Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2009 13:23 - Чудотворнатa икона край Свищов
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 12744 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 18.09.2010 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хиляди вярващи от цялата страна и чужбина ежегодно навестяват манастира “Покров Богородичен” край Свищов. Там богомолците търсят избавление от мъките си, надежда за бъдещето или просто идват да благодарят на образа на Дева Мария за споходилите ги щастие и житейски успех.
Странното е обаче, че в самият град Свищов, все още има хора, които не са чували за манастира и никога не са го посещавали. В същото време хората изминават стотици и хиляди километри, за да кръстят децата си точно там или да се венчаят пред светинята. Има и редовни посетители от Свищов, но повечето са младежи и студенти. Често идвали хора от Бяла, Велико Търново, Плевен, Варна, Габрово, Попово, Смолян и други.
Хората се спират пред чудотворната икона на Света Богородица в манастира. Светинята притежава силата да помага на молещи се при безчадие и тежки очни болести.
“Трябва силно да вярваш и чудото се случва”, казва отец Христо Павлов. Според него вярата е тази, която помага, защото пред Бога всички са равни.
Още през 16-17 век пък на турчин от Одрин, чиято жена била бездетна и сляпа, се явила Богородица и му казала да измие лицето на жена си с вода от манастира. Така и направил. Жената веднага прогледнала, а само след година родила и първото си дете. Турчинът тогава решил да се отблагодари за стореното чудо и направил златен обков на короната и ръката на Богородица. Туркинята приела християнска вяра.

image

Друга туркиня от Анадола, известна със своята невиждана красота, също била бездетна. Когато посетила манастира и видяла чудотворната икона толкова много завидяла на нейната красота, че решила да я загрози и отчупила кутрето на дясната й ръка. След една година родила дете без пръсти на ръката. Върнала се разкаяна. Молила се, плакала. Когато се прибрала при детето пръстите му били израснали, но без кутрето - за назидание.                                
В по-ново време чудотвортвото и е засвидетелствано в разказите на миряните.             След молитва в божия дом през 2007-а, видеозонът на варненско семейство показал тризнаци. Бебетата били кръстени преди дни на светото място.
В днешно време Атанаска от Варна сънувала сън, в който й се явила Богородица. Било през януари 2007 г. Светицата й казала да отидат в манастира и да се чете молитва за дете. По това време Атанаска страдала, че снахата и синът й вече 13 години нямали деца. Дошли в Свищов, оставили бельо от лен и памук да постоят в манастира, за да поемат от духовния аромат. Заминали си те, вярвайки, че чудото ще стане, ако е рекъл Бог…                        
image

Няколко месеца по-късно видеозонът видял тризнаци. Родили се живи и здрави. Преди броени дни - на 27 юли, щастливите родители са кръстили децата си в манастира.

История

Манастирът “Покров Богородичен” е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище. Според историците местността е с геомагнитно излъчване. Няма случайно място, на което е построен манастир, казват миряните. Затова и храмовете на такива места помагат за лечението на различни болести. Така се говори и за манастира край Свищов. Според вярващи, тук се церяло най-вече безчадие, очни болести и черни магии.                    
Храмът многократно бил опожаряван и разрушаван от турците, тъй като бил убежище на будни българи като Левски, Раковски и други. Точно до мястото, където е бил старият храм, през 1894 година е построен новият манастир.
Иконата също си има своята интересна история. По време на опожаряване и разрушаване на манастира тя е била укрита от монаси. Легенда разказва за намирането и от овчарче и връщането й в храма. По пътя си то намерило пеленаче, което взело със себе си и оставило в манастира. По-късно момченцето пораснало и живяло до края на живота си в светото място. Оттогава се смята, че Богородица помага на двойки, които не могат да имат деца.

Местоположение

Свищовският манастир “Покров Богородичен” се намира в красива горичка на около 5 км от крайдунавския град Свищов. Комплексът е сравнително голям – две жилищни сгради и селскостопанска постройка. Манастирската църквата “Св. Успение Богородично” прави впечатление с добрия си вид отвън. В оградено място пред двора на храма е единственото нещо, което напомня за старата обител – неголям каменен олтар. Непосредствено до манастира има извор, чиято вода се смята за лечебна. Позната е била още от времето когато е съществувал римският град Нове до днешен Свищов. В района на манастира по време на Руско-турската освободителна война се разполага и Великият княз Николай, брат на руския император Цар Освободител Александър.


Тагове:   чудо,   очни,


Гласувай:
9



1. chervenata - Без да се подигравам питам
28.07.2009 18:55
Тризнаците от инвитро ли са?
цитирай
2. net - инвитро или не- няма значение
30.07.2009 13:17
колко жени се измъчват и години наред инвитро и научното чудо не става.
Едно поклонение там, една вяра променя вътрешната нагласа, мислите... и чудота става. Дори да е помогнала лекарската ръка- чудото - раждането на дете е факт. :)))

Благодаря, че ни разказваш за интересни места, за позабравената християнска религия и ценности и ни показваш прекрасни, запазени църкви, стенописи, икони.
Нещо повече за Бачково и за другата икона, така наречената " триизмерна"
цитирай
3. анонимен - margarita
18.09.2010 19:36
izobshto ne se smeite.tova,4e ikonata e 4udotvorna,e fakt neusporim. az 10 godini se opitvam da se sdobia s rojba i minalata godina hodih v svishtovskiat manasitr da se pomolia pred ikonata na DEVA MARIA. az naistina zabremeniah sled niakolko meseca.vaprosat e,4e ne se pazeh izobshto ,a rabotata mi e tejka i taka izgubih bebeto.no lekarite me uspokoiha,4e sled kato e satanalo vednuj,to pak shte stane. taka,4e sam napulno spokoina za tova.
цитирай
4. atila - 1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.
18.12.2011 23:54
Що за глупост е това. Чудотворни икони. Чакайте малко да поразсъждаваме логично и разчупено от църковните клишета.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

Значи казва се.

Не си прави кумир и изображение. Значи във втора божия заповед, ясно и недвусмислено е казано. Да не си прави човек изображения и кумири, и да не им се служи.

А уважаеми вярващи. Иконите съвсем така случайнио! не са ли изображения? на който им се кланяте, и им се молите от името на Господ, на съвсем обикновенни хора, че и им служите даже на всичко отгоре.

За каква богородица може да става на въпрос? за какви пет лева. В крайна сметка Господ Бог не е ли изгонил Адам и Ева от Рая.

24. И изгони Адама, и постави на изток при Едемската градина Херувим и пламенен меч, що се обръщаше, за да пазят пътя към дървото на живота.

Адам и Ева са били безгрешни, до тогава до като не са изяли плода на греха, и от там не остава и грам следа от тяхната безгрешност. След тях е нямало, и не може да има напълно безгрешни хора. Тогава за какви богове? за какви богородици може да става на въпрос.

Известно ми е какво ще отговорят православните фанатици, че богохулствам, но я да погледнем от научна гледна точка.
Човешкият организъм колкото и да е съвършен, но може да поеме товар, който не му е по силите да понесе.
Човешкият мозък има несъвършенства, който несъвършенства, няма как да бъдат преодолени по какъвто и да е начин.
Човешкият организъм е несъвршен и твърде дефектен, за да има безгрешни хора.

И другото което. Господ Бог е един единствен, той е роден и несътворен. Тогава той не се нуждае от други божества, под формата на негове синове.

В крайна сметка ние всички хора сме му синове. Е богове ли сме тогава всички, не не сме. Тогава Исус Христос как може да бъде божество? като това божество е родено и сътворено от земна грешна майка, с присъщата похот за хората. Нека да погледнем все пак Господ Бог какво казва на изгнаниците Адам и Ева.

16. На жената рече: ще умножа и преумножа скръбта ти, кога си бременна; с болки ще раждаш деца; и към мъжа си ще тегнеш, и той ще господарува над тебе.

Значи Господ го е казал кратко и много ясно. "С болки ще раждаш деца; и към мъжа си ще тегнеш, и той ще господарува над тебе".
Какво повече може да се говори, за "божествеността" на хора като (Мирием) дева Мария и нейният син Иса (Исус Христос).

Иса (Исус Христос) е божий пророк, но чак да е Господ, е дайте да си имаме уваженията, за да не изпадате в грях спрямо! 1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.

цитирай
5. анонимен - На 14.август.2012 - общо празнуване с католически свещеници и католически монахини !?!?
17.08.2012 16:17
На 14.август.2012 в манастира “Покров Богородичен”
имаше общо празнуване с католически свещеници и католически монахини !?!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504568
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/