Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 14:42 - Гроба на Патриарх Евтимий
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 7094 Коментари: 3 Гласове:
13



Няма народ който да не уважава свойте велики личности и да запазва паметта им в историята чрез биографии, исторически писмена, портрети, паметници и т.н. НИе като народ не правим изключение, въпреки, че се опитах да си припомня къде са положени най-известните ни дейци, тях просто ги няма. Наскоро се отвори въпрос около гроба на Никола Йонков Вапцаров и се оформи и мистерия дали костите на поета са наистина в гроба или пък някой вече ги е отнесъл нанякъде, например в съседна Македония. Да си припомним как навремето отпътуваха костите на Гоце Делчев, да не забравяме и, че до ден днешен  няма официално становище по този извънредно важен за нас Българите въпрос - къде се намират костите на Апостола на Свободата - Левски.

Затова и въпросът с мощите на свети Патриарх Евтимий Търновски е извънредно важен и интересен, а намирането им е едно чудо. Личността на св. патриарх Евтимий е емблематична за своето време. Той олицетворява едновременно духовното величие на Второто българско царство, блясъка на тогавашната българска православна култура, трагизма на изчезването за цели пет века на българската държава и пребъдването на Държавата на Св. Дух.
Ние, българите, скромно изографисваме светиите си в иконите, стенописите, описваме житията и чудесата им. Ако е възможно, съхраняваме дори поучителните им слова. Но, безпорно най-голямото благо е съхранението на светите им мощи. По-голяма от тази божия милост и благодат за вярващите едва ли има. Защото не само молитвата на Божия угодник, но и нетленното му тяло стават извор на чудодейна помощ за тях. За едни хора намирането на светите мощи на Патриарха е чудо, а за учените загадка. Загадка за които са съхранени писмени и документални свидетелства, около гроба на свети Патриарх Евтимий Търновски.
Край Бачково близо до Асеновград се намира един от най-старите манастири на Балканския полуостров, осъществявал взаимодействието на три култури — византийска, старогрузинска и българска. Запазените в Бачковският манастир   уникални архитектурни и художествени паметници са ценни за цялата православна култура. По популярен със своята чудотворна икона, за която вече писах в него се е разиграло още едно чудно събитие. Чудотворното намиране на тленните останки на св. Евтимий Търновски.
image
През 1905 г. в бачковския манастир “Успение Богородично” попада монахът Паисий, чийто разказ е  записан в секретните книги на синода:
“Още в първите дни на своето игуменство той чува забележката на една 90-годишна баба от с. Момчиловци, Смолянско, отправена към манастирския клисар монах Методий, че не бива да се стъпва или седин  на определено място до колоната на храм “Св. Архангел Михаил”, понеже “едно време тук постоянно гореше кандило, защото на това място почива светия”.
 Освен това, на когато застанел на това място черноризецът се усещал накак си странно и особено. Това усещане го провокирало и монахът започва разкопки.
На 20.XI.1905 г. по самочинна инициатива на отскорошния игумен архим. Паисий самоволно, т.е. без уведомяване на Св. Синод, без присъствието на специалисти на това място се правя разкопки и е разкрит гроб без скелет, в който се намират останки от архиерейска мантия, голям омофор и два епитрахила.
На 8.XII.1905 г. разкопките продължават и в непосредствена близост до първия бил намерен втори гроб с кости, останки от монашеско облекло и свита на руло оловна плоча (лист) с надпис:
СВ[етие] МОЩИ ЕВТИМИУ ПРЕОС[в]Е[щ] ЕННОМУ АРХ[иепископу] В[еликаго] ГР[ада] ТРЪН [ова] и БЛЪГАРО[мъ] ПАТРИАР[ху].
Буквите в надписа са наредени така, че да образуват акростих СИРОТА. Отстрани са изписани букви с цифрово означение, чийто най-вероятен прочит според В. Златарски е: 1404 4 АП[рил].
Веднага Св. Синод в София  е известен за откритията и назначава комисия в състав: синодалният протосингел Неофит, по-късно видински митрополит, йеродякон Григорий и проф. Васил Златарски, която проверява на място  фактите.
Техният доклад е публикуван на цели пет вестникарски страници в тогавашната преса на 23.XII.1905 г. Докладът описва подробно как е станало откриването на гробовете като при отварянето на втория гроб в присъствието на игумена, всички братя и слуги „се разнесла  благоуханна миризма, такава, каквато издава св. миро... Почнали да разгледват костите, от които благоуханието се разнесло все по-силно и по-силно”. Комисията свидетелства, че при отварянето на гроба в нейно присъствие на 11 декември отново е било усетено „същото силно благоухание... и всички наоколо придошли граждани и военни се питаха: „какво е това благоухание?”
След това мощите са положени в специално ковчеже в Светата обител. Първоначално доста време те лежат, увити в платнище или поне това, което е останало от св. мощи, под св. Престол на главната църква на манастира. След 1961-1962 г. са преместени с едно специално пригодено сандъче в предната дясна страна на храм „Св. Архангели”.  Затулени, прикрити, без дори посетителите да подозират за съществуването на тази светиня. Накрая те попадат в склада, където се събират угарки от свещи. И така сред множество ненужни вещи и натурии се ЗАБРАВЯ една светиня.
Ние, за съжаление нямаме богат избор сред съхранилите се мощи на родни светци, ето защо наш дълг е поне да опазим малкото останало.
Време е онези, от които зависи това, да се погрижат и да удостоят миряните с тази радост: св. мощи на св. Евтимий да са достъпни за поклонение за всекиго – за мен, за вас, за всички ни.
Не е ли достойно  там да бъде въздигнат белокаменен кръст с надпис „В памет на св. Патриарх Евтимий Търновски”? И не е ли достойно отново да запалим там неугасимото кандило ?

Антитеза


Скоро след намирането на светите мощи се разгаря полемика това ли са мощите на св. Евтимий или не? Още на 2.I.1906 г. бившият скопски митрополит Теодосий и бивш игумен на Бачковския манастир, излиза в пресата с антитеза. Негова статия е публикувана в следващия брой на „Църковен вестник” (1-2 от 13.I.1906 г.), като в същия брой вестникът помества и статия-отговор от В. Златарски, който напълно оспорва компетентността на митр. Теодосий и опровергава неговите аргументи. На митр. Теодосий възразява и Св. Синод на БПЦ с писмо от 22.VI.1906 г.
Междувременно срещу игумена на манастира архим. Паисий е подета кампания от някои монаси и местни миряни. Стига се дотам, че той два пъти е „нападнат”. Може би като част от тази кампания е пуснат слухът, че откриването на патриаршеския гроб е мистификация, извършена от игумена.
Но преди всичко вън от всякакво съмнение е, че св. Евтимий е умрял и е бил погребан в района на Бачковския манастир. В Ловешкия сборник от ХV век изрично се казва:
„Тогава и Евтимий бе в Станимашко заточен, дето и завърши живота си, като остави много книжовни трудове... Понеже храмът на (Св. Богородица) Петриотиса бе съборен до основи от владетелите на нечестивите времена, затова и гробът на светеца незнаен остава до днес.”




Тагове:   чудо,   патриарх,


Гласувай:
13



1. анонимен - Все някои трябваше да пише нещо сериозно
17.07.2009 14:59
Все някои трябваше да пише нещо сериозно в блог.бг
цитирай
2. kosara2008 - благодаря ти,
18.07.2009 16:01
за "светите" ти текстове...тук наистина е място, където се чувствам...горда!българка.
цитирай
3. анонимен - Книгата на Иван Богданов
12.03.2011 19:43
Току-що препрочетох малката книжка на Иван Богданов " Гробът на Патриарх Евтимий национална светиня", издадена през 1987 г- 127 стр. малък формат. Мисля, че тя съдържа точно и подробно тезите за и против ,че Патриарх Емтимий е погребан в църквата Св. св Архангел и Михаил в Бачковския манастир. Във финалната част авторът обобщава доказателставата за това, че гробът на великия българин е точно там.Като приложение има и протоколи от експертизи.
Много прецизна и полезна книга.
Анна Георгиева
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504297
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/