Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 21:50 - Строеж на храм отключва лековит извор
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 7943 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вярата е Благословия, тя е най-големият дар и най-силният лек, който човек може да притежава. Според последните изследвания на психиката, вярата сама по себе си е психологически механизъм и е заложено на всеки от нас да има вяра. Дори и най-невярващите хора, носят вяра в себе си. Независимо дали вярват в науката, извънземните или в Сътворението. Вярата обаче трябва да се култивира, т.е. човек трябва да поработи над себе си и над способността си да вярва, за да проработи тази вяра. Това не е от днес за утре - Днес решавам, че ще вярвам и утре това, в което съм решил да повярвам ми се случва.
Това, което понякога е невъзможно за хората, защото са само донякъде, за Бога е възможно. Но и за този, който вярва. И не венеца, светената вода, ходенето по църкви, манастири, параклиси или текета са направили и правят чудесата, а чистата детска вяра. За нея няма граници, съвсем на скоро, строеж на храм до Драгоман, отключи лековито изворче, което е стояло сухо близо петдесетина години. Първата копка на Храмът, който се строи в момента край драгоманското село Несла, събира над двеста човека.
Кръст в небето свети над храм
"Храмът е благословен" шептят миряните, видяли сиянието във вид на кръст, което се издига над новостроящият се храм. Чудото е заснето от дъщерята на проф. Даринка Караджова, която е преподавател в Югозападния университет - двете често ходят да снимат различните етапи на строеж на новата църква. Няколко пъти в месеца явлението се наблюдава вечер и трае секунди.
Незрящи се лекували

image

Незрящи, които си измивали очите с вода от извора, са проглеждали според твърденията на местните хора. Земята на която започва строежа е дарена от местни хора, а градежа започва със съдейиствието на щедри спонсори. Там полузакопани в земята стоят останки от древни постройки. От земята стърчи старинен каменен кръст. При него хората палят свещички и той е почернял от нагара.
Свещеното място изпълва местните с трепет, защото помага на всеки, който е дал, макар и малък, принос за храма.
Куп хора, които са помогнали за издигането на храма споделят, че животът им е потръгнал в положителна посока.
Проекта е одобрен от самия патриарх, която според специалисти е на път да се превърне в една от най – хубавите църкви в страната.
Местните хора са много щастливи, защото това вещае възраждане на забравения събор, който традиционно се е правел на 29 юни – деня на Свети Петър и Павел.

image

Даруване на дете
Още когато започва строежът, свещеното място помага на всеки, който се включва в благородната инициатива. При старта на строежа на църквата една жена иска да помогне, но няма пари. Затова идва да готви безплатно за работниците. Всички знаят,че има проблем с дъщеря си - тя не може да има деца. Вече 12 години опитите са неуспешни, но щом майка й започва да помага на църквата, щерката веднага зачева и жената разбира, че е бременна. Според местните това се дължи на силата на мястото, което "помага" на тези, които вършат добро за църквата. Хора, които помагат при строежа, споделят, че животът им рязко се променя седмици след като се върнат от планината и работите им потръгват неочаквано бързо.
Мястото сякаш само привлича спонсори. Внуци на местни жители пристигат от чужбина с желанието да помогнат за добро дело и първата им работа е да подкарат колата към църквата. Вече в готовият храм, ще има свещеник, който ще идва веднъж в седмицата, а също така да извършва християнските ритуали.
И обратното също се случва. Генерал, който е обещал по някое време да даде пари, изведнъж идва и казва: "Трябва да ви дам парите сега!" Защото катастрофира, колата става на хармоника, а той излиза жив и здрав от нея, без една драскотина.

image

Според легендата, който пие от изворчето, болест няма да го мори. То обаче тече много слабо, затова няма как да видите край него опашка с пластмасови бутилки. Всеки пийва по глътка, за да има за всички. А дори когато в двора се събере цяла тълпа, после не остава и хартийка - всички знаят, че мястото трябва да остане чисто, за да продължи да помага.


История

Идеята за строежа на църквата, която ще се казва “Св. Петър и Павел”, се заражда още преди 16-ина години. Възрастен човек от Несла сънува, че до селото, което се намира близо до сръбската граница, трябва да се издигне храм. Самото място, до което се стига по черен път, се смята за свещено от местните хора. Знае се, че то носи здраве и зарежда със сили. Когато работниците започват да копаят основите, попадат на стари основи, които са крепели древен християнски храм. По същото време прокапва и изворчето. 
Село Нестла и град Драгоман все още са  "terra incognita". Малко се знае за събитията, които са ставали В района през вековете. Данни за съществуването на цивилизовано население по тези земи има от III В. пр. н. е., когато са се заселили медите — племе, вероятно от келтски произход. Останки от тракийска култура се срещат и до днес в селата Чуковезер, Бахалин, Габер, Несла, Владиславци, Големо Малово, Мало Малово и Драгоил.


Местоположение


Несла е малко село,намиращо се на около 60 километра ападно от София на границата ни със Сърбия. То се състои от няколко махали, намиращи се близо една до друга, разположено е в долина по протежението на река, която досега не е пресъхвала никога. Климата е сравнително студен и влажен, често падат слани, питейната вода е варовита, но за сметка на това наблизо има извор, както и много бунари. Няма проблеми с токозахранването,освен когато има гръмотевични бури, има мобилно покритие и от българските и от сръбските оператори. Несла е заобиколена от хълмове, някои са голи и каменисти а други обрасли с гъста борова гора. Има много гъби и билки. Красиво кътче, чудесно за почивка и разходка.


Тагове:   дете,   чудо,   кръст,


Гласувай:
11



1. sowhat - страхотен пост
13.08.2009 09:27
чудеса има. въпросът е имаме ли достатъчно вяра, за да ги усетим и видим.
цитирай
2. voinov50 - :)
13.08.2009 12:02
Медите са тракийско племе, населявало долното течение на река Струма (Стримон).
Иначе хубав постинг.
П!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504392
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/