Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2009 13:41 - Аязмото на св. Марина лекува
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 10896 Коментари: 0 Гласове:
3



Всяко Божие чудо се случва, за да си спомним за Бога и в своята гордост да не забравим Твореца.
Човек  опознава светът около себе си с помощта на заложените в него пет основни чувства: осезание, вкус, слух, обоняние и зрение. За нас е трудно, почти невъзможно, да вярваме просто на чути думи. За да се убедим в истината, трябва да пипнем, да опитаме на вкус, да чуем, да помиришем или да видим. Но и тук Творецът на живота не желае да ни остави насаме с нашата вяра. На търсещите, на съмняващите се, на заблудените Той нагледно демонстрира Своето величие.
image
Едно от тях е водата от аязмото на „Света Марина". Тя е целебна за очни болести и за кожни екземи. Водата носи изцерение и от други здравословни проблеми и тревожни състояния. Още преди няколко века вярващи възрастни жени ходили всяка година на 17 юли, деня на света Марина, на брега на Стара река. Разравяли сухата пръст с ръце и от там бликвала вода. Те поставяли чучурче, за да хванат водата, палили свещи, наливали вода и носили вкъщи за здраве и изцеление. След това водата около чучурчето изчезвала, наоколо всичко запустявало, но същия ден на следващата година ритуалът се повтарял отново.
За карловци вярата в света Марина и целебната вода на аязмото е нещо изконно, то се предава от поколение на поколение. Чудната сила на водата обаче всеки ден откриват и хора от други краища на страната. В първите дни, когато потича тънката струйка, тук идва варненец, пратен от Ванга. Човекът ходил до Петрич, а пророчицата му казала, че утешение за своите кахъри ще получи, след като посети параклиса „Света Марина"- в Карлово и му указала точното място.

След него дошъл човек от Македония да търси изцеление за очите си. Бил прехвърлил вече 70-те, но си спомнил, че като младеж е минавал по тези места и знаел, че водата в параклиса „Света Марина" лекува очи.
 Пак по това време Атанаска, клисарка в една от карловските църкви, сънувала жена, която й се представила за Богородица. В съня си Атанаска разговаряла с нея в параклиса и и казала, че един от камъните носи изцеление. Да, потвърдила, Богородица, за които вярва. Когато сутринта Атанаска отишла в параклиса да види камъка, бързо го открила, защото върху него имало оставен букет.

image

Сега, след като храмът беше възстановен, той не остава без цветя и без хора. Скоро карловка от турски произход припомни какво й се случило на това място. Било около година преди да бъде възстановен храмът. Била бременна, скоро щяла да ражда. Минавала от там през зимата и се подхлъзнала и паднала. Понеже се ударила лошо, се изплашила се и се помолила детето й да остане живо и да се роди здраво. Така и станало. Когато реставрирали параклиса, тя била сред първите, които оставили цветя на света Марина.
История
Храм, носещ името на „Света Марина", покровителката на Карлово, бил построен още в ранното Средновековие, но по време на турското робство той бил разрушен и върху него била изградена джамия. През 1909 година бил построен параклис, вкопан в земята, през 50-те години обаче властите го събарят и затрупват аязмото, което се намира на около 200 метра северно от него.

Местоположение
Град Карлово е разположен на 520 м. надморска височина в Карловската долина, която е част от прочутата Розова долина. Намира се на 141 км. източно от София, на 58 км. северно от Пловдив, на 55 западно от Казанлък и на 66 км. южно от Троян. Градът е родно място на Апостола на свободата Васил Левски.
Редовни автобусни линии има до Пловдив, Калофер, Сопот, Пазарджик, както и до по-малките населени места.
Централната автогара се намира на близо до ж.п. гарата на ул.”Васил Караиванов” 77
Карлово се намира на главната железопътна София –Пловдив и е последна спирка на линията Пловдив – Карлово.


Тагове:   манастир,   чудо,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504281
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/