Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2009 09:12 - Чудотворната икона на свети Николай в Рила
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 16595 Коментари: 4 Гласове:
13



Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров. Планината се издига в югозападната част на България, границите на тази свещена за българите планина са ясно очертани. На юг тя се ограничава от Пирин чрез живописната седловина "Предела", а на север е свързана с Верила чрез Клисурската седловина. На запад се ограничава от долината на река Струма, на североизток се разделя от Средна гора чрез долината на река Марица и на югоизток от Западни Родопи чрез Аврамовата седловина. 

image

Това са общо взето и границите на община Рила.
На територията на общината са запазени много параклиси, като всички са построени на места на стари оброчища. Повечето от тях са свързани с интересни легенди и предания. Но, един от тях се отличава от останалите. На територията на общината в центъра на квадрата, който чертаят селата Стоб, Мурсалево, Смочево и град Рила се намира едно свято място почитано от хората.

image

Почитано заради чудотворното изображение на свети Николай Чудотворец. Иконата върши чудесата в едноименния параклис в община Рила. Това свидетелстват не само хората от местното паство, но и всеки, който с вяра е пристъпил към сакралното място. Вече няколко книги за посетители са напълно изписани с благодарности, а хиляди бележки стоят закичени в рамката на иконата до лика на светеца.

image

Бърза помощ в житейски трудности
Бездетни двойки, немощни и болни стари хора, поклонници с най-различни житейски проблеми са записали имената си в книгата за посетители с благодарност към светеца за сторено чудо. „Мястото е много силно и идвам тук, за да се презаредя, чувствам прилив на сили и ме обзема спокойствие. Сякаш намирам отговор на проблемите, които ме терзаят" - споделят много от посетителите. Те са убедени, че тук, не само близо до иконата на свети Николай, но и в района, желанията се сбъдват, а мечтите стават реалност.
Свещеникът от Рила, 40-годишният отец Стефан обясни, че духовенството и Светият синод са дали благословията си, стига да бъде изградена добра инфраструктура. Отецът сподели и че се обсъжда вариант на мястото да има и служби.
Поклонниците също споделяли, че в съня си са видели самия светец, който им посочва начините за изцеление или техни грешки, които трябва да поправят. "Мястото е много силно и идвам тук, за да се презаредя, чувствам прилив на сили и ме обзема спокойствие. Сякаш намирам отговор на проблемите, които ме терзаят", разказва леля Мария от село Смочево. Тя е убедена, че тук, не само близо до иконата на Свети Николай, но в района, желанията се сбъдват, а мечтите стават реалност.
Например Милица Стойкова, девойка от Благоевград, разказва, че няма нещо, което си е пожелала и да не се е сбъднало. "Родителите ми се събраха отново, а на матурата ми се падна това, което исках", хвали се развълнувано тинейджърката.
„Само св. Николай ми помага в живота. Той е пътеводната ми звезда", признава Аспарух Дамянов, който е един от най-ревностните доброволци в изграждането на храма и манастирската част около него. „Как ми помага ли? Случвало се е да работя по 10-12 часа на ден и не усещам умора, а вече съм на 65 лазарника. Посветих живота си на свети Никола, работя в негово име и не мога да се оплача от нищо, щом имам хляб, водица и здраве".
Наказанието
Иконата е реставрирана наскоро, но по нея все още личът следи от куршуми. Някъде през трийсете през това място се отбиват група ловци. Двамина от тях решили да продават иширети и простреляли със сачми иконата.
Но до няколко седмици време и двамата били застигнати от неизвестна болест и намерили смъртта си.

image

История
Главният мотор, освен човешката вяра, за изграждането на манастирския комплекс "Свети Николай Летни" е Ангел Рафаилов. Живущ в Благоевград, човекът преживял изключително трагично събитие. Вече не намирал смисъл да живее, и изпаднал в депресия. В отчаянието си отишъл при петричката пророчица Ванга. Пророчицата го нахокала хубаво и му предсказала, че след три години ще разбере, че има още много работа на земята. Минали се точно 3 лета и една нощ в съня му дошла Богородица с Исус. Те му рекли, че семейството му не могат да върнат, но могат да му кажат земната му мисия. Както разказва мирянинът, образите от светлина му посочили като на кино място на няколко километра от склоновете на Рила планина. Там благоевградчанинът никога не бил и стъпвал, но когато отишъл, установил невероятно силно енергийно излъчване. Запретнал ръкави Рафаилов и с помощта на миряни за нула време вдигнал параклис.
Оттогава имал няколко пророчески сънища. Първо му се присънило, че на 30 метра под земята се крие чудотворен извор. Точно след като минали 29-тия метър, водата избила.
„За това, че тук ще има вода и манастирски комплекс, знам отдавна, всичко сънувам и виденията, които имам на сън, направиха чудесата с това място", обяснява мъжът. Той е убеден, че съвсем скоро на мястото дори ще закипи живот, и то ще стане обитаемо за монаси или монахини.
Хората също споделяли, че в съня си са видели самия светец, който им посочва начините за изцеление или техни грешки, които трябва да поправят.


Местоположение
Община Рила е разположена в Западна България, в югоизточната част на Област Кюстендил. Територията й заема част от средна и югозападна Рила планина и нейните подножия. Високопланинския пояс обхваща 52% от територията на общината, Едва 5,5 % са под 500 м. надморска височина. Територията, в която надморското равнище е най-ниско се намира в западната част на общината и включва съставните й селища. Общината се намира на 100 км от столицата,  на 65 км от областен център гр.Кюстендил и  на 20км от областен център град Благоевград. Отбивката за параклисът е малко преди град Рила във вляво. Пак малко преди селото има табела, която те праща по един черен път, по който след километър и половина се стига до комплекса.
Природата е дарила общината с 28 планински и високопланински езера с надморска височина над 2045метра. Тук се намира и най-голямото високопланинско езеро на Балканския полуостров – Смрадливото езеро е обща площ 240 декара и надморска височина 2293 метра.


Тагове:   рила,   чудо,   николай,   Никола,


Гласувай:
13



1. panazea - Кириле,
10.09.2009 10:22
Събирам линкове за поучителна енциклопедия . Моля да ми позволиш да запиша линка . Поздрав!
цитирай
2. анонимен - Paraklis Sv.Nikolai Letni
09.08.2010 22:44
Neveroyaten Paraklis,zarejdasht s energia!
Vseki koito ima vuzmojnost da go poseti!
цитирай
3. анонимен - Чудотворната икона на Свети Николай Летни
12.01.2012 21:40
Да,наистина мястото е много хубаво,и това за иконата е вярно.Искам само да вметна,че параклиса се намира в село Смочево,което е на 5 километра от Рила.Има указателна табела за Смочево, вляво преди входа за град Рила,и в ляво на разклона за Бобошево.И качената снимка не е на параклиса в село Смочево,който е построен на мястото на старо оброчище.
Препоръчвам на всеки,който има път натам,да посети това място.
На 9 май се прави курбан за почитане паметта на Свети Николай Летни,и се събират хора от цяла България.

Димитър Иванов от село Смочево.

цитирай
4. анонимен - Всичко е много хубаво в Рила.
30.01.2012 16:01
Всичко това е много хубаво в гр.Рила но "отеца" СТЕФАН е пияница и побойник.Също по негови думи -"никой не е по близко до господа от него" казвани по време на пости.Не е достатъчно честен. Може да разпитате за него в гр.Рила.С една дума -ДАЛАВЕРАДЖИЯ и АВАНТАДЖИЯ.Това е човека който стопанисва тези имоти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504329
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/