Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2009 15:35 - Чудотворната икона в Арбанаси
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 30374 Коментари: 1 Гласове:
3



Чудотворната икона на Божията майка от манастира „Света Богородица" в Арбанаси не толкова е прочута в цяла България, колкото да речем иконата на Богородица от Бачковският манастир. Но, предивните неща случващи се на богомолците се разуват и все повече болни и бездетни се стичат от всички краища на страната, за да се помолят за здраве и рожба пред изображението на Богородица Троеручица. Тя помага за всякакви болки и проблеми, зависи от вярата на човека, разказва една от монахините.
image
Празникa на манастира е на 15 август тогава идват и най-много хора идват. Поклонниците започват да прииждат още от предната вечер, за да преспят край иконата. Повечето от жените прекарват нощта в молитви за дете. На сутринта се редят на опашка да се докоснат до светото изображение и да запалят свещ.
Свидетеслтва пловдивчанката Гергана Панова
Посещавам манастира всяка година на Голяма Богородица - разказва жената. Омъжила се късно - на 41. Двамата сьс съпруга й много искали да имат свое дете. Лекарите обаче били категорични, че за да роди Гергана, трябва да стане чудо. Бях влязла в ранна критическа възраст, имах хормонални проблеми, хапчетата не ми помагаха да забременея, обяснява жената. Изгубила всяка надежда, че някога ще стане майка, тя тръгнала по екстрасенси и билкари, но нищо не се получило. Гергана се затворила и мъчително изживявала разбитата си мечта за рожба. За да я разсее, съпругът й решил да я заведе на екскурзия в Търново. Не бях ходила там и много се зарадвах на предложението му, разправя пловдивчанката. Двамата разгледали старата столица, отишли и до Арбанаси. Усетих някакво странно чувство, когато прекрачих прага на манастира „Света Богородица". Сякаш иякакъв ток премина през мен, когато коленичих пред Троеручица и се помолих за дете, твърди жената. Няколко месеца по-късно Елисавета щяла да припадне от изненада, когато гинекологът изумено установил: ще имаш дете. Сега дъщеричката ми е на 5 годинки, уточнява Панова.
image
Смята се, че освен че лекува болни и бездетни, Богородица Троеручица е предпазила няколко пъти манастира от изпепеляване. Иконата е окована със сребро, като част от средствата са дарени от великотьрновски търговец, чието дете оздравяло след молитва пред Божията майка. Наричат иконата още Плачещата Богородица. Според преданието след завземането на Царевец от турците монахините изоставят манастира и заравят светинята. Години по-късно овчарче чува стон, идващ под земята. Намират Троеручица и я връщат на обителта. В Арбанаси се намира още една чудотворна икона на Богородица - в църквата „Свети Никола". Говори се, че помага най-много за зачеване. Жените, които искат да станат майки, задължително изпълняват следния ритуал - след молитвата пред Божията майка поставят монета на иконата. Ако стотинката залепне, значи Богородица ще ги чуе. Падне ли паричката, желанието за рожба няма да се осъществи.
image
История

Запазените исторически документи сочат, че манастирът „Света Богородица" В Арбанаси е създаден още по времето на Втората българска държава и по чудо оцелява след превземането на Търново от турците през 1393 г. Тогава от Арбанаси остават само няколко къщи и светата обител. По-късно обаче запустява заради непрекъснатите набези на кърджалиите. През XVII и XVIII век манастирът е възобновен като девически, какъвто е и до днес.

Местоположение на обителта

Девическият манастир “Света Богородица” се намира в началото на с. Арбанаси, на 5 км. от гр. Велико Търново в посока Горна Оряховица. Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България, които пазят в себе си тежки спомени от османското нашествие. Посещението на този манастир може бъде част от приятен ден или уикенд в старинното Арбанаси.
image




Гласувай:
3



1. troha - Любимата ми икона!
06.06.2009 22:24
Работата, която вършиш тук, е мисия. Пожелавам ти дръзновение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504363
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/