародишът не е против дървото;
всъщност дървото не може да съществува без зародиша.
Дървото не е против зародиша - те са заедно.
Отровата и нектарът са двете степени на една и съща енергия,
така е и с живота и смъртта - така е и с всичко останало:
деня и нощта, любовта и омразата, секса и свръхсъзнанието.

цитирай
37. lisa19 - Добра вечер ан. 38
27.04.2012 21:49
Ами прав си. По-добре замълчи, така ще е по-добре за теб. И не, че не са ми ясни толкова нещата. Ето нещо, което явно ти трябва да знаеш, затова ти го пускам, за да си наясно: Чистата Дева Мария живяла около 11 години в Божия храм. През това време праведните И родители умрели. Мария много обичала Бога и искала да Му посвети целия Си живот. Затова не смятала да се омъжва, а и Сам Господ Я избрал да бъде онази благословена Девица, от Която трябвало да се роди обещаният от много векове Спасител. Но еврейският закон не разре-шавал на девоки да живеят в храма, а Мария била вече голяма. Като разбрали, че Светата Дева иска да посвети живота Си само на Бога, първосвещениците недоумявали как да постъпят. В онези времена това желание било необичайно. Затова първосвещениците се събрали на съвет и просветени от Светия Дух, решили да поверят благочестивата Девица на грижите на праведния Йосиф. Той бил 80-годишен вдовец, потомък от Давидовия род.Когато настъпило
очакваното от много векове време да се роди Въплътеният Бог, юдейската земя била под римска власт. Владетел на Рим бил император Октавиан Август. Той заповядал да се направи преброяване на народа. За да се запишат в родовите регистри, Мария и Йосиф заминали от град Назарет, където живеели, за родния град на дедите им — Витлеем. Но там се били стекли множество хора и никъде в къщите не се намерило свободно място. Затова те се приютили в близост до града, в пещера, в която витлеемските овчари подслонявали стадата си при лошо време.
Тогава дошъл часът Пресвета Дева Мария да роди Спасителя на света - Иисус Христос. Това станало по чуден начин - без Девицата-Майка да страда. Пресветата Дева нежно взела Младенеца и Го повила в пелени. Сетне Го положила в яслите наживотните. Така още от първия миг на земния Си живот Спасителят предал на хората урок по смирение. Той, Всемогъщият Бог, се родил не в царски дворец, не в дом на човеци, а в пещера и бил положен ясли на животни... и т.н.
цитирай
38. lisa19 - Ето и едно стихотворение:
27.04.2012 21:52
Бог е любов

Любовта на Бог е по-голяма,
дори от любовта на мама.
Зове ни Той като баща,
да станем Негови деца.
Да бъдем ний като Отца,
с любов в нашите сърца.

Бог жертва Своя Син дори,
за нас и нашите души.
Той иска всички да спаси
и с вечност всеки да дари.
Чуй как сърцето ти трепти,
на Бог дете го подари!

от Грета Бабулкова

http://hristianche.ucoz.com/index.html

Върхът!!! Направо съм изумена!!!
"Любовта на Бог е по-голяма,
дори от любовта на мама."
Ето това не знам как да го приема, но не ми се връзва изобщо.
цитирай
39. mnooogo - Lisa.ако прочетеш отново моя постинг
28.04.2012 08:52
lisa19 написа:
Хм, значи ти казваш, че това не е вярно, така ли? Не е вярно сигурно тогава, че Исус е правил геноцид. На вие съм с всякаква религия, вяра и каквото и да е, според мен за хубаво. Появява се приказката /религията/ с хубави, чисто благородни цели и се изражда... Колко души като вас знаят, че от юдеизма възникват другите две по-масови религии...- някои по-начетени и ''четящи'' мюсюлмани и християни...
"Иди и обяснявай на арабина-камикадзе, че имат един и същ Бог с християнина и евреина..., че са верски братя... Или да обясним на палестинеца от ивицата Газа да не убива своя ''брат'' израелеца... Или там проблемът е чисто териториален??
Да вземем християнството... Религията няма нищо общо с църковността, с ритуалите и догмите, които изопачават религиозната система и я затварят в тесните рамки на примитивизма,на ограниченото мислене... Църквата вече е по-скоро политическа организация... Имаме ли нужда от нея??"

Радвам се ,че дискусията върви по нормалата! Радвам се и за друго, че напълно съм в тон с написаното от всички и поне тук няма неразбиране и обиди. Благодаря ви!

ако го прочетеш отново ще разбереш,че защитавам твоите думи.
Много си права за всичко и аз така мисля по отношение на религиите.Това е начина на мислене на осъзнатите хора.Пътя на познанието е не само наука но и опознаване на самия себе си.Тогава разбираш истината.
цитирай
40. mnooogo - Анонимен,тук
28.04.2012 09:15
още малко и напълно ще осъзнаеш ,че БОГ Е ВСИЧКО.
цитирай
41. lisa19 - Още малко инфо и започвам да си правя изводите.
28.04.2012 14:41
Според Библията,Луцифер е бил най-светлият ангел,който е стоял до трона на Йехова.Никой друг не е бил като него-нито Михаел, нито Габриел или който и да е друг ангел.Той е имал най-много Светлина и Сила.И на него е била поверена грижата за планета та Земя,съдбините на първите хора. За разлика от другите свои събратя-ангели,Луцифер не е бил от най-спокойните.Просто не приемал нещата,такива,каквито му ги поднесат.Бил е със свое мнение,което невинаги съвпадало с общоприетото.Намирал Йехова за деспотичен,ограничен и голям
тиранин.Вдигнал бунт срещу целия този ред и решава да поеме
нещата в свои ръце.Ако разгледаме нещата в кабалистичен план,
Луцифер е искал да мине от сефирата Хохма в Кетер-а както
знаем ИХВХ е божественото име на 2рата сефира-Хохма.И неговият
принцип да не е АЗ СЪМ,а АЗ СЪМ КОЙТО СЪМ(ЕХИЕХ АШЕР ЕХИЕХ).
Затова ли много сатанистки и луцифериански школи следват мото-
то:бъди който си,не следвай измислени догми и правила,следвай
собствената си природа. Луцифер решава да направи всичко възможно да скочи на ниво, по-голямо от това на Йехова.Но уви,тогава този опит претърпява
фиаско.Луцифер бива изгонен от Рая.Според Николай Рьорих и други мистици той изгубва и Земята,но в Библията се казва, че той,заедно със своите съмишленици идват точно на нашата планета...Поради което в Библията Луцифер е наречен "Кралят на този свят".Но дали е точно така,това е друг въпрос. След поражението,което Луцифер претърпява,изумрудът,който е бил украшение на короната му,пада на Земята и се строшава на парчета,които се пръсват по целия свят.Интересното е,че този камък е наречен Граал.Твърди се,че Светият Граал,за когото се говори в Артуровите легенди е изумруден,а не дървен-както го описват в Библията.Такъв е описван също на Тайната Вечеря на Христос с учениците му.
Смята се,че когато парчетата от Изумруда,от Граала бъдат съб рани на едно място,Луцифер ще бъде откупен. Остава един спор-какво се е случило с Луцифер след всичко това?Дали се е превърнал в това чудовище,което го описват в Библията-врагът человечески или тъкмо обратно-просветител и хуманист?Всъщност малко хора си дават сметка,че това,което е искал да постигне Луцифер може да се нарече амбициозно,даже дръзко,но в никакъв случай не е нагло,незаконно или зло-
а именно да скочи едно ниво по-нагоре.Целта му е била да скочи на едно ниво по-нагоре от ИХВХ,Йехова или просто от Хохма да се качи в Кетер.Бил е Херувим,а те са ангелски те йерархии на Хохма. Обаче Йехова просто е побеснял...също както е направил и с Адам и Ева,а и по-нататък в Библията показва меко казано нетър пимост някой да се опитва да скочи над Хохма.Между другото, там е разположен и Едем,апосле друг херувим го е охранявал след "грехопадението". Защо Йехова действа по този начин?Той не е просто тираничен, но и антиеволюционен.Дървото на Живота не "предвижда" ли потокът на еволюцията,Змията на Мъдростта,която се изкачва от Малкут обратно към Кетер да издигне всички обратно до най- висшата му сефира(Кетер)?Не се ли оказва тогава поведението на Йехова така да се каже-противоестествено,спиращо нормалният енергиен поток на Вселената?Нормално би трябвало всяка душа,всяко нещо от долните етажи,измерения на Вселената да се изкачи до Върха,до Короната,но това не става.Очевид но в Хохма става нещо,което не е толкова чисто.Ненапразно и Луцифер се е разбунтувал срещу всичко това.Като цяло е видял, че Йехова не е "добричкият и любящ отец",ами алчен и зъл госпо
дар.Направил е опит да надскочи нивото на Хохма и да отиде в Кетер,където е щял да оправи нещата сигурно,но това не става. Заедно с останалите свои съмишленици те слизат на Земята,къде то очакват моментът,когато ситуацията ще позволи да осъществят целите си. За тяхната кауза могат хората да помогнат много.Нещо повече-това е и в техен интерес.Контраеволюционните фактори във вселената
действат и на човешкият род.Не е лъжа,че човекът много често несъзнателно върви стремглаво към своята гибел или към своята нищета.Не само отделният индивид,а и като цяло човечеството. Уви,за повечето хора животът се изчерпва единствено със оцеля вавнето-било то физическо или не,а за развитието време не остава. Когато материалистичните идеали за лукс,разкош,преуспяване в избраната професия и най-накрая създаването на поколение биват задоволени,повечето хора смятат,че са достигнали до върха на развитието си.Голяма част от тях,нерядко вследствие на материална презадоволеност предприемат обратният път на контраеволюцията и саморазрухата...Списъкът на тези пътища е огромен-да започнем от наркотиците,религиите контролирани от Йехова и сходните на него висши сили,разни духовни учения,конфликти те на религиозна,мистична и всякаква друга почва...Кой имал монополът над "истината"-кой е истинският бог,коя е истинската и вярна реалност,чии ценности и култура са най-правилните и висшите... та чак до правилният музикален състав или футболен отбор.Всичко това може да звучи познато на много индивиди, колкото и да е нелепо и отвратително,но идеята е една:щом едно ниво на развитие бъде абсолютизирано и обявено за най-висше,бъде ли достигнато,след това започва обратният път надолу.Пътят на Упадъка и Смъртта.Няма ли развитие,няма
и живот. Точно от това се е опитал Луцифер да спаси човечеството-и продължава до ден днешен.Тъкмо той се е застъпил за хората преди първия потоп...смята се,че именно той е бил този,който е научил Ной да построи своят "ковчег' или Кораб на спасението. Защо ли толкова много Луцифер се грижи за хората?Както споме
нах,те могат да помогнат за каузата им-да надвият тези антиево люционни сили,които са превзели Хохма.Да достигнат Тронът на Йехова и да го превземат.Колкото повече души се включват в техните редици,толкова повече йерархията на Падналите се изди
га нагоре по сефирите на Дървото.В момента на тяхното Падение те са достигнали Малкут,изначалната точка,маркиращият буй на еволюционния поток-Змията на Мъдростта.Нещо повече-те контролират този поток.И колкото по-големи стават редиците им,толкова по-нагоре успяват да се изкачат...докато настъпи решителният
момент,известен като Армагедон. А дали има душа,която да се е изплъзнала от т.нар. Ад?Колко са религиите по света,които са управлявани от Йехова(нищо че го наричат с различни имена-Аллах например)?И колко са онези вярвания,които твърдят,че са единствено правилните, а който се отклони от тях е прокълнат?И колко противоречиви
при това непримиримо много са техните принципи,концепции и морални декрети?Не разпалват ли те конфликти всред последо вателите им?И щом следваш един път,а не следваш друг,който също претендира за единствен правилен път...значи ли че
единствената участ на всяка душа е да отиде в Ада?
цитирай
42. lisa19 - 41. mnooogo
28.04.2012 14:45
Мда, извинявай. Явно при бързо четене се пропуска нещо и друго и се променя значението. Вече ще чета бавно и внимателно. Приятен ден :}
цитирай
43. lisa19 - 42. mnooogo
28.04.2012 14:49
Цитат: Още малко и ще осъзнаеш, че Бог е всичко.

Всичко ама нищо. Битието е всичко. Всичко не съществува, но много да. Никой не може да притежава всичко, само една определена част. Никой не може д а знае всичко, само една малка част от многото. Умни хора наистина има, но никой не знае, колко малко знае всъщност. Лично мен ме кефи Сократ: Аз знам, че нищо не знам, а е бил мъдрец, но нескопосан. Някой ден може да си поговорим за него, но в друг пост.
цитирай
44. анонимен - Тук
28.04.2012 15:41
"Ето това не знам как да го приема, но не ми се връзва изобщо."
Стихотворението е хубаво.
Любовта на мъжа към жената не е любов,тя е много далечно подобие.
Любовта на родителя към детето е едва праг на светия храм на Любовта.
Когато всички жени на земята започнат да обичат всички мъже на земята
и мъжете –всички жени, а и родителите започнат да обичат всички деца,
тогава хората ще познаят Любовта.
А дотогава само може да се хвалят с взаимно притежание на кости и плът.
И няма друга любов, освен любовта към самите себе си.
Но не бихме могли да обичаме себе си, без Себе-то,
което обхваща всичко. Затова и Бог е Любов, той обича Сам Себе Си.
Това, което обичате и което ви е ненавистно,
са неразделни,като ези и тура на една монета.
И ако сме честни със себе си, отначало трябва да заобичаме това,
което ненавиждаме и което взаимно ни ненавижда,
а после да обичаме това, което е любимо, или това, което ви обича.
И чак тогава да отговаряте с Любов на Любовта.
Не очаквайте и награда за Любовта.
Любовта сама е награда за този, който обича,
точно както Ненавистта е наказание,
достатъчно за този, който ненавижда.
Любовта не дава назаем и не иска;
Любовта не купува и не продава;
но ако дава- то дава всичко, а ако взима- всичко взима.
Самото и взимане е даване, а даването и е взимане.
Затова тя е една и съща: днес, утре и завинаги.
Както пълноводна река на морето водите си дарява
и сливайки се с него обогатява се отново,
така и вие се опустошете в Любовта,
за да се напълните отново с Любов.
А езерото, което се скъпи на морето да даде дан,
в блато се превръща.
Често чувам: „Любовта е сляпа, в любимия не виждаме недостатък.”
Но тази слепота е с истинското зрение.
Бъдете винаги толкова слепи,
че в нищо да не виждате недостатъци.
Oчите на Любовта са чисти и проницателни,
ето защо те не виждат недостатъци.
Когато Любовта прочисти зрението ви,
тогава няма да видите нищо,
което да е недостойно за вашата любов.
цитирай
45. lisa19 - Добър ден 46. анонимен :}
28.04.2012 15:55
Ей, отсега нататък ще те наричам "попе", да знаеш. Виж сега, за теб може и да е сериозно, обаче на мен ми е смешно ето от това:

Любовта на мъжа към жената не е любов,тя е много далечно подобие.
Любовта на родителя към детето е едва праг на светия храм на Любовта.
Когато всички жени на земята започнат да обичат всички мъже на земята
и мъжете –всички жени, а и родителите започнат да обичат всички деца,
тогава хората ще познаят Любовта.

Попе, не мога да обичам всички мъжове на земята, а само един. Такъв ми тертипа. Най-не любя твоя бог. Но това си е моя работа все пак. Що касае децата, те всички заслужават да бъдат обичани. Иначе хубав ден попе :}

Знаеш ли какво, предлагамти да се регнеш с ник "Попа". Все ми е тая с какви други никове се подвизаваш, поне няма да си анонимен. :}
цитирай
46. анонимен - Тук
28.04.2012 16:06
"още малко и напълно ще осъзнаеш ,че БОГ Е ВСИЧКО."
Да, така е!
Ако си достигнал до такова дълбоко разбиране,
тогава и себичността ти е Божествена игра.
Тогава е съвършено хубаво нещо!
В такъв случай няма проблеми..
Ако разбираш, че и себичното ти "Аз" е игра на Бога,
тогава не си в него.
Всичко е божествено - ето това означава неегоистичността - дори и егото.
Но внимавай!
Може просто да си правиш номер, умът е твърде хитър.
В името на Бога може да се опиташ да съхраниш егото си.
Зависи от тебе!
Ала бъди внимателен. Ако наистина си разбрал,
че всичко е Божествено, тогава ти не съществуваш.
Та къде се намира егото? Какво означава егото? Означава:
притежавам частен живот;
не съм част от космическия поток.
Не съм част от реката - аз плувам, нося се против течението;
притежавам мои собствени цели.
Не ме е грижа накъде върви съществуването;
имам свои собствени цели и се опитвам да ги открия и да ги постигна.
Себичността означава да имаш собствена цел. Егото е нещо идиотско.
Думата "идиот" е много хубава.
Означава да притежаваш собствен идиом (начин на изразяване).
Означава да имаш собствена цел, собствен стил. Егото е идиотско.
То просто твърди: "Аз не съм част от космоса:
аз съм нещо отделно, частно, аз съм остров, не принадлежа на континента." Тази непринадлежност към цялото представлява себичността,
идеята за отделеността.
цитирай
47. lisa19 - Попееееееее...
28.04.2012 16:25
Прокламираш идеите на Луцифер ей. Ще те разпнат. :}}} Фюит, едно допълнение: Егото не е лошо нещо, стига да не прехвърли границите на нормалното. Тогава стават далавери.
цитирай
48. mnooogo - lisa
29.04.2012 16:38
lisa19 написа:
Цитат: Още малко и ще осъзнаеш, че Бог е всичко.

Всичко ама нищо. Битието е всичко. Всичко не съществува, но много да. Никой не може да притежава всичко, само една определена част. Никой не може д а знае всичко, само една малка част от многото. Умни хора наистина има, но никой не знае, колко малко знае всъщност. Лично мен ме кефи Сократ: Аз знам, че нищо не знам, а е бил мъдрец, но нескопосан. Някой ден може да си поговорим за него, но в друг пост.

На много много хора вярата им пречи да определят правилно БОГ.Когато го оприличават с нещо,телец или човек/Йехова или Алах/,тогава в действителност той не отговаря на критериите и не може да овладее всичко.Това е така защото се разсъждава от позицията на човешкия разум.Но ако се разсъждава от друга гледна точка-че БОГ Е ВСИЧКО,тогава тази сила,абсолют,универсум,съзнателна вселена,разумна безкрайна материя и.н. не може да бъде оприличена с човека. Тя обхваща всичко което съществува и подчертавам-което не съществува.
За хората е трудно да си представим това.Тази сила,безкрайна съзнателна материя,БОГ, се ПРОЯВЯВА в различни форми-камък,планети,човек,Луцифер, Слънце,отношения между хората ,животните,извънземните,митове,легенди. и т.н.Другото което ние не разбираме е че всичко отдавна се е случило, безкрайната съзнателна материя вече отдавна съществува,докато за нас тепърва нещата се случват и имаме бъдеще, което не знаем,а пък сме част от нещо което вече съществува.Бог.Той,тя или то е всичко друго ,вкл. и човека.Но човек не може да бъде бог.Това е божественото.
цитирай
49. mnooogo - Анонимен, тук
29.04.2012 16:49

"28.04 16:06
"още малко и напълно ще осъзнаеш ,че БОГ Е ВСИЧКО."
Да, така е!
Ако си достигнал до такова дълбоко разбиране,
тогава и себичността ти е Божествена игра.
Тогава е съвършено хубаво нещо!
В такъв случай няма проблеми..
Ако разбираш, че и себичното ти "Аз" е игра на Бога,
тогава не си в него."
Не можеш да бъдеш извън Бог който е всичко.Не може ръката ти да е извън тялото.Не случайно има една единствена ИСТИНА-три думи-БОГ Е ВСИЧКО.
Това е ключ който ни дава решение на всички въпроси.Думи като" бог е в мен" или "по близо до бога","този е тъп онзи е умен" са безсмислени след като бог е всичко,а той е безкрайно умен.Макар че тези изкази са също божествени защото БОГ Е ВСИЧКО.Опознавам себе си и всичко около мене -разбирам какво е БОГ!
цитирай
50. lisa19 - 50. mnooogo
29.04.2012 17:00
Анонимния не може да ти отговори. Всички анонимни при мен имат бан. Каквото и да е бог mnooogo, аз все пак съм убедена, че човешката безотговорност не е негово творение, а на самия човек. Точно вярващите правят много големи бели. Точно тези, които мазно ти говорят за Бог, "Да бъде светлина" и прочие, ти слагат бананова обелка, за да се подхлъзнеш и паднеш. Някои от тях са тотално обезверели, не знам дали имат нещо човешко. Бог проповядва съвест, но много се съмнявам, че точно тя е притежание на някои вярващи. Колко е умен бог не знам, важното е ние да не изглюпяваме до краен предел.
цитирай
51. mnooogo - Ако бог е всичко,
29.04.2012 23:12
това значи че "човешката безотговорност"е негово проявление, а не творение.Истината е че той е и доброто и лошото и разрушението и лъжата, всичко е негово проявление.Той не е само любов и добро,той е всичко което се е случило и ще се случи.Не говоря за онзи бог от религията.Говоря за една съзнателна,интелигентна, материална и нематериална сила,която е всичко. Хармонията,дисхармонията,съзиданието и разрушението,баланса,всичко. Това за което говориш са човешки взаимоотношения,но все пак са божествено проявление,защото нищо не се случва извън тази всеобхватна сила,тя е всичко.Знам че не отговаря на изискването бог да е само добро,но това е истината.Ако то е само добро,а нещо друго е извън него какъв бог е тогава?
цитирай
52. lisa19 - Явно, бъркам някои думички.
30.04.2012 00:50
В случая проявление. Прав си. А моята мисъл въз основа на това което пишеш ми диктува, че човекът и психиката са тясно свързани и тя в определени моменти е напълно недисциплинирана. Психиката е тясно свързана с бог при някои хора. Това, което казваш ти е по-различно и не толкова религиозно. А не е ли тази интелигентна сила точно психическото ни състояние в определени моменти. Психиката е онази сила, която ни кара да бъдем в равновесие с това което ни заобикаля. Когато това равновесие се наруши, се губи контрол. Всъщност ти казваш: "Ако бог е всичко...", въз основа на което си мисля, че се съмняваш в нещо, което е нормално.
цитирай
53. lisa19 - 53. mnooogo :}}}
30.04.2012 15:12
Разбрах те умнико. Бъди сигурен в това. :}}}
"Този, който бавно би повярвал в нещо или във всичко, притежава мъдрост голяма, защото вярата в едно измамно правило е началото на всяка глупост.." - Хаха. Е, оставам си атеист, просто ми се щеше да науча нещо и друго, но схванах за какво говориш.
цитирай
54. mnooogo - :-))),е напредваме,
30.04.2012 15:34
все пак атеизма също е проявление на бог.Бог е всичко.Истина ти казвам.
цитирай
55. lisa19 - Възможно е да си прав.
30.04.2012 16:19
Все още не съм наясно с много неща. Търся в момента. Освен това искам да те питам нещо: Една изповед би ли била опрощаване на греховете или човек след като знае, че е съгрешил просто сам да си направи извода и върви напред. Всеки ли търси прошка за греховете си и функцията да опрощава само на бог ли е? Какво мислиш? Без да намесваме бог в случая, а това е възможно. Малко философия ще е от полза. Не вярвам в "Така е рекъл бог". Не може той да рече нищо. Ням е. Разума обикновено е съпричастен към човешките грешки и човек сам е длъжен да намери отговора за себе си. Иначе... си знаем, че неволята учи. Ако постоянно чакаш нечие благоволение, ще има да чакаш.
цитирай
56. lisa19 - Извод.
30.04.2012 17:54

„Счита се, че човек като висше същество е изобретил боговете и богините, както му е било угодно съгласно инстинкта си за самосъхранение.
С пораждането на съзнанието в ума идва и знанието, че и другите притежават ум. Човек е способен да размишлява и разсъждава за състоянията на ума и при другите хора, защото разпознава тези състояния в себе си. С развитието на съзнанието на ума си, човек започва да развива една постоянно нарастваща степен на Интелект и следователно придава най-голяма важност на тази част от своята природа. Някои почитат интелекта като Бог, пренебрегвайки неговите ограничения, които други мислители изтъкват. Такива хора са склонни да заключават, че щом човешкият интелект (в настоящия си стадий на развитие) докладва, че такова и такова нещо трябва или не може да съществува, то въпросът е решен окончателно. Те пренебрегват факта, че човешкият интелект в настоящия си стадий на развитие може да е способен да обръща внимание само на една малка част от Вселенския факт и че може да има области и области на Реалността и Действителността, които са толкова отдалечени от неговия опит, че не би могъл и да мечтае за тях.
Това ниво на ума, което се намира непосредствено над Интелекта, е известно като Интуиция. Интуицията се дефинира в Уебстьровия речник по следния начин: „Директно разбиране или познание; непосредствено знание посредством възприятие или осъзнаване, изключващо какъвто и да е мисловен процес; бързо или мигновено прозрение или схващане.“ Трудно е да се обясни какво се има предвид под Интуиция, освен на тези, които я имат като опит — а такива хора не се нуждаят от обяснение. Интуицията е точно толкова реална умствена способност, колкото и Интелектът — или по-точно казано, тя е просто съвкупност от умствени способности. Интуицията е над полето на съзнанието и посланията й се спускат надолу, макар и посредством скрит процес. Избраните от Сатаната индивиди постепенно развиват умственото ниво на интуицията си и някой ден ще достигнат пълното съзнание на това ниво.
В един безкраен смътен летопис човечеството е доказало затрудненията си да даде определение за Дявола и съвременният човек не може да го приеме като нещо по-веществено от една алегория или абстракция, като термин, който се използва, за да обхване злото, макар и всички да знаем, че доброто и злото са относителни. Ранните теолози на Християнската църква определили дяволите като паднали ангели, управлявани от Принцът на Злото, Господарят на Ада, който бил низвергнат от Християнския Рай и неговият бог. В Книгата на Откровението ни се казва: „И свален биде големият змей, оная старовременна змия, която се нарича Дявол и Сатана, който мами целия свят; сварени бидоха и ангелите му заедно с него.“ „Благочестивите пророци научиха човека да се страхува от Сатаната. Но какво да кажем за изрази като „Бого-боязлив“? Ако Бог е толкова милостив, защо трябва хората да се боят от Него? Трябва ли да вярваме, че не можем към никого да се обърнем, за да избегнем страха? Ако трябва да се страхувате, бъдете „Дяволо-боязливи“, поне за да се позабавлявате, тъй като да сте „Бого-боязливи“ означава да се самоотричате.
Сатаната като бог, полубог, личен спасител, или както и да ви се иска да го наречете, е бил измислен от създателите на всяка религия по света с една едничка цел — да контролират така наречените, порочни дейности и ситуации на човека. Следователно, всичко, което води до физическо или умствено удовлетворение, било окачествявано като „зло“ и по този начин било осигурено едно неоправдано и доживотно чувство за вина на всеки!”
цитирай
57. mnooogo - Изповед,грях,опрощаване
01.05.2012 09:25
lisa19 написа:
Все още не съм наясно с много неща. Търся в момента. Освен това искам да те питам нещо: Една изповед би ли била опрощаване на греховете или човек след като знае, че е съгрешил просто сам да си направи извода и върви напред. Всеки ли търси прошка за греховете си и функцията да опрощава само на бог ли е? Какво мислиш? Без да намесваме бог в случая, а това е възможно. Малко философия ще е от полза. Не вярвам в "Така е рекъл бог". Не може той да рече нищо. Ням е. Разума обикновено е съпричастен към човешките грешки и човек сам е длъжен да намери отговора за себе си. Иначе... си знаем, че неволята учи. Ако постоянно чакаш нечие благоволение, ще има да чакаш.


изповед,опрощаване,грях убийство,съд,закон,всичко това са човешки взаимоотношения.На някои им става по леко като се изповядат,други пазят дълбоко в портфейла си тайните им.Виж,поповете и патриарсите колко нагли станаха,скъпи часовници,коли,дрехи,а в същото време проповядват- скромност и смирение.Знае се че тези милиарди са кървави още от преди инквизицията.Някой ще ми каже.По твоята логика всичко това е божие проявление в различни форми и отношения.Точно така е.Бог се проявява и като човек и говори.Не е ням.Той пише,рисува,гради,разрушава,вие като вълк защото е и такъв и всичко останало.Важното е че като знаеш истината ,ти знаеш и пътя.А той е осъзнаването на бог,като изучаваме себе си.Колкото повече хора се осъзнаят,дори всичките,по лек живот ще имат.Няма да има войни,убийства, завист и т.н., защото всички сме едно,божие проявление.Пуйката която хапваме в деня на благодарността не е грехоубийство защото тя е проявление за това на бог.Опрощението трябва да го търсим в себе си най вече,преди още да сме съгрешили.
цитирай
58. mnooogo - Извода
01.05.2012 10:34
много ми хареса.
цитирай
59. lisa19 - Добре го каза.
01.05.2012 17:59
"Опрощението трябва да го търсим в себе си най вече,преди още да сме съгрешили."

Ето затова, човек трябва и да мисли от време навреме, иначе греши. Дано мисленето става навреме, защото след грешката е твърде късно. Спокойна седмица mnooogo :}
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lisa19
Категория: Други
Прочетен: 537922
Постинги: 182
Коментари: 503
Гласове: 1485
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031