Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2009 16:30 - Белащинският манастир лекува
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 12551 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 13.06.2009 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За пореден път съм  в Белащинският манастир и пак не мога да се начудя на силата в това място. Още в пристъпянето на манастира започваш да усещаш енергията което те обгръща. Всеки ден все повече и повече, поклонници идват в манастира край Белащица, пловдивско, за да се потопят в лековитото аязмо и да се помолят на Бог за изцеление.
image
Хиляди, живеещи без молитва, покаяние и Причастие се боят да осъзнаят, че чудесата наистина се дават на нас - хората, за да се замислим за смисъла на живота, да усмирим своята безмерна гордост, високоумие и разюзданост. Да видиш чудото означава да признаеш неговата неръкотворност, да признаеш, че то идва не от човек, а от Бога. Ако е така, то следва, че трябва да изменим своя обичаен и уютен начин на мислене и живот.
Спирайки в обителта се заговарям с една от посетителките. Та се оказа от столицата В. О. и не скри своята история:
"Господ Бог и свети Георги ми помогнаха да преодолея силен стрес е припадъци, ракзазва тя - бях стигнала до самоубийство и обзета от отчаяние тръгнах по доктори, врачки и баячки, накрая стигнах до тук и ето ме пред теб. Напълно оздравяла и сега идвам всяка година тук, да благодаря за моето изцеление.  Тук стават чудеса!"
Това не е нито първият нито единственият случай, случайте са много, според записките тук  се лекува стрес, страхова невроза и други проблеми на психична основа. Но аязмото е най-известно  с лековитата вода за очите. Тази вода е бликнала за да успокоява болките в очите на ослепените Самуилови войници -  разкрива ни историята.
Т. Й.
Детето ни внезапно се разболя от тежка депресивна психоза. За това  заболяване лекарите казаха, че е наследствено и хронично, макар в нашите родове никой да не е боледувал от него. Разбрах че според научната медицина не се лекува, но за бога неизлечими болести няма! След няколко посещения тук, нашето детенце вече е живо и здраво без следа и от коварната болест.
ДОкато развълнуваната жена разказва своята история, по очите и избиха сълзи, около нас се събраха хора и всеки от тях имаше подобна истрория - за чудотворно изцеление.
Белащенският манастир има красив двор, удивителна тишина и спокойствие цари там.  Помогнала и на двама духовници.
image
История
Белащинският манастир  „Св. Георги Победоносец” е изграден от византийския военоначалник Никифор Скифи, който през 1014 г. в битката при Беласица планина, днешна Македония, се явил неочаквано в тила на храбрия цар Самуил и с това допринесъл за победата на Василий ІІ, взел голяма плячка и много пленници. През 1018 г. императорът на Византийска империя, Василий ІІ, назначил своя пълководец Никифор Скифи за управител на тогавашната Филипополска област със седалище гр. Филипополис, днешен Пловдив.
Богатите и плодотворни пловдивски полета се нуждаели от работници, които да обработват добре земята, за да изкарват повече блага за всички. Управителят Никифор Скифи се обърнал към императора Василий ІІ да му изпрати 15 000 от Самуиловите войници, пленени при Беласица планина. Императорът му ги дал, а те основали селото, което нарекли Беласица, а по-късно Белащица. Никифор Скифи имал голяма крепост - дворец, оцеляла до  до 1650 г. Тя се намирала на юг от селото, останки от която има близо до хилядолетен чинар. През 1020 г. на 1000 м. на юг от своя дворец Никифор Скифи съградил манастира и го посветил на св. Георги Победоносец. Като малък Никифор Скифи се наричал Никалай – българин от Стара Загора. Като дете на 11 годишна възраст той бил отведен като роб в Цариград и обучен за византийски войник. Тридесетгодишен участвал в битката при Беласица планина като военачалник и заповядал да ослепят дори собствения му брат, за да не издаде българския му произход. Майката Венцислава била на 76 г., когато видяла този ужас, сторен на българите и големия й син Драгомир и изрекла думите: „Проклет да бъдеш, сине, да не живееш дълго за това, което направи!”. Никифор Скифи разбрал за майчините думи, но не се разкаял. Отмъщението дошло над българоубиеца Никифор Скифи, убит на 22.12.1029 г. при Беласица планина, когато и византийската армия била победена.
През 19 и 20 в. религиозни българи са достроявали и облагородявали сградите, двора и църквата на манастира. Манастирът е обявен за паметник на културата и представлява комплекс от черква, параклис и жилищни и стопански сгради. В момента в него живеят три монахини и две послушници.
image
Местоположение
Манастирът „Св. Георги Победоносец” се намира до самото село Белащица, отстоящо на 12 км южно от гр. Пловдив, там, където от Тракийската низина започват да се издигат Родопите. Манастирът не е голям, но много уютен, сгушен сред прекрасната гора над селото.




Тагове:   пловдив,   манастир,   чудо,


Гласувай:
2



1. andi2 - Ами поздравления за блога, който си ...
13.06.2009 16:47
Ами поздравления за блога , който си направил
цитирай
2. анонимен - XILJDI BLAGODARNOSTI
13.06.2009 19:38
Mnogo Vi blagodarj za interesnata istorij na manastira, v momenta sam v 4ygbina, no kato se varna v BG nepremenno 6te go posetj sas semeistvotosi.BLAGODARJ
цитирай
3. nadezda - КИ И ГЛЕДАЧКИ Е СМЪРТЕН ГРЯХ. НЕ С...
13.06.2009 21:34
КИ И ГЛЕДАЧКИ Е СМЪРТЕН ГРЯХ. НЕ СЛУЧАЙНО В БИБЛИЧТА СЕ КАЗВА ,ЧЕ ТЕ ,ВРАЧКИТЕ И ТЕМ ПОДОБНИ, НЯМЯ ДА НАСЛЕДЯТ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ!
БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ! ПОЗДРАВИ!
цитирай
4. анонимен - Слава на Бога! Здраве и живот на н...
14.06.2009 01:14
Слава на Бога! Здраве и живот на написалия тези редове! Наистина не трябва да се ходи по врачки, гледачки и баячки, макар ,че от зор човек всичко опитва. Със съзнанието си усещам, че лекът за болестите е Божията обител-църквите, манастирите и истинската вяра в Божията премъдрост. Трябва да се радваме на живота и да творим добро -тогава Бог ни дава изцеление!
цитирай
5. baletlnetpepas - Странно
14.06.2009 22:56
хем чудото е неръкотворно, хем трябва да има резултат. Все съм си мислил, че Бог иска чиста вяра, която не се нуждае от доказване чрез чудеса. В крайна сметка кой няма да повярва когато види чудото. Опитай се да повярваш когато чудо няма!
цитирай
6. boyanov - Уникално място е това
15.06.2009 10:11
Мястото наистина е уникално и добре подържано. За щастие все още е далеч от тоталната комерсиализация, която наблюдаваме при по-известните манастири. Да го посетиш е истинско духовно преживяване. Ако имате желание и възможност - направете го на всяка цена.
цитирай
7. ivesa - Обещавам да посетя това чудесно място...
15.06.2009 19:46
Такива чудодейни места ме привличат като магнит.
Поздравления за чудесния постинг!:)))
цитирай
8. анонимен - mili
05.10.2011 11:16
Mnogo mi haresa, pri parva vazmojnost, chte posetiatova bojestveno kat4e
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504346
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/