Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2009 08:35 - Хранителка на вярата от село Добрич
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 44119 Коментари: 24 Гласове:
22

Последна промяна: 31.07.2009 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пътищата към вярата, късмета и изцелението са много, един от тези пътища ни сочи баба Василка Славова от димитровграското село Добрич. Жената вече е на  89 години, но годините не й личaт.
Въпреки преклонната си възраст мисълта й е бистра като лековитата вода извираща в стаята й.

image

Лековитата вода в китното село Добрич от цели 40 години помага на хората. Аз не съм лечителя, светиите лекуват - казва баба Василка. Има хора който редовно идват да си пълнят вода, от Варна, Русе, София и от къде ли не. Изворът с лековитата течност сега е превърнат в чешма, а притокът от търсещи изцеление се увеличава.

image


За да се излекува човек с водата от извора има само едно условие - да вярва, споделя пред баба Василка. Тя не иска подаръци и пари. Оздравелите обаче трябва да изпратят писма, които жената пази до иконата си. Писмата и душевните излияния на  хората са много, толкова много, че са неизбройми. Бабата  гордос ни показа големите купчини до нейното легло.

image


Рано останала вдовица, още в далечната 1954 година, баба Василка е работила все на полето. На лекар е била един, единствен път когато оперирали пердето на дясното й око. Жената се радва се на 14 внуци и правнуци. Зрънцето вяра, което съм носила в душата си, ми помогна да оцелея, така с едно изречение определя смисъла на досегашния си живот.


Нейни помошници в това богоугодно дело са не един а цели трима светии. Постепенно с годините , скромният и с нищо не отличаващ се от останалите домове, този на баба Василка се е превърнал в параклис. В центъра на стайчката й се намира кладенец с три чучура, от който вади вода дълбоко от недрата на земята. Вдясно е скромната й постеля, а срещу нея параклис. Стените са отрупани с икони. Всяка сутрин тя пали свещ за здраве и се моли за хората. Жената често си спомня за болките на тези, които са идвали тук, и страда с тях. Най-тъжно й е обаче, че няма на кого да предаде извора след смъртта си.

image

Зад вратата се показва мраморна надгробна плоча с нейна снимка, трите й имена и датата на раждането й - 20 април 1920 г. Само Господ знае кога ще умра, чедо. Нека тези, които ме изпратят, да допишат останалото, с  широка усмивка забелзва очудването ми.
Старицата казва, още че ще доживеем по-добри времена единствено ако злобата у нас се стопи като мартенски сняг.


  История
Добрич е единственото село в Хасковска област, което никога не е променяло своето име. Жителката на това село, баба Василка, през 1971 година, води група поклонници до Троянския манастир, когато пред очите й изведнъж се появяват като  Св. Василий Велики, Св. Йоан Златоуст и Св. Григорий Богослов. "Не ви познавам, викам им плахо, а те ми се представят “по устав” един по един. Обясняват ми, че там, където живея в с. Добрич, на ул. “Иван Велев” №1, било свято място. Че преди 600 години имало манастир, който се казвал “Свети Три Светии”. Че пак щяло да стане света обител. Немея. Първо изкорени крушата. Сетне ще изкараш водата. Бая зор ще видиш, докато стигнеш до нея, но ние ще ти изпратим човека, който ще ти помага, повелиха ми те. Преди да изчезнат, смирено им отвърнах: “Силата е ваша!”, спомня си баба Василка.

image

В същото време в далечното село Голямо Асеново, почти същото видение получил Димо Георгиев. Без помайване скоро той пристигнал в селото и разпитвал за баба Василка. Жената набързо го въжвежда в своето видение и двамата се захванали за работа, тя изхвърля пръстта, а той копаел. Стараели се да не вдигат много-много шум какви ги вършат, защото, ако не дай си Боже, някой разбере за мисията им, отиват право в затвора или лудницата.
Обаче не след дълго ударили на камък. Какво да правят? Димо сънува светиите. Нареждат му да стяга кирката, щото трябва да разбиват… триметрова каменна плоча. Справят се и с тази бариера. На 30 януари 1971 г., точно в 16 ч., на шест метра и половина бликва водата.

image

"През нощта отново имах съновидение. Светиите ми разкриха тайните си. Освен лековита, водата била и свещена, идвала от висока планина от невидимия свят и се отделяла на три страни. Който страда от нервни болести, да остави дрешка в левия край на бунара, в зоната на Св. Василий Велики. В средната част се появява Св. Йоан Златоуст – той е по късмета на младите. В дясната страна пък е силата на Св. Григорий Богослов – той помага на ударените в сърцето и главата (явно има предвид поразените от сърдечен удар и инсулт – б.а.)", Баба Василка се връща отново назад във времето -, като уточнява, че водата се пие веднъж в 13,30 ч. през деня и час и половина след полунощ. На всеки предписва индивидуален “ритуал”, диктува кой каква молитва да произнесе, за да си стъпи час по-скоро на краката.
И като тръгва един керван от хора към дома на целунатата от Бога жена… Хроми, куци, сакати и ялови булки, стресирани. Политици, министри, звезди, лица от екрана.
Водата не е за продан, а за лек. Всекиго отпращам с едно-единствено пожелание: “С вяра се побеждават всички земни болести!”

Местоположение
В България освен областен град Добрич има и две села, които се назовават Добрич. Селото в което живее баба Василка се намира в южният централен регион на България, Община Димитровград, Област Хасково. На отстояние от столицата 195.354 km. Името на селото според легендата, идва от далечната 1230. Тогава Иван Асен ІІ извикал един от приближените си- Доброшин и му наредил да вземе едно отделение бойци и организира наблюдение за очакваното нападение на Теодор Комнин. Доброшин обхожда околните местности и там, където свършва последният хълм и започват равнините, намира търсеното място за бивак. Минавата седмици, месеци и така в края на лятото същата година Доброшин разрешава на войниците си да приберат при себе си своите семейства. Условията за живот са подходящо и първоначално военният бивак се разраства с годините в селище с около 40-50 семейства. Доброшин запомнят, като Доброшинеца или Доброчинеца. Оттук и името на селото- Добрич. Докато една зима обитателите му не били споходени от нелечима болест, която покосявала един след друг хора и животни, а не помагал никакъв лек. В началото на пролетта останалите живи решили да се преместят отвън реката. Изгорили покъщнината и жилищата, изоставили останалото, прекосили реката и се установили от северната страна. Така и оцелели, като поставили началото на село Добрич.



Тагове:   чудо,   мечти,


Гласувай:
22



1. tili - Едни от най-силните църковни
01.08.2009 01:11
отци са покровители на това място! Чудни са делата ти, Господи!
цитирай
2. nadezda - Благодарна съм, че попаднах в се...
01.08.2009 17:00
Благодарна съм, че попаднах в семейство,на по-вярваши от мен ,особено бабата на съпруга ми,изигра роля,докато си беше жива до миналата година ,беше с бистър ум и на 95 години,четеше без очила ! Вярата я крепеше, постеше в Сряда и Петък и все казваше"каквото рече Бог, всичко е от Него"Когато поппаднах в това семейство не бях и кръстена дори!Баба Живка на 90 и няколко години дръзваше да се качи на рейса за да отиде на църква в центъра на Пловдив Тази баба ми напомни за нея!Поздрави!
цитирай
3. istina - Бог да я благослови!
06.08.2009 21:53
Имах щастието и късмета лично да се запозная с баба Василка и смело мога да кажа, че е свята жена. Боже, пази я, моля те, защото тя е истински земен ангел хранител.
цитирай
4. анонимен - Миленка
01.09.2009 00:09
Бог да я пази! Тя наистина е едно богатство за всички ни! Верен пазител на чудодеен извор лековита вода, но не само тя е ключ , чрез който всеки може да отвори истината за православната вяра и да почувства могъщата сила на трите светии проявяващата се неусетно във велики изцеления, непосилни за човешката ръка и знания! Бог наисина е многомилостив!
цитирай
5. анонимен - чудесата
08.12.2009 13:39
Първо искам да поздравя автора на блога, който се е заел да проучи тези свещенни места и да ги публикува. Ходих при баба Василка. Всичко е много добре, но водата не е достатъчна, за да продължи по-дълго време обливането и пиенето й. Може би човек да е много-много силно вярващат, за да получи изцеление от малкото, което е взел. Самият вкус на водата действително е божествен. В целия ми жовот, който съм изживяла дотук /а годините са доста/, такава вода не съм пила. Тя просто е божествена и може би наистина идва от друг свят! Баба Василка ни посрещна, каза ни какво да направим, но молитви не ни е казала, освен да вярваме силно в Бога! Може би и това е нейната молитва - вяра- силна вяра в Бога,че той е, който ще ни излекува, както и ни е създал!
цитирай
6. анонимен - искам да отида там
17.02.2010 20:16
Моля Ви, пишете ми дали мога сега още в петък да отида там и има ли някакво време, защото прочетах нещо за 13.30...Искам да знам от тези, които вече са ходили при баба Василка, кога е най добре да се отиде там през седмицата?
цитирай
7. анонимен - Моля Ви, пишете ми дали мога сега още ...
22.02.2010 15:03
анонимен написа:
Моля Ви, пишете ми дали мога сега още в петък да отида там и има ли някакво време, защото прочетах нещо за 13.30...Искам да знам от тези, които вече са ходили при баба Василка, кога е най добре да се отиде там през седмицата?

Nai-dobre hodete prez sedmicata togava ima po-malko hora .Az v4era byh tam v 10 4asa sutrinta i ve4e ima6e 6-7 4oveka.ina4e kogato i da otidete baba Vasilka e tam i nyma da varne nikoi.A otnosno podaraci i pro4ie nai-dobre e koi kolko ima na sarce pari4ki da i ostavi a koito nemoje neka i celune raka na tay svyta jena .i koito ne vyrva bog po dobre da ne hodi.
цитирай
8. анонимен - Как искам да отидем само! Господи, ...
28.03.2010 15:54
Как искам да отидем само! Господи, чуй молбата ми! Знам,че ще ми помогнеш! Да е жива и здрава баба Василка да ни посреща!
цитирай
9. анонимен - хранителката на вярата на село Добри4
28.03.2010 17:09
Дано баба Василка да помогне на всеки вярващ,и Бог да дава здраве и дълъг живот както на нея така и на вси4ки нас
цитирай
10. анонимен - ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН БАБО ВАСИЛКЕ.
20.04.2010 11:07
ЖЕЛАЯ ТИ МНОГО ЗДРАВЕ И ДЪЛГИ ГОДИНИ ЖИВОТ ДА ПОМАГАШ И ЛЕКУВАШ ХОРАТА. БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА.
цитирай
11. анонимен - zlatka
01.06.2010 13:44
byah naistina vpechatlena t.e. nyamam tochnata duma da opisha kak se chustvah kogato prochetoh za baba vasilka,az sashto kakto i mnogo drugi hora imam problemi i zatova shte otida pri neya dano da mi pomogne v koeto az ne se samnyavam,moyat golyam problem e malkiyat mi sin,toi e na 3 god. i 5mes. a vse oshte ne govori,no az vyarvam v BOG che shte stane chudo i toi shte progovori.
цитирай
12. анонимен - ELIF
05.06.2010 09:21
ISTINAE
цитирай
13. анонимен - ELIF
05.06.2010 09:37
ISKAM DAVI KAZVAM CE BABA VASILKA E BLAGORODNA ZENA AS POSETIH BABA VASILKA PREDI 5 MESEZA ISME MNOGO DOVOLNI VZIMAHME OT VODATA I DETETOMI SE ISZERI IMASE TOPCE V CELOTO KAZAHA ZA OPERAZIYA NAMAZAHGO S CUDOTVORNATA VODA I ZA 3 DNI MINA ISZERI DETETOMI MAYKAMI I BRATMI PROSTO NYAMAM DUMU ZA ISERENIYETONI TAM SE POSESTAVA 3 PITI ZA ISZERENIYE BLAGODARNA SIM NA BABA VASILKA ZELUVAM OT RAZETEYI
цитирай
14. анонимен - ELIF
05.06.2010 21:39
TYA LEKUVA ZA VINAGI
цитирай
15. анонимен - iskam da otida pri baba Vasilka, no ...
02.11.2010 10:20
iskam da otida pri baba Vasilka,no kolko pari 6te mi trqbvat,3 dni li 6te stoq,pitam za da znam,kakvo da kaja na na6te poneje ne sa osobeno vqrva6i,a boleduvam ot 6 godini
цитирай
16. анонимен - здр
08.12.2010 09:16
аз сам от село добри4 и се гордея 4е сам от там
цитирай
17. анонимен - istinata
13.12.2010 14:38
kogato pro4etox za lekovitata voda takava viara me obze i re6ix da otida patyvaxme s deteo s vlakove i avtobysi ne znaexme kak da stignem do seloto no ospiax kogato vidixme baba vasilka posre6na ni dari ni mnogo nadejda i viara a da6teria mi kaza 4e tazi baba e istnska svetica patyvaxme otnovo i pak 6te otidem tazi voda ni donese mhogo 6tastie nadavam se skoro da napi6a tyk i za neinite le4ebni svoistva i viarvam vtova
цитирай
18. анонимен - Blagodarq
20.01.2011 05:19
az sam maika na edno bolno momiche.imame 3 slojni operacii!! kogato otidohme baba Vasilka se vazstanovqvashe ot operaciq /predi 10 dni /,neinata dashterq ni posreshtna mnogo lubezno,kogato me vavede v staqta na baba Vasilka az se razplakah,ne moga da obqsnq zashto,prosto placheh i moleh za izcelenie na deteto mi!! vzehme si voda i si tragnahme i sega molq BOG dano s tazi voda deteto mi da ozdravee ,ne sam spirala da vqrvam v chudesata koito Gospod pravi na tazi zemq,nikoga nqma da spra da se molq i da vqrvam,!! otidete vzemete si vodichka,sreshnete se s tazi blagorodna jena,badete sigurni v tova che BOG pomaga !! pojelavam na vsichki mnogo zdrave
цитирай
19. анонимен - BLAGODARNOST
14.03.2011 07:10
BLAGODARIA VI MILI XORA ZA INFORMACIATA KOIATO DAVATE I NAI VE4E NA GOSPOD BOG, KOITO NI IZPRASHTA TAZI LECHITELNA I SVETENA VODA - EDINSTVENO OSTANALO NI ZA SPASENIE
цитирай
20. анонимен - Най-после при нея!
22.07.2011 18:03
Да е жива и здрава още дълго време баба Василка. Съвсем наскоро я посетихме. Искаме да благодарим на нея и тримата Светии /Свети Василий Велики, Свети Йоан Златоуст и Свети Григорий Богослов/, че помагат на вярващите хора.
цитирай
21. анонимен - баба Василка не е врачка или гада...
21.01.2012 12:08
баба Василка не е врачка или гадателка за да има часове за записване или да спите там .Отивайки към там носете най-важното със себе си ВЯРАТА в БОГ,напълнете си водичка разменете си някоя думичка с нея и пак с Вярата към Господ си тръгнете по живо и здраво,а баба Василка нека бъде още дълги години здрава както и всички ние.Нека запалин доброто в нас и се обичаме.
цитирай
22. анонимен - дано
17.02.2012 17:47
дано Господ чуе молитвите ни и помогне на всички нас !!Дано Светиите и помагат да остане още дълго време с нас ...и вички ние да бадем по добри един кум друг ...да се молим Господ да опрости греховете ни и да правим повече добрини.Виждам и вярвам че има повече добри от колкото лоши хора а това е спасението за всички нас ..Помогни и на моята Майка Господи и вие св.Василий Велики ,св.Иван Златоуст и св.Григорий Богослов да живее и вижда ...
цитирай
23. анонимен - Надежда!
29.08.2012 14:54
Едва от вчера разбрах за баба Василка и сега като чета написаното за нея се радвам, че все още има такива хора на земята, за да се съхрани доброто. Голяма беда ни сполетя - от няколко дни живея с лошата вест за неизлечима болест на съпруга ми. Лекарите не дават никакви надежди. Аз и семейството ми вярваме и се уповаваме в божията сила. Само тази надежда ни е останала. Молим се на Господ и всчики светии, умоляваме божията сила да помогне и да стане чудо - съпругът ми да се изцери и да оздравее. Сега вече ще моля и св. Василий Велики, св. Иван Златоуст и св. Григорий Богослов да дадат изцеление и спасение за съпруга ми. Дано Бог е милостив и се смили над него. Скоро ще посетим и баба Василка, за да му донесем от лечебната вода. Вярвам че тя ще му помогне, както и всичо останало, което чувам от хората. Да са живи и здрави хората като тази жена - баба Василка. Само доброто и вярата в него ще спаси света. Амин!
цитирай
24. mimoza92 - Po4inala e baba Vasilka na 31.08.2012
15.09.2012 11:26
Na 92g po4ina baba Vasilka,mir na du6ata i.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504278
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/