Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2015 09:42 - Досието Овен
Автор: cudo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1872 Коментари: 0 Гласове:
1



Кой всъщност е Никола Гешев?

Като младеж Гешев се интересувал от социалистическите и марксистките идеи. Нещо повече, през 1924 г. при погребението на основателя на комунистическата партия Димитър Благоев, лично Гешев носи на ръце ковчега на Благоев заедно с Вълко Червенков. Всеизвестна е силната му омраза към германците от Третия райх. Никола Гешев е съученик на Станислав Т. Балан (секретар на цар Борис III) и на известния комунистически функционер Трайчо Костов, за когото дори по-късно има версия, че е бил негов агент, което се явява и действителната причина за ликвидирането на Т. Костов през 1949 г. 

Най-голямата сила на суперполицая обаче е създадената от него вътре в комунистическото движение. Смята се, че той е имал 186 агенти там, даже и на най-високо ниво. "Той ни надигра тотално - твърди през 1963 г. представителят на България в ООН Иван-Асен Георгиев. - По време на нашата нелегалност Гешев знаеше всичко за нас и в брилянтния период на своята кариера нанесе серия от съкрушителни удари на БКП - от разбиването на съвършената нелегална организация на ген. Владимир Заимов и залавянето на членовете на ЦК на БКП, с процеса тях и убийството на Емил Марков, та чак до разбиване на шпионската група на Ал. Пеев-Боревой. Гешев имаше внедрена сред нас малка армия от съвършени агент-провокатори... До ден-днешен сме разкрили и унищожили само двама такива. Къде са другите днес, ако не сред ръководните дейци на Партията и държавата?" след това му изявление Иван – Асен бива разстрелян като английски шпионин.

 

Как е станало  "обръщането" на Никола Гешев?

Започва работа в полицията през 1925 г. като преследвач надничар.  Днес само съседите от бул. "Хр. Ботев" знаят, че двуетажната къща на № 39 е домът на легендарния полицай Никола Гешев. Сградата е построена през 1908 г. от бащата на Никола Христо Гешев, софийски нотариус. За повечето от съвременниците си юристът е бил скромен, мълчалив, принципен и много работлив човек. Според мълвата обаче Христо Гешев  построява голямата си къща, а след това се сдобива с още два софийски имота на ул. "Ивайло" и ул. "Денкоглу" в резултат на злоупотреби с доверието на богати клиенти. В момент, в който е застрашен да бъде разкрит и семейството му да бъде лишено дори от основната си къща на бул. "Христо Ботев", нотариусът сам слага край на живота си.

 

Семейство Гешеви има 6 деца: Бонка, Емануил (Манчо), Никола, Елена, Стефанка и Георги. Емануил Гешев е сред основателите на ФК Славия, а Георги Гешев е първият национален шампион по шахмат, носител на 4 поредни титли между 1933 и 1936 г. През 1974 г. семейната къща е завещана от Елена Гешева на Българската федерация по шахмат. През по-голямата част от съзнателния си живот Никола Гешев остава заклет ерген. Единствената голяма любов е колежката му Веселина Добрева. Връзката им се задълбочава през 1936 г., но двамата се венчават едва през май 1944

 

Зрителите на БНТ първи ще видят и кадровото досие на Гешев от момента, в който постъпва на работа, с описани вътре лично от него сведения, клетвения му лист от първото назначение и др. "Кълна се в името на Бога, че ще спазвам законите на страната и ще пазя тайна на службата", пише Гешев в декларацията си.






Разработка “Овен” – 1947. Строго секретно. Никола Христо Гешов, изменник на Родината, живял на булевард “Христо Ботев” №39 – София, с полувисше образование, началник на Отделение “А” при Дирекция на полицията, произхожда от буржоазно семейство.







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1508411
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/