Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2009 08:29 - "Животоприемен източник"
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 12094 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 12.07.2009 08:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Колкото и да е малка нашата свидна България, изглежда сякаш Бог е избрал тук да положи своя подпис на Творец. В това малко, но свидно кътче от планетата е събрано по едно петънце от чудесата на света.
В границата на нашата родина Господ е изваял Белоградчишките скали, които са умалено копие на Гранд Каньон, Седемте Рилски езера, които приличат на тибетска местност, а крепостта и руините от средновековния град Червен пък ти показват Централна Европа, каналите между островите на Дунава не отстъпват на джунглите на Амазонка, пясъчните пирамиди на Роженският балкан те изпращат в централна Азия, а из сребърните пясъци край Синеморец попадаш в тропиците, около езерото Сребърна се телепортираш директно в Африка, това са само част от многото дивни и чудни кътчета на нашата родина. Тук не прави изключение и живата вода. От хилядолетия човек търси митичната вода на безсмъртието. Легендите разказват, че всяка глътка от нея лекува болести, подмладява, дава сили и внася радост в живота ни. Тя е по-ценна от всички богатства по света. Водата е една от стихиите на мирозданието. В “Откровение” на Св. Иоан ангел разкрива на пророка новото небе и новата земя. “И показа ми чиста река с вода на живота, бистра като кристал, изтичаща от престола на Бога…” Подобен извор се среща  в Странджа планина. Манастира не случайно носи името "Свети Животоприемен източник". Тази светиня попада в Бургаската духовна околия. Нещо повече, Голямобуковският манастир "Св. Животоприемен източник" е единственият манастир в Странджа планина. Обителта представлява комплекс от църква и едноетажна жилищна сграда. Манастирската църква е трикорабна базилика, построена през 1876 г. В олтарната й част се намира аязмото "Живоприемний източник". На Светли петък, се отбелязва празникът на манастира - Живоприемен източник. Манастирът е обявен за паметник на културата, още през далечната 1954 г., като в момента е действащ мъжки.

image

До манастира се стига по пътека виеща сред рехавата букова и дъбова гора от село Голямо Буково. Пътя води по тясна пътека към възвишение, където е разположена полуразрушена каменна сграда. Двуетажната постройка е издигната в края 19 век. Постройката е полуразрушена, а старата камбана е изчезнала безследно. Преди няколко години обаче руска пророчица предрекла, че на това място след време ще бият три камбани. Една от тях вече е факт. Тя е подарена на храма от д-р Петер Лехнер. Чешкият учен чул историята на манастира, докато бил на почивка в България. Щом разбрал за светата обител и необикновения й извор, веднага пристигнал тук, за да ги види, невярващ. Дошъл невярващ а си отишъл вярващ. Водата го излекувала от мъчещо го от години хронично заболяване. За благодарност, чехът когато  се прибрал в родината си чехът изпратил дарение камбана.
Така целебните свойства на извора станали известни не само на местните хора от околните селища. Тук идват миряни от цялата страна и зад граница. Болни от бъбреци и жлъчка, страдащи от проблеми на черния дроб и  нервни заболявания търсят силата на манастирския извор. Водата лекува и очите.
Свидетелствата разказват за многобройни изцеления на вярващите. Например тя е изцерила карнобатски каракачанин. Възрастният човек обиколил лекари и бил загубил надежда за зрението си. Изцеление обаче му донесла чудодейната вода.
През 1992 година в манастира пристигнал известният руски учен от московския център по народна медицина – Михаил Гейлер. Според него след Хималаите, манастирът край Голямо Буково е втори по така нареченото космическо засичане.
Дворът на манастира е украсен с пънчета, от които растат пъстри цветя. В средата на хармоничен алпинеум е направено езерце с костенурки. До него се кипри макет на странджанска традиционна къща с воденица.
На Светли петък се чества храмовият празник. Преди време край манастира се правел голям след великденски събор. Моми виели кръшни хора, а старите баби обикаляли край тях със свещи. Според ритуала възрастните жени вардели някоя девойка да не изчезне.

image

История

Историята на манастира е древна. Легендите свидетелстват  как свети Григорий Сиенит през 13 век тръгва от Синайската планина и пристига в Цариград. От там с кораб пътува до Созопол. Навлиза в планинския бряг. Намира лековития източник, който е сънувал преди да тръгне към Странджа от Синай. На това място основава манастир. Пише писмо за подкрепа от тогавашния цар на България Иван Александър. След кратка кореспонденция с писмо пристига Свети Теодосий Търновски от столицата. Напуска поста си на държавен чиновник в администрацията на българския владетел и се заселва при монасите от "Св. Животоприемен източник".
Няколко пъти Светиите пращали молби до българските владетели да защитят манастира от разбойнически нападения и да го съхранят от инвазията на османската военна мощ. Армията на Осман завладява Странджа. Манастирът е заличен през владичеството на Исляма по наши земи.
Според местно предание през една нощ в края на 19-и век Коста Янов от село Голямо Буково сънувал Света Богородица. Божията майка му заръчала да открие тайнствено място с името “Големият змийлак” в подножието на Осман баир. Три пъти се явявала Богородица, но Коста Янов не я послушал. Поболял се от рани по краката и тогава за пореден път сънувал Богородица. Тя наредила да иде при малкото изворче, което се намирало близо до селото му. Казала да измие раните си и след като оздравят, да открие тамошния стар манастир. Опитал се Коста да събере съселяни да отидат до загадъчното място. Първо никой не му вярвал. Болките се усилвали и той толкова повтарял за сънищата си, че дружината му се съгласява да отиде с него да търсят.
На мястото от сънищата на Коста откриват извор. Мъжът облива раните си и те започват да заздравяват. Като чуват за изцелението идват още хора от селото. След като разчистват змиярника намират доказателства за светостта на мястото – железен кръст, пиринчена кадилница, мраморна плоча “Свети Престол”.
През 1887 година издигат сегашната църква. Дърворезбите в храма са дело на тревненския майстор Кольо Радев. За изработката им тогава били платени 15 000 гроша.



Местоположение


До манастира води приличен черен път от село Голямо Буково в сърцето на Странджа. Черният път започва от самото село в източна посока, като разстоянието от селото до манастира е към 4км. Манастирът се намира на приблизително равни разстояния от селата Кирово, Тракийци, Граничар, Варовик и Богданово.

Манастира “Св. Животоприемни източник” е е едно от местата, които си заслужава да видиш, ако искаш да усетиш светостта на българската земя. Изживяването там може да преобърне живота ти. Водата от извора прави чудеса. Ако вярата ти е достатъчно силна, лековитият източник те дарява с изцеление и благодат.
 


Тагове:   манастир,   път,   Странджа,


Гласувай:
4



1. net - заслужава да се види!
12.07.2009 09:10
заслужава да се види!
цитирай
2. fenor - Много благодаря за информацията...
12.07.2009 11:37
...бил съм, преди години, в Странджа, при Факия и Ябълково, но до манастира не стигнах. Много ме впечатлиха оброчищата около с. Заберново. Въобще Странджа е блага планина и по своему красива.:)
цитирай
3. cvetnica - Благодаря Ви!
12.07.2009 11:52
Запознавате ни с чудесата по Българската земя,за които дори не съм подозирала.
цитирай
4. zaw12929 - Много полезен постинг!
12.07.2009 15:07
Много полезен постинг!
цитирай
5. cudo - Благодаря
12.07.2009 17:08
Благодаря за окуражителни думи!
цитирай
6. baletlnetpepas - Странджа
13.07.2009 15:49
е една наистина прекрасна планина. Манастирът е хубав. Когато го посетих преди три години обаче свещеника ми направи сравнително лошо впечатление. Причината бе че се опита да ме убеди в светостта на светинята, със страните аргументи, че идвали специалисти, които правели измервания на водата и установили че тя притежава някакви чудодейни качества:
"Отче, вярата и чудото не се доказват и не се подлагат на съмнение от специални комисии" - каазах му аз на тръгване.
цитирай
7. анонимен - Great expand supply someone in on
04.08.2011 10:44
Greetings from California! I'm bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic blog!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504346
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/