Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2012 22:22 - "ТЮРКСКИТЕ" ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК- БАСНЯ ЗА НАИВНИЦИ,ШКОЛА ЗА ИЗМАМНИЦИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 58628 Коментари: 103 Гласове:
83

Последна промяна: 25.04.2020 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"ТЮРКСКИТЕ" ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК- БАСНЯ ЗА НАИВНИЦИ,                                      УТЕХА ЗА ИЗМАМНИЦИ

   Шайката на тъй наречените тюрколози,опаразитила нашата историческа наука както трихинела опаразитява човешкия организъм,винаги се е нуждаела неистово от някакви дори формални доказателства,които да придадат наукообразен вид на нейните нагли и безскрупулни посегателства към Българската история. За постигане на своите нечисти цели тази анти-Българска прислужническа клика не пропусна да впрегне дори езикознанието,като го задължи активно да издири и да вмени на древния и на днешния Български език известно количество "тюркски" думи,които да й бъдат алиби в тежката криминална борба срещу истината и да служат за активно подпомагане на онези чуждестранни фалшификаторски школи,които помагат на късно появилите се народи да разграбват и присвояват постиженията на древната Българска цивилизация.

  Но в петдесетте години на ХХ век,когато тази лакейска шайка бе все още слаба и по неволя търпеше в редиците си множество усърдни и достойни учени от старата предкомунистическа школа,поставените за измама на науката задачи не можеше да бъдат изпълнявани безпроблемно,поради което на днешния Български език му бе вменен нищожно малкият брой от дванайсет думички,останали от езика на Аспаруховите Българи. Тази феноменално малка бройка обаче имаше и друга задна цел: да докаже пред света,че почти нищо не е останало от древните ни предци и че в днешна България изобщо няма Българи!
 
  Когато обаче в края на XX и началото на XXI век на бял свят заизлизаха все повече археологически,езикови,генетични,изворови и антропологични доказателства,че древните ни предци не са били първобитни тюрки,а безброен и цивилизован народ от европеиди,за който се откриха и исторически записки от византийски книжовници като Лаоник Халкокондил,твърдящи че Българите били най-древния и най-големия народ на земята,накичените вече с достатъчно високи титли и постове тюрколози,хванати в тенденциозното скалъпване на опасни престъпни схеми от груби постановки и лъжи срещу България и поставени пред пълен разгром така сериозно се обезпокоиха и притесниха,че намериха за нужно да увеличат числото на "тюркските" думи в езика ни до 50-60,мислейки че поредната им езикова лъжа и този път няма да бъде разобличена.

  Това им бе органически нужно,за да опитат да спасят пред очите на правителството и на критичната общественост честта,постовете и разядената си от проказа профанска хипотеза,която доскоро им носеше толкова обществени облаги. А някои особено неуморни в изобретяването на анти-Български похвати примитиви дори до такава степен излязоха от равновесие,че стигнаха до унизителното падение да правят пъртина до Монголия,където да молят най-първобитните и мизерни диваци да идват с юртите и тамтамите си у нас,за да скалъпят с тяхна помощ нагласено циркаджийско шоу,което нетърпеливи банди от окопани в медийните и в научните среди комунизирани туркофили и тюрколози незабавно ще почнат да рекламират и да размахват като невменяеми пред света,за да дават пример какви са били древните Българи!!!

  Впрочем тяхното стигащо до всякакви крайности прогресивно неспокойство и несекващо шетане до Монголия,Бурятия,Казахия,Башкирия и пр. е напълно
закономерно и дори политически "оправдано",понеже усещат и виждат,че дните на фалшивата им лъженаука са окончателно преброени и че дори нововменените от нарастващата им наглост "тюркски" думи няма да успеят да ги спасят от наближаващото обществено разобличаване и порицание. Днешните просветени Българи вече масово гледат с отвращение и презрение към тези безсъвестни присвоители на професорски и на всякакви други титли хабилитирани екземпляри,които не се свенят да позорят Българската историческа наука с дивашки кълчения на монголски и мангалски шамани и да вкарват насила древните Българи в якутски шатри и татарски юрти. Но днес срещу тези интелектуални джуджета,подвизаващи се криминално в Българската история,се възправя дори не и с цялата си сила* "Ангеловият анализ",за да зашлеви в гузните им физиономии такъв тежък исторически шамар,който ще ги остави в несвяст и ще ги попари завинаги заедно с всичките им недостойни ругателства и посегателства срещу България!

  "Анализът" установява,че всички думи в Българския език,нарочени от бандата фалшификатори за "тюркски" и обявени от тях за собствено "пра"-Български,са индоевропейски и имат своите многобройни аналози в древните и в днешните индоевропейски езици!

Тук ще подложим на анализ не само първите дванайсет думи,които до преди 20-30 години бяха набедени за единствени остатъци от езика на Аспаруховите Българи но и останалите няколко десетки,които бяха спекулативно прибавени към тяхната редица в последните години:

1. Белег= Боляк (Болезнено място или място,което е причинило значителна болка), Белез (Беляз,Белязано място), Порез (Порязано място): прех. Л-Р,П-Б и З(С)-Г(К)! Оттам: Белязан= Порязан,с прех. Р-Л,П-Б и О-Е,както и думите Бележа,Бележник,Забелязвам,Отбелязвам (Оставям белег) и т.н. Във връзка с тази дума е "старогръцкото" или по-вероятно микенското (Тракийското) име Пелопс,означаващо Белязания. Понеже Пелопс= Пелуш (Белюш,Беляз), Белож (Беляж,Белуш,Беляг,Беляз,Поряз и пр.),а особеностите в изписването и изговарянето му се дължат на недостига на подходящи букви и звуци в гръцкия език,които да позволят правилното транскрибиране на едно Тракийското име. За сравнение виж думата "Следа",която почти напълно припокрива смисъла на думата "Белег",понеже белегът е вид следа,а следата е вид белег:
Следа= Следза (прех. Д-ДЗ),Слеза (Среза,Срезъ: с прех. Л-Р).

  Сега индоевропейския (Български) произход на тази дума
е установен още по-убедително: тя означава също Беляк (Място,където кожата е "обелена" от травма) или Където на кожата й е била направена белЯ (ударението е на "я"). Думата БелЯ,от която иде съществителното Белялия (Правещ белИ) не е турска,понеже означава БолЯ (Болезнено събитие,Събитие причиняващо болка).

  Думата БелЯ сега е обявена за арабска,дошла у нас чрез турски но както виждаме тя е ностратическа ако не и индоевропейска,а като цяло липсва в тюркските езици.

2. Белчуг (халка от конско снаряжение,халка на верига за връзване на добитък,пръстен)= Валчук (Валчик= Валчесто,т.е. Овално изделие) а също Колчук (Колчец,Колце,Колелце), Халчук (Халчец= Халка;Колчец): прех. В-Б,К-Б,Р-Л и пр. За сверка виж и руската дума Кальцо (Колцо),която означава пръстен,но нея никой не смее да я обяви за тюркска.

3. Бисер= Бистер (Бистър), Визер (Визор,Виджар,Виждар= Прозрачен,Прозиращ), Водар (Изваден от водата,Бистър като вода), Висел (Висул,Висулка на обица) и т.н. За сверка виж алтернативните думи Перла= Белла (Бела,Бяла) и Бароко= Беляко (португалска дума за безформена перла).

4. Блъгари (Българи,Бълъгари)= Белигури (Бели хора: Хората на Белия,на Слънчевия бог), Велик-ари (Хората на Великия бог,Велик Ари,Великите Ора сиреч Хора),и т.н. (виж предишната статия,обясняваща произхода на народностното име Българи).

5. Бъбрек (Бомбряг- с носовка,в ст.Бълг.ез.; Бубрек- в наши зап.диалекти)= Бубрек (Бубарек,Бобарек) т.е. Приличащ на боб (имащ бобовидна форма) и наистина,бъбрекът сам по себе си има типична форма на бобено зърно. За да не рискуваме обаче някой да каже,че думата Боб не е Българска ще добавя,че Боб= Зоб (Нещо за ядене) и Пап (нещо за "папане") а Бобрек (Бобарек) означава още Обарек (Овалек,Овален: с прех. Б-В,Р-Л и отпад. на І-та съгласна). Други значения на думата са: Попрак (Поплак= Плакнещ организма), Джубрек (Джибрек- виж сродната дума Джибри,отнасяща се до вид полутечна субстанция във винарството,както и името на р. Джубрена), Цибрек (виж името на р. Цибрица), Хебрек (Хебрес- виж името на р.Хеброс),и т.н. За сравнение руската дума Почка (Бъбрек) означава Мочка (Течка,Течна) което означава,че нашия народ още преди хиляди години е знаел каква функция изпълняват бъбреците в човешкия организъм.

6. Кап (Капище: образ,икона,храм)= Кав (Кавище,Ковище) т.е. Храм на Бога Ковач (бивш главен бог в пантеона на древните Българи) т.е. Сав (Савище)- изображение на бога Сава,храм на Сава; Капа (Капул,Капо- Началство на езическото вероизповедание,Шапка на религиозното управление), Кабба (име на върховно мюсюлманско светилище в Мека), Капище (Кубище,Кубето,
Куполът), Цап
(Цапище- Нацапано,Изписано,Изографисано място), Папище (Попище- място с попове,попски дом), Кащ (Каща,Къща,Вид къща): оттам и "латинското" Каса (Каза)= Каща, Кад (Кадище- Място,в което се кади тамян).

7. Кумир= Химер (Химера= Кумира,Кумиръ: митично същество,
наполовина животно-наполовина човек), Камул (с прех. Р-Л: Келтски
бог на войната в древна Британия,внесен там несъмнено от Фир Болг= Хората Болги), Кимер (Коняр,Хунар= Конен бог,човек и животно събрани в едно- сиреч Юпитер), Кубар (Кубер,Кавар- наш древен бог на плодородието,който е бил и бог на войната), Мадар (Мъдър: епитет на Бога на войната и плодородието при древните Българи), Мадара (Митъра,Митра- проявление на древния Български бог в страните от Изтока), Гонар (Гонещ злото и злите духове,Гонещ враговете),и пр. Така с голяма положителност можем да приемем,че с думата Кумири (Химери,Камули) народът ни в общи линии е обозначавал онези дребни метални фигурки на конници (конни бойци),които се намират в немалко изобилие по цялата територия на древна България от Урал и Кавказ до Босна и Адриатика,а думата е почти изчезнала поради езическия смисъл,който първоначално е имала както и поради това,че след християнизирането е било спряно производството и употребата на тези фигурки на Мадара (Бога на войната),а Българските воини вместо кумири са започнали да носят на гърдите си кръстове. Като допълнително уточнение можем да кажем,че в по-ранните епохи,от които няма запазени метални фигурки на конници,Кумирите са били изработвани вероятно от дърво или желязо. Горните заключения се потвърждават и от названията на другите изделия,имащи функциите на Кумира- Идол,Амулет и Муска:

а) Идол- названието е считано досега не за Българско,а за "славянско",но означава Издел (Издялано изделие).
б) Амулет= Камулет (Камулец,Кумирец- с възст. на І-та съгласна,Химерец,Идолец),т.е.- малък идол.
в) Муска= Мушта (Моща- Която ти дава мощ и сила,Която съдържа мощи на светец).

8. Пашеног (Баджанак)= Баченяк (Бачиняк- от думата Бачо,Бате), Батчиняк (Бачуняк,Вещиняк)- от думата Вещий (Знаещ,Познаващ тайните на семейството на тъщата), Бащеняк (баща на мои племенници). Да не се бърка с племенното име Печенеги,което има други Български етимологии като Печеняки (Изпечени,тъмнокожи- вероятно цигани), Бежаняки (Бежанци от Тюркския каганат) и пр.

9. Сан (Чин),от която са познати и формите Сановит,Сановик,Самъчия (означава степен във военната или административната власт,началник)= Чин (чин на военно лице), Пан (виж едноименната полска титла), Бан (вид наша титла в бившите Български земи на север и на запад от днешна България,напр. в Полша и Хърватска), Бат, Цен (Цена)- виж старинния израз "Колко чини?",означаващ Колко цени?", Хан (вид титла сред тюрките и монголите), Ван (вид персийска военноадминистративна титла), Кан (вид титла в Средна Азия), Кум (водещ сватбите в нашите стари народни обичаи), Вод (Вожд- вид военноадминистративна титла при "славяните"), Дук (Дукс,Дож,Дожд= Вожд: вид благородническа титла в зап. Европа),и т.н. От там идват съвременните наши думи Чиновник и Сановник,както и "западните" думички Дон (например: "Дон Матео"),Фон (напр. "Фон Хафен"),Ван (виж "Ван дер Любе),Дьо ("Дьо Фюнес") и пр.

10. Тоягъ (Тояга)= Тойага (Топага,Тупака,Тупача) т.е. Тупаща,Бойага (Бояка- Средство за водене на бой).

11. Чъртогъ (Чертог,Дворец)= Цартаг (Царстяг),с произход от думите Цар и Стяг (Царски места,Царски покои),от него вероятно е и думата Чардак (Висока постройка с балкони). Други възможни значения са Чъртож (Чертеж)= Разчертана (Строена по предварителен план) постройка,Вардяк (Вардик,Вардич,Варден= Завардено,Загардено т.е. Заградено място) и Ширтаг (от думите Шир= широко място и "келтското"/Българско окончание Таг= Владетел) с крайно значение Място на владетеля. Друго тълкувание прави връзка с думите Чар (Шар,Сур= Слънце) и Таг (владетел),а оттам и с думата Кърг (Кръг) т.е.- с царския кръг (царското обкръжение,царските покои) и това тълкувание напомня,че първите истински градове в Европа са имали предимно кръгла или полукръгла (кръжаща) форма,а стените им са обграждали защитавания терен,завъртайки се в кръг около него,което е доказан факт!

12. Чапагъ (Чипаг- горна част на сукман,украсата на сукмана т.е. на сукнена)= Капак (Капакът,т.е. Горната част на дрехата,т.е. на сукмана)! Тук е застъпен преходът К-Ч както в нашите диалектни форми Кебапче-Чебапче,Кючуков-Чучуков,Кючек-Чучек и пр. Да не се бърка с "руската" дума Сапог (Сапоги=
 Обувки),която не е нищо друго освен диалектна форма на нашата дума Чепик (Чепики,Чепици) и означава Джапяк (С които джапаш) и Тичак (С които тичаш). Думата "Капак" също е Българска,понеже иде от думата Капа (Капа,Купъ,Капул,Купол,Кепе и пр. а оттам- и "турското" Кубе).
  
    А сега ще разгледаме накратко добавените напоследък няколко десетки думи и лични имена,за които тюрколозите твърдят,че също били тюркски (неиндоевропейски) без изобщо да споменават,че повечето от тях на запад са обявени за персийски (т.е. за индоевропейски):

а) Думи:

1. Бъйлия (Боил)= Бойлиря (Бойляря,Воляря,Веларя), Болир (Боляр,Воляр,Велар),т.е.- Налагащ волята си,Раздаващ заповеди (виж съответната ми статия в блога,разглеждаща подробно тълкуванията на тази дума),а също Велар (Вел Ар,Бол Ар) ще рече Голям човек (Големец,Велик управник,Аристократ).
2. Верига= Вериза (Въръза,Навързана), Пореда (Подреда,с прех. П-В и Д-Г).
3. Виря (надигам)= Вирхя (Върхя,Стремя се към върха),Виля (с прех. Р-Л) т.е. Веля (Величая,Издигам),Гиря (Горя,Горье,Вдигам горе), Киря (Куря,Напръчвам): асоциацията с тази древно- Българска дума е избягвана старателно от фалшификаторите,за които и най- Българските "нецензурни" думички не са Български! От тази показателна дума обаче са произлезли и други думи като Връх (Въръх,Виряк,Вирещ [се]),Верх (Върх),Виртус ("К-урчос",което в латинския език означава "мъж") и пр.,с доказаните преходи К-В,У-И,Ч-Т и пр.!
4. Газя= Гася (Стъпвам по въглени,Нестинарствам),Гадзя (преходна форма,свързана с "гъкащия" вариант ГОДЯ на думата Ходя. Различната фонетична форма на тази дума от нейните първообрази сочи,че тя все пак обозначава вид ходене или гонене,но по-особен и по-"нетрадиционен" вид.
5. Губер (вид одеяло)= Кувер (Кувьор,Ковьор: тази "френска" дума,получена от преходите Г-К и Б-В я познават дори руснаците), Кужер (Кожар,Кожен- "Направен от кожа").

6. Дохтор (възглавница)= Дотор (без добавеното "Х")= Дотур (Нещо,което си дотуряш за удобство,Притурка за главата).
7. Кладенец= Хладенец (Където се разхлаждаш). Има връзка с английската т.е. Келтската индоевропейска дума Коулд (Студ) и с "руската" дума Холад (Хлад).
8. Книга (Кънига: древна форма на думата,Куника,Хуника)= Кунуку (печат,при шумерите), Думика (Думаща). За сравнение виж "гръцката" дума Библия,означаваща Бъбрия (Бъбрища,Бъбреща,Говореща). Значението на тази дума обаче може да бъде допълнено: Куника= Хуника (Писание на Царското племе), Коника (от там- Законика,За-конен,Из-конен или в директен смисъл- Дар от Конния бог на древните Българи.
9. Коварен= Кобарен (Губарен,Губещ,Погубващ). Тя означава обаче и Копарен (Копелен: прех. В-П и Р-Л): оттам думата Копеле (Коваре),т.е.- плод на коварна или на неверна любов.
10. Ковчег (Ковъчег)= Ковичак (Кован,Скован), Ковачек (Кованчик- с носовка).

11. Колчан= Кълцан (Дълбан,Издълбан), т.е. Къцан (Сецан,Сечен) или Направен чрез издълбаване (къцане,сечене). Има връзка и с думата Коло (Коро,Хоро) т.е. Кръг и позволява да допуснем,че най-старите колчани са правени от издълбаните стволове на по-тънки и леки дървета с диаметър до 15-20 см.
12. Корем= Къръм (Кръм,Кърм т.е. Кръмилник,Кърмилник), Хорем (Хоран,Хран ще рече Хранещия). От там идват думи като Корма (Кормит- в руския "език",ще рече Коремит), Кърма (Харна,Храна), Кърмаче (Харначе т.е. Храниче: Което го храниш) и пр.,както и "гръцките" думи Корем и Коремен (в катаревуса),означаващи... Корем!!! За сравнение виж значението на гръцката дума Стома (Уста)= Стова (Устова), "английската" Стомач (Стомах) и латинската Абдомен (корем),произхождащи от думи като Ащова (Апова,Хапова= Хапва), Устовен, Азхапен (Захапян) и пр.
13. Кося; Косер= Скося (Скъся) т.е. Скосявам (Скъсявам) а Къс= Сък (Сек,Сеч,Сечен) чрез прех. от "Сатем" в "Кентум" форма и обратно (С-К,К-С).
14. Кувент (събрание)= Сувент (Съвент,Съвет: без носовката и с прех. К-С), Конвент (с още една носовка).
15. Кърчаг (вид глинен съд)= Кърнчак (Гърнчак,Грънчак т.е. Грънец,Гърне), Кермяк (Керамик,Керемид), Горчак (Горен т.е. Печен на огъня), Кърчик (От къра т.е. от кала,с прех. Р-Л) като Кър (Земя)= Кир (Чернота,Мръсотия),Чер (Чернота) и Кил (Кал,Ил).

16. Олгу (велик)= Волгу (Велку- с възст. на I-та съгл.), Велику (Велико,Великъ:чрез възст. на гласна м/у 2 съгласни), Полку (Полковник,Пълководец): виж и "турското" Бол (Голям)= Вел (Велик,Голям),което се оказва "славянско" т.е. Българско.
17. Пале (кученце)= Мале (Малко [куче]), Въле (Вълък,Вълк,Вълче): виж и думата Куче= Вуче (Вълче)! Сродни на нея са и други подобни думи като Пуле (магаренце), Пиле (малко птиче,малка кокошка), Шиле (малка овца), Палаш и пр.- повечето от тях подкрепят становището,че крайното значение е Мале (Малко).
18. Пахар (чаша)= Пахвар (Павар,Пивар,Павур: С който пиеш), Пакар (Пикар- Съд за течности: виж думата "Напикано") и пр.
19. Порой (силен дъжд)= Ворой (Вирой,Виров,Вир вода: прех. П-В), Полой (Полей,Поливащ: с прех. Р-Л), Вирой (Виров,Вирен,Завирен,Завирящ [се]).
20. Сипаница (вид шарка)= Изсипаница (Изсипване= Изсипани,Посипани обриви), Ситеница (Ситни петна по тялото) и пр. Подобна е и "немската" дума Супа (вид храна),която означава Сипа (Сипана в паницата храна),но също и Купа (Куп храна,Изсипана в купичка храна).

21. Сиромах (бедняк)= Сиротяк (Сирота), Сиромаж (Силомаж= Село-маж,Селски мъж), Киромах (Киромаж)= Кирлив (мръсен) мъж (прех. С-К),и пр.
22. Сукман= Сукнян (Сукнен) т.е. Направен от сукно. Съответно на това,думата Сукно означава Сукано (Направено чрез усукване на нишките).
23. Сулица (вид късо копие)= Кулица (Колеца= Заострен кол,Коляча), Шилица (Шило,вид шило) и т.н.
24. Талига (Телега)= Теглига (Теглица,Теглича) т.е.- Теглена от добитък или хора, Колига (Колица,Каруца: с прех. Л-Р).
25. Тълмач,Тлък (тълкувам,тълкувател)= Тълкмач (Тълк-маж,Тълкуващ мъж,Тълкувач), Галсач ( Гласач,Вършещ работа с гласа си),и пр. От същото семантично гнездо произлизат и думи като Търбач (Тръбач), Трубадур (Тръбатар), Гърмач (Гърмящ), Вършач (Вършещ), Бърбач (Бърбящ,Бърборящ) и т.н.

26. Търкалям (Тръкалям= навивам)= Пързалям, Пъртолим (Запъртолвам), Въртолим (Въртарям,Въртим се по земята,с прех. В-Т,Р-Л и пр.), Въргалям, Вардалям (Премятам), Къргарям (Кръгарим= Въртя се в кръг), Кръжолим (Кръжим околовръст), Фъргарям (Фъргам,Хвъргам= Хвърлям), и т.н. За сверка виж и форми като Тръкале (Бръбуле,Кръгаре- с ударение на "е").
27. Тъкр (огледало)= Тъкар (с възст. на гласна м/у 2 съгласни), Стъкар (Стъклар), Визар (Виждар= Гледар), Тъкл (Стъкл: с преход Р-Л),т.е. Стъкло (Стекло,Стекло се,Пекло= "Печено",Топено), Топл (Топлено,Стопло,Стопило), и пр. За сравнение виж "руските" думи Стакан (Стъклян= Стъклен,Чашан,Чашин) и Зеркало (огледало т.е. Зървало: в което ще зърнеж изображението си), "немските" Глас (стъкло)= Глед (През което гледаш) и Шпигел (огледало)= Щигер (Тикер,Тъкър,Тъкр: с прех. Р-Л,Т-Щ-ШП и отпад. на гласна м/у 2 съгласни).
28. Урва= Рува (прех.УР-РУ) т.е. Рова (Ровъ,Изровено място), Урвар (Урбал,Орбел), Турва (Претурнато място,Място което те катурва), Арпа (Карпа), Алпа (Алпи= Арпи или Карпи!).
29. Чигот (военна титла)= Чукот (Чукът- воин с чук,т.е. с боздуган), Магот (Масгут,вид воин в древна Русия), Махот (Махач- Който размахва меч в десницата си), Сикоч (Сикач,Секач- воин със "Сика",т.е. с меч), Живот (Воин от дружината на "Безсмъртните",сиреч от любимците на Бога и на неговия земен наместник), Джихот (Джихат- Свещена война,Свещен воин), Джигит ("монголската" дума Джигит,означаваща юначен воин и герой е произлязла несъмнено от думата Чигот след някое от многото преселения на древни Българи от Балканите към Средна Азия и Далечния изток).**
30. Чука (връх,остър връх)= Чучка ("Цицка",Стърчащо място), Кука (Кика,Чембас) !

31. Чумеря се (мръщя се)= Кимеря се (Потъмнявам от яд,Ставам като Марс) като Кимер (Кимел,Камул) е едно от келтските му имена, Хъмуря се (Хмуря се= Чмеря се,в руския "език"), Зимаря се (Ставам леден като зима), Заморя се (Наморя се,Правя се да изглеждам уморен), Кахъря се (Косаря се,Кося се- с промяна на суфикса) и т.н. Смяната на суфикса при принципно запазване смисъла на думата е характерно и за много други думи в Българския език като Кост- Кокал (Кокар,Кощар,Костар), Болги- Болгари, Камик (Камен)- Камар (Канар,Канара,Камара и др.), Скат- Скара (Сакара т.е. Сакала или Скала) и пр. Друг въпрос е,че при част от думите този суфикс (-Ар,-Ал и пр.,с прех. Р-Л) има конкретно значение като Хор (Хора),при друга част- като Ил (Кал- сиреч Земя),а при трета- като Ел (Вел,Велико) и Ол (Гол,Големо).
32. Чъргубиля (Чъргу-боила,Ичургу боила)= Върхубойла (Върху боила= Върховен боил,Върхуволя= Върховна воля,т.е. "Глава на правителството"): с прех. В-Ч и Х-Г,Къргобоила (Окръжен боил,Главнокомандващ на окръзите).
33. Шавар (тръстика,заблатено място)= Шабар (Жабар,Жабурняк), Хебар (Хебър,Ибър,Шибър,Цибър,Джибър= Джибри), Шава-ар (Шаваща т.е. бавнодвижеща се вода), Пивар (Течност,годна за пиене) и т.н.
34. Шаран (вид риба)= Жирян (Жирен,тлъст), Вирян (Живеещ във вировете), 
Шарен (Изпъстрен с шарки), Жарен (Който го изпичаш на жар), Ширян (Плуващ в "ширата",т.е. в бавнодвижещата се вода на блатата),като думата Шира е в едно семант. гнездо с думи като Чора,Шора,Вира,Виръ и пр. Затова терминът Шаран може да е форма на думата Чоран (Чорин,Живеещ във водата). Думата Чоране често се произнася и като Шоране,а нейната разновидност Чуркане (Шуркане) произхожда от думата Гмуркане. Тя пък е двусъставна и се обяснява по следния начин: Гмуркане= Г-Мукрене (З-Мокрене,Замокряне),а думата Мокре (Мохре: прех. К-Х) е родоначалник на думата Море. Оттук можем да заключим,че от първоначалната дума Мокре (Мохре,Море) се е образувала думата Мокрене,от нея- Гмокрене (Гмуркане) и накрая- Шуркане (Чуркане) чрез преходите ГМ-Щ,Щ-Ш и Щ-К (виж Ще ходя- Ке ода- Ша ода). От там произлиза и "турко-арабската" дума Чорба (Шорп),която араби и тюрки са заимствали от нас или от от източните иранци,а тя по същество е индоевропейска (Българска). Думата ЧОРБА на практика е потурчена Българска,а нейното буквално значение е ЧОРОБА (ЧОРОВА) от което следва,че тя е тясно свързана с думите ЧОРАМ и ШУРКАМ,а основният й корен е думата ЧОР (ШОР). От този корен в езика ни са произлезли още доста други думи,за които араби и тюрки бъкел понятие си нямат- ШУРТИ (ШУРАТИ = ШОР+суфикса -АТИ,както в думите КСТАТИ и ВОЕВАТИ), ВИР (с произх.от думата ШОР), ШАРАН (=Шорен,Шурен: Обитател на завирените места), ШАВАР (= ШАРАВ,ШУРАВ) и пр.
35. Шар (боя,шарка)= Шир (Широта,Широк свят,Световен бог)- негов свещен цвят е шарения, Жар (огън,цветове като на огъня и като на жарта), Зор (Зора,цветове като на зората), Сур (Сол= Слънце),т.е. нещо,което забелязваме благодарение на слънчевото греене. Съответно Шарка= Жарка (Жарчинка),т.е. тук виждаме едно оприличаване,извършено от Българския народ в древните времена на огнепоклонничеството.

36. Шейна= Сейна (Седна,На която седиш), Шевна (Шавна,"Шаваща" т.е. Движеща се), Шагна (Шагина= Ходина,"Ходеща"): виж думата "Шаг" в руския "език",означаваща Ход. Тук са налице преходите Х-Ш,Д-Г-Й и О (А)- Е. Съответно,обяснението чрез форма на думата Шагна (Шагина) е много по- вероятно от онова с форма на думата Сейна (Седна).
37. Шиле (голямо агне)= Мале (Малка овца)- виж и думата Пале,
обяснена в т. 16.
38. Шуга (вид болест,краста)= Шута (Шуто~ Болно,Сакато), Шува (Шава,Кара те да шаваш непрекъснато), Буга (Буба,Полазване), Шага (крачка- в руския "език"= Шава,Шета),т.е. Подкарваща те на шаване,на шетане), Жуга (Жугане= Жогане,Парене) и пр. От там вероятно произлиза и думата Сърбеж: чрез механизма Шуга- Шурга (с възст. на евентуалното изгубено "Р")- Сурба- Сърба (Сърби).
39. Шума (листа)= Шум (Шумене),а Шум= Бум (от там- и думата "Бомба"= Бумка,Бум-бум). От нея идат много думи от "Звуковото семантично гнездо" като Шумене,Думане,Чукане,Тупане,Сечене,Цепене и т.н.,както и думите Шлума (Глума), Глъча (Гласа), Шурмя (Шуртя) и пр.,а и "сръбската" дума Шумадия (Шуматя т.е. Шумата,Гората)- местно име на "Великата Българска гора" (Silva magna Bulgarica),за която говорят в много извори средновековните пътешественици.
40. Шуртя (процеждам се,ромоля)= Шурва (Втурва), Шурна (Вирна= Завирявам), Вурвя (Вървя,Търча), Въртя (Въртоп,Звук от въртоп), Чурна (Чорна= "Чораща") и пр. Във връзка с нея са много индоевропейски думи от същото семантично гнездо като Шурка,Църка,Кърка,Порка,Фирка,
Морка (Мокра,Морска) и т.н.

б) Имена:

1. Алипи= Филипи (Фелипе,Филипъ),Алимпи (с носовка) т.е. Олимпи.
2. Балик= Вялик (Велик); Балий (Балин,Бален= Цар,при Фригите), Бялик (Бялий,Беляк), Бойлик (Израснал на бой).
3. Балчик- има два типа тълкувания:
а) като населено място: Белчик (Белчин,Белицин), Белджик (Белгик,Белгич,Болгич), Гардик (Гардец,Градец), Бержик (с прех. Р-Л)= Брежик (Крайбрежен) и пр.
б) като лично име: Вълчик (Вълчок,Вълчак), Балдик (виж "Балдьо"), Валдик (Валдис,Валдес,Владик) и т.н.
4. Алмуш (Алмъш,Алмус),име на Волжко- Български цар (това име е добавено към списъка от мен,понеже и него както останалите го считат за "тюркско")= Елмаг (Елемаг,Велемаж), Велмъж (Велемъж,Велема Един троянски цар носел името АЛМОС (с диалектен вариант ВАЛМОС) което не е нищо друго,освен форма на името АЛМУС и ВЕЛМЪЖ (Велик Мъж),което е епитет на Марс или на Зевс.
5. Арпад (Арбат)- име на ранен маджарски княз,спрягано като име на сина на Алмуш= Карпат (Як като скала), Урбат (Курбат,Кубрат,Курт- Бат и пр.), като онази форма на името- Курт,която е толкова любима на тюрколозите,се ползва като лично име и в немския език (напр. Курт Майер),но там никой не смее да го обявява за тюркско! Но дори и тюркската дума "Курт",използвана като "превод" на името и означаваща "Вълк" всъщност не е собствено тюркска,а е източна индоевропейска форма на думата Вурк (Вулк,Волк,Вълк)!

    
Тези думи бяха обявявани за тюркски но това,че някои думи ги има в Турция или в Казахстан не ги прави тюркски. Това е първосигнално заключение,правено от немарливи учени без въображение. Те въображение нямат,понеже не са истински учени а поръчкови тюркизатори на България,имащи задача да изградят на всяка цена алиби за криминалната тюркска теория,та да я спасят от осъждане и от прогонване. Затова те не са ровили много в другите тюркски езици понеже щяха да видят,че там тези думи почти никъде ги няма което означава,че те са Български думи в турския език а не "тюркски" думи в Българския. Те не са си правили труда да търсят техни аналози и в другите "славянски" езици което означава,че не са имали научни цели когато са ги "проучвали",а чисто политически.

  От тълкуванията на тези над 50 думи и 5 имена разбираме,че зад несръчните тюркски "тълкувания" или по-скоро стъкмистики,извършвани от досегашните поръчкови езиковеди и криминални насилници над Българския език прозират истинските индоевропейски,сиреч Български значения и корени на думите.

  Виждаме и една от основните грешки на езиковедите-тюрколози,а именно: да се робува задължително на първия звук (онзи,който е в началото на думата),сиреч на първата изпречила им се буква от думата и то без да се отчита,че и тя,както останалите,е можела много лесно да се промени,като премине в някоя друга. Пример за това са и няколко думи от "Звуковото семантично гнездо",в които промяната именно на първия звук не изважда думата от нейното семантично гнездо а й придава нов смисъл,който е малко по-различен но не коренно различен от първоначалния:

Бучене- Мучене- Фучене- Ручене (на гайда)- Звучене (чрез преходната форма Джучене,получена след прехода Б-ДЖ,а оттам- Квичене,Квакане,Квачене,Свичене т.е. Свистене), Гучене (Гукане: с прех. Ч-К), Чукане, Пукане, Укане (Окане,Викане), Рукане, Фукане (Хвалене) и т.н.! Всички тези думи обозначават някакъв вид звук,произведен най-често от различни източници,но винаги звук!

  Виждаме опитите на фалиращата тюркология да спаси изгубените си позиции,като към първоначалните 12 думи добавя още и още с надеждата да "уцели шестица" и да обърка изследователите,като насочва вниманието им към предполагаемия тюркски,а не към доказания индоевропейски произход на Българските думи и на самите Българи. Очертаващата се катастрофа накара тези наукообразни папагалстващи и охотни популяризатори на чуждестранни ругатни срещу България да се активизират и да натрапят още "тюркски" имена и думи на Българския език,за да спасят прогнилия кораб на своята лъженаука. Това обаче няма да им помогне,защото срещу тях вече е изправен "Ангеловият анализ",и на всяка тяхна некоректна атака той ще отговаря с цяла поредица мощни контраатаки,докато направи на пух и прах всичките им анти- Български усилия и се надсмее над техните жалки и нечистоплътни попълзновения! "Анализът" доказва,че ако се разровим по-енергично в руския,влашкия,сръбския и гръцкия език,ще успеем да намерим,особено в местните деалекти на руския,,много повече "тюркски" думи от тези,които злостните врагове на Родината "откриха" в Българския,но руските езиковеди със сигурност няма да позволят на никого да злослови,че тези думи не са руски!

  Истинският,големият проблем на провалените туркомислещи езиковеди е този,че те не мислят за Българските думи като за индоевропейски,а като за тюркски! По същата логика,ако световните езиковеди бяха мислели за староеврейските думи като за старопигмейски,щяха да им издирят пигмейски съответствия и обяснения и щяха "успешно" да вменят на Стария завет древнопигмейски произход,спекулирайки с ностратическите прилики между езиците! И макар че "успехът" им нямаше да е нито по- малък,нито по- голям от този на нашите езиковеди,веднъж направили тая глупост и получили политическа подкрепа от някоя антисемитска партия те нямаше да се откажат лесно от нея,ами щяха да почнат да я защитават яростно в множество "научни" трудове и да вземат титли за "откритието" си. След което всяка идея за реформирането на този порочен възглед щеше да им стане противна! А техните методи на "работа" ни стават още по-ясни,като видим и следния пример:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE_%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5

Той показва как комунистическите "историци"- тюрколози пишеха Българската история досега и на какви извори се опираха. Става въпрос,че сведението за Второто Търновско въстание срещу турците (1686 г.) е известно на науката само от един-единствен извор,намерен през XIX век в Русия и изчезнал през ХХ век (!!!)- явно заради усилената "културна" дейност на болшевишките "революционери",които чрез унищожаването на този извор са показали на дело колко струват за тях изворите за Българската история! Но в крайна сметка принципът е важен:

щом нашите "историци" са вписвали в нашата история и са се доверявали на сведения от несъществуващи извори,които никой не знае има ли ги и дали са изобщо автентични (не че ще вземем да оспорваме именно него,но става дума за принципа!),а в същото време са премълчавали цяла редица много сериозни и напълно реални извори,които са налице по всяко време и всеки интересуващ се може да ги види когато поиска в съответните музейни картотеки или дори чрез "Интернет",колко струва написаната от тях Българска история тогава?

   Но  въпреки всички подобни фалове и въпреки неопровержимите генетични доказателства,че древните Българи са били чисти индоевропейци (генетиката е точна наука и не позволява да бъде излъгана като партийния електорат!),нито един наш историк от "високите етажи" не поиска пренаписване и промяна на онези лъжи и глупости,които се разпространяват по наш адрес в официалната до момента Българска история! Това означава,че нашите научни институти,
академии и университети в момента не се ръководят от истински историци,а само от партийни слуги с обременено минало,поради което истински реформи в нашата историография и езикознание е невъзможно да бъдат извършени от само себе си,отвътре! Явно за целта е нужно да бъде упражнена с цялата й сила политическата воля и строгите разпоредби на президента и министър-председателя на страната,без да е нужно да се взема предвид становището на парламента,тъй като там също бъка от партийни кадри с обременено минало,които ще повлияят на решенията по въпроса,намесвайки своите лични и най-вече партийни интереси в защита на прегрешилите техни съпартийци!

  Онези позорящи нашата наука възгледи бяха вкарани насила в нея след 1944 г. от банда злостни чужденци (тук не става въпрос за руснаците,които са жертва на същата фалшификация!),включително чрез активни чистки сред честните Български учени и чрез множество "високи" разпоредби от страната и чужбина! Затова те ще си отидат именно така,както са дошли: с политическата воля на управляващите и под силния им натиск,но не и без него! Историческата наука по дефиниция си е чиста наука и се позовава на множество налични исторически извори,а политиката на войнстващия анти-Българизъм си е чиста политика,която се меси навсякъде в Българските дела и особено в историята,като я пише през просото,за да угоди на своите партийни централи!

  В крайна сметка печели оня възглед (научен или ненаучен),който получи политическата подкрепа на управляващите,независимо дали е правилен или не! Колкото и днешните научни изследвания да са точни и да отразяват чрез най- модерните интердисциплинарни подходи великите постижения на древните Българи,те ще си останат глас в пустиня,ако управляващите не успеят да схванат навреме тяхната ценност и обективност и не вземат енергични мерки за тяхната защита от нечистите посегателства и ругателства на фалшификаторските школи от наивни фантазьори и арогантни съчинители,които достатъчно дълго са се упражнявали над историята ни като турци над поробена християнка,и няма доброволно да я сдадат във владение на прогресивните Български учени,държащи на строгото придържане към някогашните исторически и изворови реалности! Затова е необходимо спрямо тях да бъдат предприети онези мерки,които допреди 50-60 години те прилагаха спрямо нас,а именно:

1. Подготовка на нова школа от историци и езиковеди и 
принудително пенсиониране или принудителна преквалификация на старите.
2. Уволнение от научните и преподавателски институции и публично заклеймяване на онези от тях,които не желаят да се реформират и пречат за развитието и прогреса на науката.
3. Поставяне устоите на цялата Българска наука върху точността,детайлността,строгата самодисциплина и обстойното изучаване на всеки наличен първоизвор.


  Едва когато бъдат приложени тези спешно необходими мерки и страната най-сетне се отърве от своите червени разорители и опозорители,народът на България ще може да отвори широко очите си за Истината и справедливостта най-после ще възтържествува! А за финал ще завърша статията със следната мисъл на нашия изключителен забележителен историк проф. Рашо Рашев (поклон пред паметта му):

"В сравнение с унгарския език,където над 300 думи от древнотюркски произход се приписват на (пра)Българите,ситуацията в Българския език изглежда странна с оглед на общоприетото мнение за тюркизма на (пра)Българите!"



*Цялата си сила "Анализът" може да покаже едва тогава,когато проучвания по неговата система започнат да правят цели екипи от добре школовани учени- лингвисти.

**Относно думата Чигот има известна несигурност в правилността на нейното изначално разчитане и отделяне от съседните й думи,направено при проучвания на първоизворите,тъй като това е извършено пак от тюрколози и затова ще споделим нашите съмнения в тяхната безпристрастност по въпроса. Изнесените за нея тълкувания са правени на базата на наличния,но вероятно непълноценен материал,и съответно са приблизителни и ориентировъчни,
понеже не разполагаме с абсолютна сигурност относно първозначението на думата,което да укаже в кое семантично гнездо да търсим окончателното й тълкувание,а няма и никаква сигурност,че това наистина е отделна дума от езика на древните Българи. Затова за нея получаваме по-скоро условни тълкувания,но за пълната им коректност не разполагаме със 100-процентова убедителност,понеже няма сигурност дали това е наистина думата,която трябва да се подложи на изследване,или е само част от нея. Възможно е например тя да е изкуствено сглобена чрез сливане на части от други думи (например краят и началото на две съседни думи като "...[ТАГ]ТСIГОТ[...?], неразчетени правилно и неразпознати от тюрколозите поради пристрастното им обвързване с тяхната лъженаука,какъвто е примерът и с прословутото "...TAГГPAN..." или по-точно "...[ОМОР]ТАГ-ГРАМ[ОС...?]" ще рече "Омортаг написа", разчетено от тях като "Тангран"). В смисъла на този контекст трябва да ни стане ясно,че специално за тази дума (- ?) резултатът от тълкуванието е по-скоро условен отколкото окончателен. Той обаче е напълно валиден за думите Джигит и Джихат,които са несъмнени древно- Български заемки в монголския и арабския език,навлезли в съответните райони на света след походите на Тракийските царе "Източен" и "Южен" Дионис.





Гласувай:
86



1. mt46 - Поздрав за постинга!
20.10.2012 22:40
"Пале" може да свържем и с "палав" /най-вече малчуганите са палави/...
цитирай
2. raders - ))) Ще ни изкарат още малко и чукчи ...
20.10.2012 22:46
))) Ще ни изкарат още малко и чукчи тези вагабонти, мамицата им! ))))
цитирай
3. shtaparov - "Пале" може да свържем и ...
20.10.2012 22:49
mt46 написа:
"Пале" може да свържем и с "палав" /най-вече малчуганите са палави/...

Така е приятелю,но може и обратното: Палав да иде от Малав (Малак,Малък). Освен това тази дума е тяснородствена с думи като Джоляв, Аляв, Халав (Като хала), Хулав (Улав), Беляв (Правещ бели,Белялия), Боляв (Болен) и т.н.
цитирай
4. merlin68 - Много добре
20.10.2012 23:44
си го написал приятелю, само се чудя как можеш да допуснеш, че мошениците които ни управляват ще се заемат да налагат историческата истина. Историческите ни шмекери вкараха бате Бойко в учебниците по история и това автоматично ги прави "наши хора", могат да си продължат да си пишат каквото си знаят:)
Не само нашата, историята на цяла Източна Европа е жестоко окрадена и подменена. Тук се сблъскват германистиката и тюркологията, тези две нацистко-шарлатански исторически школи окрадоха цялата история на Източна Европа. То не бяха тук германски готи, то не бяха турски хуни и монголи.
цитирай
5. анонимен - Ако няма думи, сходни с тези на прикаспийските българи, тогава?
21.10.2012 00:46
Да не забравяме, че те имат самочувствие на БЪЛГАРИ. Споменатите 10 думи от техния речник ли са? Все пак "мъртвият" прабългарски език би трябвало да остави много повече думи, тъй като е езикът на администрацията, властта. Макар че нито монголските думи са много около Тадж Махал, нито македонските в Александрия. Това естествено не пречи по същият начин цивилизованите българи да са се стопили в славянското море, което намирам за реалистично.
Отказвам се от по- нататъшни опити за разсъждения. По дълбоко е и поставя много въпроси. Противопоказно е за повърхностни умове.
цитирай
6. shtaparov - Да не забравяме
21.10.2012 02:48
анонимен написа:
Да не забравяме, че те имат самочувствие на БЪЛГАРИ. Споменатите 10 думи от техния речник ли са? Все пак "мъртвият" прабългарски език би трябвало да остави много повече думи, тъй като е езикът на администрацията, властта. Макар че нито монголските думи са много около Тадж Махал, нито македонските в Александрия. Това естествено не пречи по същият начин цивилизованите българи да са се стопили в славянското море, което намирам за реалистично.Отказвам се от по- нататъшни опити за разсъждения. По дълбоко е и поставя много въпроси. Противопоказно е за повърхностни умове.

Волжките Българи не са прикаспийски,значи говориш за онези тюркизирани Български потомци,които руснаците наричат Балкари,а те се самоназовават Малкари. И както виждаме,споменатите по-горе думи не са от техния речник,понеже те говорят на някакъв турски диалект,а не на Български език! Те,както и онези на Волга,са бивши Българи,а не настоящи като нас! Но на такива бивши ние сме се нагледали охолно- точно такива бивши са и руснаците,но при тях Българското име е изкоренено през 15-16 век,а при останалите по-дълго извън властта им не е! И когато византийските очевидци и книжовници са писали "Славяни сиреч Българи",те не са искали да кажат "тюрки сиреч Българи",а са казали по-скоро "руснаци сиреч Българи"!
цитирай
7. анонимен - Българският език си е Български от време оно -- Тан Тан
21.10.2012 08:14
Анонимнико, няма и не е имало Прабългарски език. За съжаление, някога и аз се бях подхлъзнал да търся някакъв Прабългарски език. Но такъв никога не е имало. Имало и има само БЪЛГАРСКИ, на който са говорили всички Български племена. Допустимо да са диалектни едни на други, но коренът на думите е Български. Няма Славянски език, има Български език в древността. В по-късните години, диалектните форми са се развивали като самостоятелен език на населението, живеещо в дадена околност. Началото на тази промяна настъпва с разпадането на Велика България през 860 години - 200 години след смъртта на Кан Кубрат. Причината за разпадането на Велика България са различните религии, които се внедряват в населението: Православно Християнство, Католическо Християнство, Ислям, Юдеизъм (всред Хазарите). Впоследствие Юдеизма е изхвърлен - Хазарите се похристиянчват след освобождението им от Святослав; а Волжките Българи заменят Исляма с Християнство след превземането им от Иван Грозни. Тези ислямисти понастоящем във Волжка България са предимно потомци на татарите, преселили се през 15 и 16 векове. Руската падежна форма е наложена от Петър Първи и по-късно. Но в техния език съществуват думи, които са едни и същи с Българските, сиреч с древния Тракийски език. Има две версии за съвместното съществуване на Тракийски племена с Българите - Първата е БалканоЧерноморската и преселване на част от народа към Средния изток след Черноморския потоп ( 6-то хилядолетие до Христа). Втората е, че сме били един народ в Азиатския изток, като първите преселници на Балканите през 9-то хилядолетие до Христа, по-късно ще са наречени Траки; останалите Български племена са се преселвали в периода от 9-то хилядолетие преди Христа до 7-ми век след Христа. Най-засилено преселване има от 6-ти век до Христа до 7-ми век след Христа. В различните периоди са били наричани с различни имена:, Но са едно и също. И такаІ Българският език е от най-древните езици, превнесъл думи в чуждите на Българите народи, а не обрагното
цитирай
8. анонимен - Ти си абсолютен дебил, драги! За...
21.10.2012 08:23
Ти си абсолютен дебил, драги! Заради такива като теб, изсмукани от пръстите малоумници, теориите за местен произход не успяват да наберат достатъчно популярност. и подкрепа.
цитирай
9. анонимен - Към точка 20 ...
21.10.2012 08:39
(Человяк,Человек,т.е.: по-особен вид човек) спокойно можеш да добавиш и думите "Чиляк, Чивяк". Покойната ми баба (мир на душата и) я употребяваше когато се чудеше на акъла на някой. Тя беше от Панагюрище, град който е имал особен статут със забрана в радиус от 40 километра да не се заселват турци (знам го от нея и от сестрите и, а те го знаят от родителите си), следователно чиста българка, както и целият ни род, взел активно участие в Априлското Въстание.
Това което правиш е толкова ценно, благодаря! Успех на всички истински българи!
цитирай
10. анонимен - Значи, водени от толерантност сме склонни на претопяване
21.10.2012 09:10
Волжките са татаризирани, прикаспийските- турцизирани, македонските- сърбизирани, казанските- русизирани. Ние- с тенденция за европеизиране.
Мисля, че съхраняването на българското минава през езика, писмеността, обичаите. Иначе- виж какво става. НЯМА ЕЗИК, НЯМА НАРОД.
цитирай
11. анонимен - Глупак
21.10.2012 11:32
Наивник, иди в Чувашия и послев Казан и ще разбереш какво има и какво няма!
цитирай
12. shtaparov - Человяк,Человек...
21.10.2012 11:46
анонимен написа:
(Человяк,Человек,т.е.: по-особен вид човек) спокойно можеш да добавиш и думите "Чиляк, Чивяк". Покойната ми баба (мир на душата и) я употребяваше когато се чудеше на акъла на някой. Тя беше от Панагюрище, град който е имал особен статут със забрана в радиус от 40 километра да не се заселват турци (знам го от нея и от сестрите и, а те го знаят от родителите си), следователно чиста българка, както и целият ни род, взел активно участие в Априлското Въстание.
Това което правиш е толкова ценно, благодаря! Успех на всички истински българи!

Знам за тези форми на думата,дори съм споменал по нещо за тях в предишната си статия. Благодаря!
цитирай
13. shtaparov - Без нервничене моля!
21.10.2012 11:51
анонимен написа:
Ти си абсолютен дебил, драги! Заради такива като теб, изсмукани от пръстите малоумници, теориите за местен произход не успяват да наберат достатъчно популярност. и подкрепа.

А без нервничене де! Ние разполагаме с постулати за местния произход- не с теории. А това изследване
рано или късно някой трябваше да го напише,за да натрие носа на наглеците и да покаже на света,че пишат в учебниците ни отявлени лъжи срещу България,а за база им служат тъкмо тези думи,както и имената на ранните Български князе,за които си струва да бъде написан отделен постинг! И понеже комунистическите слуги,загнездили се като кърлежи в науката не искат да го напишат,ще го напишем ние: Българските патриоти! Ти какво,не си ли съгласен с това? И предпочиташ да останеш анонимен за да не разберем,че не си патриот,а си присвояваш привидни патриотични позиции,за да "хване дикиш" написаното от теб? Стар мошенически комунистически трик: добре ми е познат!
цитирай
14. shtaparov - Констатации
21.10.2012 11:59
анонимен написа:
Волжките са татаризирани, прикаспийските- турцизирани, македонските- сърбизирани, казанските- русизирани. Ние- с тенденция за европеизиране.
Мисля, че съхраняването на българското минава през езика, писмеността, обичаите. Иначе- виж какво става. НЯМА ЕЗИК, НЯМА НАРОД.

Такава ни била съдбата. Източноевропейските Българи,живеещи между Черно море и Петроград също са русизирани,но русизирането е формално де-Българизиране,а не фактическо! То означава,че всички древно- Български племена от земите на днешна Русия са били принудени (особено през XVI-XVII век) да изоставят не само своите локално- племенни имена,но и своето общонародностно име Българи (Болгари,Волгари) и да приемат племенното име на онова измежду тях,което е успяло да се наложи над останалите след краха на Българската империя в първата четвърт на XV век.
цитирай
15. shtaparov - Ето какво е сметка без кръчмар:
21.10.2012 12:20
анонимен написа:
Наивник, иди в Чувашия и послев Казан и ще разбереш какво има и какво няма!

Чувашия и Казан са на по над 1000 км от Каспийско море,но нейсе. Там има роднини на Угро-Фините (Бугро-Хуните),носещи името Чуваши (Чувяци): защо ли са запазили онова самоназвание,което произлиза от днешния Български език,но не и от техния език??!! Много просто: етнонимът е много по-устойчива категория от езика,което е засвидетелствано на много места по света: в Балкария (потомци на Българи,говорещи тюркски език,който им е вменен от монголо-татарите след 13 век),Египет (където поне 80-90% от населението са потомци на фараонови египтяни,но си говорят арабски,което по тюркската ви логика би трябвало да означава,че те са араби,но генетиката доказа точно обратното!!!),Ливан (генетично доказани потомци на Финикийци,
говорещи арабски език),Тунис,Алжир и Мароко (потомци на отдавна африканизирани Бургари,сега наричани Бербери,също на Бедуини и т.н.),говорещи диалектна смесица между местни езици и арабски но съхранили не само някои Български шевици и обичаи,но и много чисто Български думи в езика си: който е живял в Либия или Алжир знае това!),Ирландия и Шотландия (потомци на келти и Болги,говорещи английски език),Палестина (ислямизирани потомци на древни евреи,говорещи арабски език!) и т.н.!
Разбра ли си грешката сега,или имаш нужда от още пояснения?
цитирай
16. gocho52 - Ще посоча само думата "виря".
21.10.2012 13:36
Според мен идва от латински, през траките, vir значи мъж...
Кур е мъжът на курицата, живеят в курника.
цитирай
17. voulgaros - ДУМАТА ''ПАЛАВ''-ПАЛАВИ-- Е ГР...
21.10.2012 14:11
ДУМАТА ''ПАЛАВ''-ПАЛАВИ-- Е ГРЪЦКА И ЗНАЧИ --ЛУД.

ПАЛАВО--ПАЛАВОС---И УДАРЕНИЕТО НЕ Е НА ПЪРВОТО ''А'' , А НА ''О'' !!
цитирай
18. socialismus - Разкажи, приятелю, разкажи
21.10.2012 14:14
анонимен написа:
Наивник, иди в Чувашия и послев Казан и ще разбереш какво има и какво няма!


Моля, разкажи, защото няма да ида там, но с удоволствие бих научил как е. Прочее те се смятат за българи, а аз се чувствам с тях по- неудобно отколкото със славяните- чехи, които само да чуят, че произлизат от българите може да ми сложат усмирителна риза.
цитирай
19. shtaparov - Според мен идва от...
21.10.2012 14:31
gocho52 написа:
Според мен идва от латински, през траките, vir значи мъж...
Кур е мъжът на курицата,живеят в курника.

В българския език тази дума има поне две значения и е собствена,което се потвърждава от множество нейни фонетични варианти,отнасящи се за подобни,но не напълно идентични понятия с първоначалното. В нашия език се ползват такива обръщения като К-уре (грубиянско,а понякога и приятелско обръщение към мъж), Кол (заострена пръчка), Виря (Завирам,Свирам се т.е. Промушвам се),а думата Мъж означава... Муш (Който "муши" жените: в сръбския "език" е Мушкарац,ще рече Мушкарец,Който "муши" т.е. мъжи жените!). Звучи грубо,но е вярно. Думата е занесена в Италия от Боригените (Буругяните,Бълъгяните),които са населявали страната преди римляните и са един от западните клонове на Пеласгите (Беласците,Беладжите). Поздравления!
цитирай
20. shtaparov - Палав (Па-лав)= По-луд, освен всичко друго
21.10.2012 14:52
voulgaros написа:
ДУМАТА ''ПАЛАВ''-ПАЛАВИ-- Е ГРЪЦКА И ЗНАЧИ --ЛУД.
ПАЛАВО--ПАЛАВОС---И УДАРЕНИЕТО НЕ Е НА ПЪРВОТО ''А'' , А НА ''О'' !!

Ето още една Българска заемка в "гръцкия" език: Палав освен всичко друго означава и По-лув (По-луд),а многобройните й аналози и тълкувания,които се откриват в Българския език,никога не ще може да се открият в гръцкия! Ударението много често няма никакво значение: то може да мени мястото си и в една и съща дума,според случая който изисква нейната употреба или според езика който я е заел. И макар да си гласувал срещу статията ми бай Павле пак ти благодаря,понеже помагаш да се попълва речника ми с Български думи в гръцкия език! Ако продължаваш да си така усърден,ще заслужиш някой ден и аз да гласувам срещу твоите статии,така че- дерзай прилежно и продължавай да се надяваш!
цитирай
21. анонимен - стига
21.10.2012 17:37
Историята не е точна наука а когато се ползва и за политика става тя една! Когато настоящето ти е блато търсиш да компенсираш с минало,било то и малко поизмислено.Татовите историци се олитваха да ни изкарат по славяни от реснаците а днешните Бойковите начело с Божо ни изкарват некви извънземни. Руси със сини очи по 2м. дошли от Азия или от марс и че цял милион,нямащ нищо общо с тюрки ,монголи и др. цигани. таз нова историческа истина е толкоз автенгична колкото и Созополските вампири и Йоан Кръстител .Божо и компония явно черпят челен опит от македонските си колеги,срещу които толкова лаят!
цитирай
22. voulgaros - АБЕ МНОГО СИ БОЛЕН БЕ ЧОВЕКО. ПАЛ...
21.10.2012 17:46
АБЕ МНОГО СИ БОЛЕН БЕ ЧОВЕКО.

ПАЛАВОС---ЗНАЧИ НЕСПОКОЕН,НЕМИРЕН...ЛУД НЕ Е ТОЧНИЯ ПРЕВОД.==ПИСАХ ГО ЗА ДА СВАНЕШ ПО-ДОБРЕ--ЗАЩО ВИЕ ВУЛГАРИТЕ КАЗВАТЕ НА ДЕЦАТА СИ ''ПАЛАВ-О, ПАЛАВИ''

ЗА ЛУД СЕ КАЗВА---ТРЕЛИ +ТРЕЛОС.....ЛУДОСТ =ТРЕЛА
цитирай
23. demograph - Това е желязно-Както и истината!
21.10.2012 18:29
И когато византийските очевидци и книжовници са писали "Славяни сиреч Българи",те не са искали да кажат "тюрки сиреч Българи",а са казали по-скоро "руснаци сиреч Българи"!
Хване ли се някой за измисленото от гърците и наложено от руснаците име "славяни" с което заместват "траки" -потъва в невежеството на малинформа.
Четете повече американски сайтове за да видите как образованите хамериканци НЕ допускат такава грешка!...Те простичко плюят в суратя на необразованите ни хисторици и си пишат за нас точно това което сме си -траки смесени с хуни.
Почти истината нали?
Браво Щапаре!
цитирай
24. vidboy - То все съм чел
21.10.2012 19:28
лъженаучни писания, ама това е е върхът. Кратки критични бележки, щото просто не си струва да се опровергава това епическо произведение, нямащо нищо общо със сравнителното езикознание: 1. Това е строго научен въпрос и въобще не му приляга такъв булеварден език, но той явно отговаря на възможностите и познанията на автора. Постингът не може да се нарече изследване по никакви научни критерии. 2. Не са посочени паралелите на предложените тълкувания от кои индоевропейски езици се вземат. Като изследовател, който работи с османотурски, т. е. има базови знания върху турското и донякъде върху персийското словообразуване, съм доста озадачен от предложените като тюркски някои думи - белег, бисер, кумир от страна на критикуваните тюрколози, но пък фонетичната аргументация на автора, посредством която се преозвучават тези и всички останали думи в някаква вероятно в повечето случаи диалектни форми са напълно произволни. 3. "Бъбрек" е с много по-голямо основание тюркска дума, отколкото друга някаква, вижте в който и да е етимологичен речник не само на българския език. (Има още много такива случаи). 5. Не може въпросът с произхода на един народ да се разреши с установяване етимологията на 100тина думи. Никога не се е твърдяло от сериозните учени, че на 100 % произходът на българите е доказан, нежели че е тюркски.
цитирай
25. vidboy - Ужас!!!!
21.10.2012 19:34
shtaparov написа:
[quote=gocho52]Според мен идва от латински, през траките, vir а думата Мъж означава... Муш (Който "муши" жените: в сръбския "език" е Мушкарац,ще рече Мушкарец,Който "муши" т.е. мъжи жените!). Звучи грубо,но е вярно. Думата е занесена в Италия от Боригените (Буругяните,Бълъгяните),които са населявали страната преди римляните и са един от западните клонове на Пеласгите (Беласците,Беладжите). Поздравления!

Не знам защо се занимавам с тези олигофрении, ама това наистина е прекалено! Старобългарската форма на този, дето мушка (хахахаха) се пише не с ер голям, а с голяма носовка и е звучало като "монж", което има пряка връзка с man на немски и английски, а оттам вероятно и със старинни индоевропейски форми, още повече че родствеността на тази дума е личи ясно във всички славянски езици.
цитирай
26. анонимен - А после се смеем на македонците. . . ...
21.10.2012 22:34
А после се смеем на македонците... Същите цървули сме - във всяко нещо непременно трябва да има българска следа. Е те това е комплексарщината!
цитирай
27. анонимен - В южна Тракия има една дума доста ...
21.10.2012 23:08
В южна Тракия има една дума доста странна-чунким.Означава в контекста на изречението-,,като,че ли ".Не знам откъде идва.
цитирай
28. shtaparov - Добре казано: комунистите ползват фалшивата анти-Българска история за целите на своята политика!
22.10.2012 00:24
анонимен написа:
Историята не е точна наука а когато се ползва и за политика става тя една! Когато настоящето ти е блато търсиш да компенсираш с минало,било то и малко поизмислено.Татовите историци се олитваха да ни изкарат по славяни от реснаците а днешните Бойковите начело с Божо ни изкарват некви извънземни. Руси със сини очи по 2м. дошли от Азия или от марс и че цял милион,нямащ нищо общо с тюрки ,монголи и др. цигани. таз нова историческа истина е толкоз автенгична колкото и Созополските вампири и Йоан Кръстител .Божо и компония явно черпят челен опит от македонските си колеги,срещу които толкова лаят!

Е-е приятелю,ако бе изчел и другите ми статии,нямаше да се чудиш на вече известни неща,нито да се съмняваш в думи почерпени от очевидци,които са гледали истината в очите преди повече от 1100 години!
цитирай
29. shtaparov - Ако си гръцки лекар,значи си аматьор по история и езикознание!
22.10.2012 00:38
voulgaros написа:
АБЕ МНОГО СИ БОЛЕН БЕ ЧОВЕКО.
ПАЛАВОС---ЗНАЧИ НЕСПОКОЕН,НЕМИРЕН...ЛУД НЕ Е ТОЧНИЯ ПРЕВОД.==ПИСАХ ГО ЗА ДА СВАНЕШ ПО-ДОБРЕ--ЗАЩО ВИЕ ВУЛГАРИТЕ КАЗВАТЕ НА ДЕЦАТА СИ ''ПАЛАВ-О, ПАЛАВИ''
ЗА ЛУД СЕ КАЗВА---ТРЕЛИ +ТРЕЛОС.....ЛУДОСТ =ТРЕЛА

Продължавай да се стараеш друже: това "трели",за което ти говориш,е друга Българска заемка в "гръцкия" език: то произлиза от нашата диалектна дума Бръли (Бръльо,Бърльо,Бърлив,Брълив),означаваща... луд (психично неуравновесен)! То пък е във връзка с други наши думи като Мръляв (Мърляв) и Борляв (Боляв,Болен,в която вътрешното "Л" се е разпаднало на съставните си звуци Р и Л или по-скоро е изговорено по архаичен начин). Сега навярно разбираш,че никога нямаше да узнаеш откъде идват тези "гръцки" думи,ако не ти бях дал тази консултация,за която несъмнено трябва да ми благодариш!
цитирай
30. shtaparov - Правилно приятелю!
22.10.2012 00:48
demograph написа:
И когато византийските очевидци и книжовници са писали "Славяни сиреч Българи",те не са искали да кажат "тюрки сиреч Българи",а са казали по-скоро "руснаци сиреч Българи"!Хване ли се някой за измисленото от гърците и наложено от руснаците име "славяни" с което заместват "траки" -потъва в невежеството на малинформа.Четете повече американски сайтове за да видите как образованите хамериканци НЕ допускат такава грешка!...Те простичко плюят в суратя на необразованите ни хисторици и си пишат за нас точно това което сме си -траки смесени с хуни.Почти истината нали?Браво Щапаре!

Правилно приятелю: Траки (сиреч "славяно"- Българи) и Хуни (Царското племе на Българите,което е било едно от многото Тракийски племена поне до IV в.пр. Хр.).
цитирай
31. shtaparov - Откъде накъде?!
22.10.2012 00:51
vidboy написа:
shtaparov написа:
[quote=gocho52]Според мен идва от латински, през траките, vir а думата Мъж означава... Муш (Който "муши" жените: в сръбския "език" е Мушкарац,ще рече Мушкарец,Който "муши" т.е. мъжи жените!). Звучи грубо,но е вярно. Думата е занесена в Италия от Боригените (Буругяните,Бълъгяните),които са населявали страната преди римляните и са един от западните клонове на Пеласгите (Беласците,Беладжите). Поздравления!
Не знам защо се занимавам с тези олигофрении, ама това наистина е прекалено! Старобългарската форма на този, дето мушка (хахахаха) се пише не с ер голям, а с голяма носовка и е звучало като "монж", което има пряка връзка с man на немски и английски, а оттам вероятно и със старинни индоевропейски форми, още повече че родствеността на тази дума е личи ясно във всички славянски езици.

Ама кой те кара да се занимаваш с мъжки работи,някой да те задължава??!! Ти си се занимавай с плетива,гоблени,гладене и готвене,а мъжките проблеми остави на нас! И за думата Монж ти не се безпокой: тя е усложнена форма (с добавена носовка) на думата Мож (Муж,Муш,Мъж,Маж,Мъш и пр.),както съм указал и в статията си за Анкара. Но ти като не си я чел,как да схванеш тези тънкости и подробности,които са ти убегнали? Искаш сега отново да се повтарям ли? Е,няма да стане: прочети си я сам,пък тогава давай мнение. Добронамерените читатели,на които не им се чете толкова,предпочитат мъдро да си замълчат,вместо да предявяват претенции. Но тях не може да ги вини човек,не може!
цитирай
32. shtaparov - Виждам,виждам!
22.10.2012 00:54
анонимен написа:
А после се смеем на македонците... Същите цървули сме - във всяко нещо непременно трябва да има българска следа. Е те това е комплексарщината!

Виждам,че за теб всички истини са вид комплексарщина: явно не ставаш за учен,нито има нужда да опитваш тънкостите на науката. Е,обществото има нужда и от хора като теб,разбира се!
цитирай
33. sparotok - !
22.10.2012 00:55
Не се наемам да търся етимологията на така наречените протобългарски тюркски думи, но в болшинството си те нямат никакъв смисъл на туркски език.

Никой в миналото не се бе замислял, че още в дълбока древност Средна Азия е била посещавана от балкански народи, които са повлияли местното население...

Поздрави!
цитирай
34. shtaparov - Още трябва! :))
22.10.2012 00:58
vidboy написа:
(То все съм чел) лъженаучни писания, ама това е е върхът. Кратки критични бележки, щото просто не си струва да се опровергава това епическо произведение, нямащо нищо общо със сравнителното езикознание: 1. Това е строго научен въпрос и въобще не му приляга такъв булеварден език, но той явно отговаря на възможностите и познанията на автора. Постингът не може да се нарече изследване по никакви научни критерии. 2. Не са посочени паралелите на предложените тълкувания от кои индоевропейски езици се вземат. Като изследовател, който работи с османотурски, т. е. има базови знания върху турското и донякъде върху персийското словообразуване, съм доста озадачен от предложените като тюркски някои думи - белег, бисер, кумир от страна на критикуваните тюрколози, но пък фонетичната аргументация на автора, посредством която се преозвучават тези и всички останали думи в някаква вероятно в повечето случаи диалектни форми са напълно произволни. 3. "Бъбрек" е с много по-голямо основание тюркска дума, отколкото друга някаква, вижте в който и да е етимологичен речник не само на българския език. (Има още много такива случаи). 5. Не може въпросът с произхода на един народ да се разреши с установяване етимологията на 100тина думи. Никога не се е твърдяло от сериозните учени, че на 100 % произходът на българите е доказан, нежели че е тюркски.

Не си чел достатъчно- продължавай да четеш!
цитирай
35. shtaparov - Същата я има и в южна Македония
22.10.2012 01:48
анонимен написа:
В южна Тракия има една дума доста странна-чунким.Означава в контекста на изречението-,,като,че ли ".Не знам откъде идва.

Думата ми е позната още от дете и я обичам,но съм правил несръчни опити за нейното тълкувание още докато бях аматьор в тази наука,тоест преди повече от 2 години. И макар сега да съм много по- напреднал в сравнение с тогава,просто не съм се сетил да се занимая отново с нея,за да й намеря най- точното тълкувание. Но дори от "прима виста" ("пръва вижда") мога да дам следния резултат:

Чунким= Санким (друга диалектна форма на същата дума), Чуким (без носовката,или с преход НК-Щ [ДЖ]- К), Чакик (Микак,Ми как,Ами как: с прех. М-Ч,К-М и пр.), Никак, Някак, Бонжем (Божем: без носовката)! Това е много вероятно тълкувание,още повече че принципно съвпада и по смисъл с това което знаем за думата,но когато има време ще се постарая повече,за да опитам да намеря още по-сполучливо или поне да разбера има ли тук и друго обяснение,което да е още по- точно от набързо предложеното. Здраве и късмет!
цитирай
36. анонимен - chunkim
22.10.2012 08:03
ia ima i v plevenskia krai.imame i dumata stram koeto az sum rabirala kato 'kato che li .mai i sigurno.molia za niakakvo tulkuvane na 'rus' i 'ruslo'.
цитирай
37. shtaparov - Някои тълкувания
22.10.2012 09:13
анонимен написа:
ia ima i v plevenskia krai.imame i dumata stram koeto az sum rabirala kato 'kato che li .mai i sigurno.molia za niakakvo tulkuvane na 'rus' i 'ruslo'.

1. Русло= Рекло (Рекало,Рекаро т.е. Речно), Регло (Легло), Лезло (Влезло) и пр.,с прех. Р-Л.
2. Рус= Риж,Ръз (Хръз т.е. Слънчев).
цитирай
38. voinov50 - К - Ч
22.10.2012 12:08
В Разложко още ползват думите: чебапчета , чуфтета, чибрит, чино и др.
За изпускането на първа буква, В Пиринско: леб (хлеб), фърлей, аир (хаир), арно, аирсъз, убава, оремаг (хоремаг), и мн. др.
цитирай
39. анонимен - В южна Тракия има една дума доста ...
22.10.2012 16:01
анонимен написа:
В южна Тракия има една дума доста странна-чунким.Означава в контекста на изречението-,,като,че ли ".Не знам откъде идва.

чунким е българизирана форма на турската дума cunku (чюнкю), която значи "понеже, защото", докато в българският вариант е със значението по-скоро на "сякаш"
цитирай
40. shtaparov - Правилно!
22.10.2012 17:18
анонимен написа:
анонимен написа:
В южна Тракия има една дума доста странна-чунким.Означава в контекста на изречението-,,като,че ли ".Не знам откъде идва.

чунким е българизирана форма на турската дума cunku (чюнкю), която значи "понеже, защото", докато в българският вариант е със значението по-скоро на "сякаш"

Нашите сакати езиковеди- туркомани имат обичай да обявяват всяка Българска дума за чужда,а Вие сте прочел конвенционалното им тълкувание от Тълковния речник. "Анализът" обаче оспорва повечето от предложените там "тълкувания" и заявява,че там са допуснати хиляди грешки! Тук например се касае за Българска дума в перскийския и в турския език,а тълкуванието на нейната форма "Санким" наистина съвпада напълно с предложената от Вас дума. Т.е. Санким= Санкиш (прех.форма),
Сянкаш (Сякаш,с носовка),която е най-точното диалектно съответствие на думата. От тук можете да забележите,че най-точното тълкувание не винаги може да се даде отведнъж,понеже това е нова наука и нейната материя не само че е недостатъчно проучена,но няма и съставени тълковни речници,които да дадат окончателните тълкувания в кристално изчистен откъм странични включения вид. Затова се налага някои от тълкуванията да се правят от "прима виста",което началото,но не и края на задачата. Ако се прибърза,може да се допуснат и грешки,като за някои особено трудн
и за разтълкуване думи са ми били нужни две и повече години,за да се добера до правилния отговор,който обикновено идва след много проверки,съпоставки и премисляния. Така стана например с окончателното тълкувание на "турската" дума Гяур,която доста дълго ми се опъваше,но в един момент изведнъж направих големия пробив,за да разбера,че Гяур= Гявур (пълногласна форма на думата)= Гявул (Гявол,Дявол)!!! Сиреч: "Анализът" изобщо не е лесна наука: не се заблуждавайте
в това. А да работиш по тълкуванията сам не е като да работиш в екип,така че на
първо време ще трябва да се задоволявате с наличните в момента възможности.
Поздравления!
цитирай
41. shtaparov - В Разложко още ползват думите: ч...
22.10.2012 17:22
voinov50 написа:
В Разложко още ползват думите: чебапчета , чуфтета, чибрит, чино и др.
За изпускането на първа буква, В Пиринско: леб (хлеб), фърлей, аир (хаир), арно, аирсъз, убава, оремаг (хоремаг), и мн. др.

Да приятелю: точно тези примери имах предвид! Благодаря ти за подкрепата: много е важно,когато някой отстрани ми подаде ръка,за да покаже точно с такива примери как са ставали и все още стават промените
в Българския език,така безпрецедентно пренебрегнати от лъжливата тюрколожка клика!
цитирай
42. mariniki - съгласна съм с теб...
22.10.2012 20:46
абсолютно... и най-сърдечно
те поздравявам... за обширната
стойностна статия...
цитирай
43. get - @27- Точният израз е ...
22.10.2012 22:30
анонимен написа:
В южна Тракия има една дума доста странна-чунким.Означава в контекста на изречението-,,като,че ли ".Не знам откъде идва.


и то не само в южна Тракия а и в северна е "Белким - чунким" ?! - смислово ми се е предавало, като "вероятно-видно, като че ли ?" :)) - просто нямаме достатъчно задълбочени познания в архаизмите на езикът ни и наречията му?!

- Не мога да коментирам метода на Щапаров ... тъй като не съм го осмислил напълно ?!

- Само ще отбележа, че след втората половина на 6-ти век има тюркска инвазия в средна Азия ... по-рано тюркоезични там няма !(там проживяват народи от индоевропеската група) - самите тюрки, пък се намират значително по на северо-изток ??!
През 559 г. персийският цар Хосров Ануширван сключва съюз с тюрките, като се жени за дъщерята на Истеми хан. Войната започва през 560 ... В битката при Несефа през 565 г. те са напълно разгромени от тюрките, а държавата им в Средна Азия е унищожена.
"Хотя эфталиты народ гуннский и [так] называются, они, однако, не смешиваются и не общаются с теми гуннами, которых мы знаем, так как не имеют с ними пограничной области и не живут вблизи них…, они не кочевники, как прочие гуннские народы, но издавна обосновались на плодородной земле ..." по Прокопий от Кесарея(550-565) "Войната с персите".
-По това време, българите поне от над столетиe са упоменавани по северните брегове на Черно море !!
- По същото време, когато се развиват събитията в средна Азия разгрома на ефталитите ... имаме поява на авари ... за които се говори, че са гонени от ТЮРКСКИЯТ хан Истеми ! - българите от източният дял оказват помощ и укриват аварите ... в Панония ?!

- А относно преминаването на буквите "К в Ч", същото можем да наблюдаваме и при "З в Ш" ... Например в източно родопският диалект за думата "приказваш-казваш" - ПриЧаШ ? !!
цитирай
44. анонимен - v severna bg kazvat
23.10.2012 02:29
sankim-chunkim i strama
цитирай
45. анонимен - znachi
23.10.2012 02:34
ne se okaza tova koeto ochakvah.misleh si che rus i rusko moje da imat vruzka pomejdu si.:(blagodaria za otzivchivostta:)
цитирай
46. shtaparov - И все пак приликата не е случайна
23.10.2012 12:53
анонимен написа:
ne se okaza tova koeto ochakvah.misleh si che rus i rusko moje da imat vruzka pomejdu si.:(blagodaria za otzivchivostta:)

Връзка между Рус и Руско има,но тя не иде от това,че едното произлиза от другото,а от общия им корен: името на Слънчевия бог. Името Руско е умалителна форма на името Руси,но и двете му форми се родеят с доста наши и "чужди" имена като Рашко, Рошко (виж фам. Рошкеви), Луси (Люси), Лучко (Лъчко), Рижко (оттам- Рижкевич), Ласко, Ласи, Лачо (Лъчо= Лъчист,епитет на Слънчевия бог), Роско, Рези (Резъ,Резос: име на Трак. цар от "Илиадата"), Раскупор (Раскомир,Раджомир= Радомир,в архаичен вариант), Лакьо (виж фам. Лакьови), Личо (фам. Личеви), Лечко (виж фам. Лечкови), Ленко, Ранко и т.н.
цитирай
47. shtaparov - Сърдечно благодаря!
23.10.2012 12:54
mariniki написа:
абсолютно... и най-сърдечно
те поздравявам... за обширната
стойностна статия...

Сърдечно благодаря!
цитирай
48. shtaparov - Страма
23.10.2012 13:04
анонимен написа:
sankim-chunkim i strama

Страма= Щрама (прех. Щ-СТ), Брема (прех. Б-Щ), Барема (Барем,Белин,Перун),което е друга диалектна форма на думата "Божем" (Божин- сиреч "Бог знае", "От Бога що дойде","Поне" и пр.),получена със смяна на суфикса при образуване имената на Бога (виж в предната ми статия),сиреч: тази дума е произлязла от едно от другите имена на Бога- Балена (Белина,Белича,Перуна)!
цитирай
49. zaw12929 - Поздравления
23.10.2012 18:41
Страхотен постинг! и коментарите си ги бива
цитирай
50. socialismus - Наистина тракедонистите май прекалиха
23.10.2012 21:43
vidboy написа:
То все съм чел лъженаучни писания, ама това е е върхът.

До един момент подобни писания ми повдигаха самочувствието, но когато са повърхностни ме карат да се чувствам неудобно. В края на краищата не искам да ме виждат сред несериозни автори колкото и да са родолюбиви. На Паисий е простено, той замества с патос недостига на метод, но в 21 в. това е направо наивно. Май те ще си останат затворена каста на посредственици които се почесват един- другиго доброжелателно по гърбовете. Пожелавам успех докато обвият твърденията си с по- качествен доказателствен материал.
Родолюбив българин с усет за коректни доказателства.
цитирай
51. анонимен - ha
24.10.2012 00:24
kak siresh strama chunkim barem imat idrug smisul v razgovornia ezik po moite mesta.barem da beshe vzel pone hliab edna greshka v chukaneto i nezasichaneto i s oko vodi do nedorazumenie.imah predvid ne rusko a ruslo
цитирай
52. shtaparov - Опитайте
24.10.2012 02:29
анонимен написа:
kak siresh strama chunkim barem imat idrug smisul v razgovornia ezik po moite mesta.barem da beshe vzel pone hliab edna greshka v chukaneto i nezasichaneto i s oko vodi do nedorazumenie.imah predvid ne rusko a ruslo

Опитайте в някое изречение да замените думата "Барем" с "Божем" и ще видите как ще се получи.
цитирай
53. shtaparov - Социализмът и Българизмът неслучайно са антагонисти
24.10.2012 05:07
socialismus написа:
vidboy написа:
То все съм чел лъженаучни писания, ама това е е върхът.
До един момент подобни писания ми повдигаха самочувствието, но когато са повърхностни ме карат да се чувствам неудобно. В края на краищата не искам да ме виждат сред несериозни автори колкото и да са родолюбиви. На Паисий е простено, той замества с патос недостига на метод, но в 21 в. това е направо наивно. Май те ще си останат затворена каста на посредственици които се почесват един- другиго доброжелателно по гърбовете. Пожелавам успех докато обвият твърденията си с по- качествен доказателствен материал. Родолюбив българин с усет за коректни доказателства.

Свети отец Паисий Хилендарски,Йеросхимонах Спиридон,Георги Раковски и другите като тях са имали налице извори,а не недостиг на метод. Това,че голяма част от тези извори е унищожена от фанариотите между 1767 и 1870 г.,а друга част е укрита или се премълчава от тюрколозите съвсем не означава недостиг на метод за изследователите,а означава недостиг на честност за враговете и интерпретаторите.
цитирай
54. анонимен - s tazi dumichka maj,moj
24.10.2012 16:42
ne moje li da idva ot mojene mnojene a ne ot tova mush.
цитирай
55. shtaparov - Връзката е категорична!
24.10.2012 17:00
анонимен написа:
ne moje li da idva ot mojene mnojene a ne ot tova mush.

Браво- отличен въпрос,плод на развита наблюдателност! Всъщност думата Мушене идва от думата Можене,а коренът Мож- от думата Бож (Бог)! Така че като казваме,че Мъж= Муш (Мушещ) и Мож (Можещ),ние не казваме цялата истина,а само част от нея. За да кажем цялата истина,която ме провокирате да изнеса с този много точен въпрос,трябва също да споменем,че Мож в края на краищата идва от Бож (Бог),от където идва и Българското народностно име,и означава също Божия рожба,дете на Бога,роден по Божия воля,Божия твар! Това е така,понеже върховният Можещ (Можащ),сега и на всички времена е бил самият Господ-Бог,а религията счита всички хора за Божии творения! Поздравления!
цитирай
56. arhont - ДААААААААААА
24.10.2012 17:46
ДААААААААААА
цитирай
57. get - - И отново се питам ! - на какъв език са говорили траките, които нашите историци "умъртвиха" ...
25.10.2012 10:48
анонимен написа:
ne moje li da idva ot mojene mnojene a ne ot tova mush.

... в учебниците, за да отворят място за славяните и "прабългарите" ?!
- Едни от най-трайните маркери се явяват топоними и хидроними, като пример за приемственост за един и същ език език, и население което го говори ??!
- Северозаподна България(римска провинция Мизия, лат.Moesia) се е обитавала от племето Трибали. На тази територия имаме документиран хидроним(име на река) CIABRUS, CIAMBRUS, или CEBRUS, също град с подобно име, по (Ptol. 3.9.1, 10.1, по Dictionary of Greek and Roman Geography, William Smith, LLD. London)
- След 6 век. според теориите на историците ни, тази територия е заета от новопридошлите славяни, тъй като местното тракийско неселение е измряло или латинизирано ??

- Казват тракийският не е езикът, от който произлиза този, на по-новото "славяно-българско" население ?! ... въпреки че, името на Хидронима е запазен в почти непроменена форма и до днес ... река Цибрица ?! Още по-странно е и, че тази форма се среща и в говоримата към момента българска реч ... като глагол Ци/в/б/ря ... или смислово близкото "църцоря" ?!

- Е каква стана тя Щапаров ?! - по-старите носители на този език "измрели" ... пък новите и неродствени им хора продължавата да говорят на същият този език ?!
цитирай
58. germantiger - ...
27.10.2012 07:45
Писал си за "немския", нищо, че е германски...

- Глас няма общо с гледам на български, защото следвайки твоята логика трябнва да има с глас човешки или народен или божи - както си избереш. Свързваш глас с гледам, но не го свързваш с реч, тембър или друго, защо ли

- Шпигел на германски е огледало, но ако имаше познания в германския трябваше пак по твоята логика на опростяване да го свържеш като "звучене" с шпиил - игра и да "развиеш" варианта, че този който се гледа в огледалото се заиграва примерно ;)

...

Сега серизоно Щапаров:

Езиковия анализ трябва да се провежда от лингвисти, фоклористи, археолози, на базата на извори, сравнения с различни езици от различни езикови групи, други известни древни/антични езици или такиава на народи с които сме контактували, съседствали, тъургували и дори воювали. Сравненията трябва да нямат претенция за окончателна истина и да се пазят от лафове - като безсумнение както си написал за камул примерно.

Разбира се, че бгезика не е тюркски, нашия е от славянската езикова група, допри славяните като такива да са "под" въпрос що са, какиво са и откога са. Несъмнено българите не са тюрки и езика им/ни не е тюркски. Не е приоблем да има тюркски думи - това не ни прави тюрки, а пропо тюркски думи има и в западноевропейските езици, че дори и именна "система" - вярно уникална рядкост.

Гласувам ЗА постинга със забележката ми за някои детайли!
Браво за труда да посъбереш и представиш всичко в твоята позиция - никак не е малко!
цитирай
59. shtaparov - Някои разяснения относно забележките:
27.10.2012 16:24
germantiger написа:
Писал си за "немския", нищо,че е германски...
- Глас няма общо с гледам на български,защото(по)твоята логика трябва да има с глас човешки или народен или божи- както си избереш.Свързваш глас с гледам,но не го свързваш с реч,тембър или друго,защо ли
- Шпигел на германски е огледало,но ако имаше познания в германския трябваше...да го свържеш като"звучене" с шпиил- игра и да "развиеш" варианта,че този който се гледа в огледалото се заиграва примерно;)
...
Сега серизоно Щапаров:
Езиковия анализ...да се провежда от лингвисти,фоклористи,археолози,на базата на извори,сравнения с различни езици ...,други известни древни/антични езици или такива на народи с които сме контактували... Сравненията ...да нямат претенция за окончателна истина и да се пазят от лафове...както си писал за камул примерно.Разбира се,че бгезика не е тюркски,нашия е от славянската езикова група,допри славяните като такива да са "под" въпрос що са,какво са и откога са.Несъмнено българите не са тюрки и езика им/ни не е тюркски.Не е проблем да
има тюркски думи-това не ни прави тюрки,а пропо тюркски думи има и в западноевропейските езици,че дори и именна "система"- вярно уникална рядкост.Гласувам ЗА постинга със забележката ми за някои детайли!Браво за труда да събереш и представиш всичко в твоята позиция- никак не е малко!

Благодаря приятелю,но думата за Огледало не може естествено да има връзка с думата Говоря,затова ще бъде порочна грешка ако я свързваме с Българската дума Глас (Гласуване и пр.),понеже ще станем смешни като тюрколозите. Все пак не става реч за огледала от приказките на братя Грим,а за реални огледала от истинския живот. А Българската дума Глас е една и съща с думата Реч,понеже Реч (Ручене,Рукане и пр.)= Вреч (Врек,Крек,Грак и пр.,т.е. Врекане,Врещене, Крекане,Кричане,Грачене и пр.),а Грак= Грас (Глас),с прех. Р-Л и К-С ("Кентум"-"Сатем" форма).

Немската дума за понятието "огледало" (Шпигел) е ясно,че няма нищо общо с думата Игра: такова нещо могат да твърдят само тюрколозите,не и ние.
Пък немски и германски е едно и също както маджарски- унгарски,цигански- мангалски,гръцки- елински,Барбарски- Бургарски и т.н. Самата дума Немци ни приближава до истинския произход не само на германците (карманците,арменците,армънците и пр.),но и на народите,които са влезли в състава на германската нация по времето,когато още е нямало държава с името Германия,понеже означава Венци (Венти,Венети),а Венетите са потомци на Ванади (Вананди) и на Винити (Витини),както сочи "Ангеловият анализ",т.е.- бивши жители на Мала Азия (Анатолия,Енетария= Венетария). Поздравления!
цитирай
60. nikikm - чунким
27.10.2012 23:30
shtaparov написа:
анонимен написа:
В южна Тракия има една дума доста странна-чунким.Означава в контекста на изречението-,,като,че ли ".Не знам откъде идва.

Думата ми е позната още от дете и я обичам,но съм правил несръчни опити за нейното тълкувание още докато бях аматьор в тази наука,тоест преди повече от 2 години. И макар сега да съм много по- напреднал в сравнение с тогава,просто не съм се сетил да се занимая отново с нея,за да й намеря най- точното тълкувание. Но дори от "прима виста" ("пръва вижда") мога да дам следния резултат:

Чунким= Санким (друга диалектна форма на същата дума), Чуким (без носовката,или с преход НК-Щ [ДЖ]- К), Чакик (Микак,Ми как,Ами как: с прех. М-Ч,К-М и пр.), Никак, Някак, Бонжем (Божем: без носовката)! Това е много вероятно тълкувание,още повече че принципно съвпада и по смисъл с това което знаем за думата,но когато има време ще се постарая повече,за да опитам да намеря още по-сполучливо или поне да разбера има ли тук и друго обяснение,което да е още по- точно от набързо предложеното. Здраве и късмет!


е позната и при нас в Северна България.Какво значи ли?Ами например да я вземем в израз:"Чунким те не са ходили." в "превод","То пък те,като че ли не са ходили." Значи,макар и малко дълго,това значи.Но е богатство!С една думичка само,колко думи се заменят и каква интонация!Всъщност,някой може да приведе и по-кратко обяснение.Може би и по-правилно.
цитирай
61. nikikm - Щапаров,
27.10.2012 23:52
приеми и моите поздравления за материала,както и за убедителните ти отговори на някои по-така,коментари.
На мен ми направи впечатления,че причисляваш Вожките българи,като наследници на татарите-XV-XVI в.По едно време влизах в техни сайтове,по самосъзнание са чисти българи,по външен вид,чисти европеиди,подобно на нас и нямат нищо общо с татарите.Водят борба за името Българин.Освен това,доколкото знам Чингиз хан е избил всички татари,до крак още през 12-или нач.на 13 в.,понеже убили баща му.А, и са били малко племенце.Названието татари,продължава да съществува благодарение на китайците,които продължили да наричат така,може би монголцит,не помня точно! А,сега се сетих-Чъргубоила-даваш го като връх,горен,един вид "обер"боил.Това чаргу,няма ли общо с черга,покривало,нещо поставено отгоре? Благодаря предварително за отговора,пък и дано съм бил полезен с нещо!
цитирай
62. germantiger - ...
28.10.2012 00:46
59. shtaparov - Някои разяснения относно забележките:
16:24
Самата дума Немци ни приближава до истинския произход не само на германците (карманците,арменците,армънците и пр.),но и на народите,които са влезли в състава на германската нация по времето,когато още е нямало държава с името Германия,понеже означава Венци (Венти,Венети),а Венетите са потомци на Ванади (Вананди) и на Винити (Витини),както сочи "Ангеловият анализ",т.е.- бивши жители на Мала Азия (Анатолия,Енетария= Венетария).

...

Самата дума немци не ни приближава до произход, а до невежеството на славяните нарекли немци германците, защото неразбирайки езика им ги нарекли неми-нямци. Това не е рпоизход, а прозвище или нарицателно, както траки в антично време било нарицателно омразно за гърците към северните им съседи.

Арменците и германците антропологично са коренно различни и ако ти не забелязваш това, то трябва да се обърнеш към... чичо доктор - очен - шегувам се, разбира се - знам че знаеш разликата. А пропо антропологичните прилики между българи и арменци са по-явни, в което лошо няма.

Венетите са едно племе или група племена, а вендите са общо наименование за общност племена в голям ареал и да го кажем античното наименование за славянските племена. Славяни в образуването на германската народност и по-късно националнообразуващия процес има, както има и германски елемент в славянските държави Полша, Чехия, Словакия и дори Русия, най-вече обаче в Прибалтика.
цитирай
63. shtaparov - До 62. (germantiger):
28.10.2012 03:33
Това обяснение за името Немци ми е добре известно,но то е твърде първосигнално и наивистично,та дори безсмислено,поради което няма как да има връзка с истината,понеже всеки знае,че германците изобщо не са неми,а не са били такива и в 5-6 в.,когато им е наложено това название. Всъщност в 5-6 в. много от тях още не са били осъзнати и като германци: това име им е окончателно наложено предимно със сила чак след 10-11 в.,а дотогава са го ползвали само западната част от тях,но не и всичките. Римляните наричали някои племена по аналогия "германски",но те винаги са били Скитски племена,т.е.- клон на онези,които са наречени по-късно Славяни. Чието наименование също бе тълкувано първосигнално,като за удобство на тълкуващия винаги се пропускаше задължително присъствалият в името им звук "К" (Склави и Склавини,а не Слави и Словени!!!) без да се обръща внимание на това,че древните хора не са изпитвали никаква нужда да си създадат това "удобство".

А родство между Армени,Армъни,Кармани (Карамани) и Германи несъмнено има,и то идва от общия им древен Барбарски (Бургарски) произход,въпреки че развитието на различни генни мутации в тях след разделянето им е довело до ненапълно съвпадащ подрасов облик. Не че в Англия,Франция,Америка и пр. днес няма съвършено черни англичани,французи или американци- погледнете само националните им отбори но се опитайте да обясните на Зидан,че не е французин а чернилка и ще видите дали ще се получи. Подобни процеси е имало несъмнено и в древността: Армените и Карманите (Караманите) са по-черни от Армъните и Германите или понеже са преки съседи на семитите и са частично смесени с тях,или защото са запазили най-древния подрасов облик на бялата раса: този с тъмните очи и тъмните коси,от който при една генна мутация преди около 10000 години са произлезли русите и синеоките хора,което е доказано от генетиката. Русите и синеоките по-късно са обособени от останалите бели хора чрез умишлено налаган изкуствен подбор,защото именно те са били Царското им племе.
цитирай
64. shtaparov - ...моите поздравления за материала,както и за...
28.10.2012 03:56
nikikm написа:
...моите поздравления за материала,както и за убедителните ти отговори на някои...коментари.На мен ми направи впечатления,че причисляваш Вожките българи,като наследници на татарите...влизах в техни сайтове,по самосъзнание...чисти българи,по външен вид,чисти европеиди...и...нищо общо с татарите.Водят борба за името Българин.Освен това...Чингиз хан е избил всички татари...12-или нач.на 13 в.,понеже убили баща му.А,и са били малко племенце.Названието татари...съществува благодарение на китайците...Чъргубоила-даваш го като връх,горен,един вид "обер"боил.Това чаргу,няма ли общо с черга,покривало,нещо поставено отгоре? Благодаря предварително за отговора,пък и дано съм бил полезен с нещо!

Чингиз хан наистина е избил много Татари (Тохари),но не и всички. Останалите покорил и преселил,а те също са Тракийски потомци,понеже старото им име е Бохари (Богари). Затова волжките Татари не са изгубили правото да се наричат Богари,но истинските волжки Българи са изгубили езика си по времето на тежката монголска окупация,наложена със съучастие на покорените вече Татари,или са били насилствено (някъде и доброволно) русифицирани (превърнати в руснаци) в 16-17 век,което е факт за повечето оцелели след монголските кланета. Затова сега във Волжка България едновременно живеят и Булгари,и Татари,като едните и другите не винаги се имат помежду си. А титлата Чъргубиля и по-специално нейната начална част няма общо с думата Черга,защото:

1. Крайният смисъл би придобил крайно неприятната форма "Чергар-Боил","Боил на чергите" или "Боил на чергарите",което е съвършено изключено за такава висока имперска титла,каквато в онова време е била титлата "Ичургубоил". Отделно,че това тълкувание не позволява на титлата да влезе във "Владетелското семантично гнездо",което би било единствен прецедент.
2. Думата "Черга" иде навярно от Дерга (Дерха,Дреха),което е усложнена форма на думата Дерва (Дева= Надева се,Надява се върху тялото,т.е. Дежда,Одежда),но още по-вероятно: от думата Шарка (Шарена). Поздрави!
цитирай
65. germantiger - Да ме прощаваш за оценката, но отново грешиш ;)
28.10.2012 07:39
Римляните и не само те, а векове преди тях елините са знаели и малка и голяма Скития, често пъти е картографирана/изобразена, ГерманиА също е ситуирана на карти. Германските племена са привлекли вниманието на римляните и елините след скитските и грешка в разграничението не може да има! Става дума за различни племена и общности, както и за различен произход.

Германците не "идват" от Анатолия, а всички идваме от Азия без вероятно баски, за албанците се спори също - населението в Европа идва според науката на три вълни - романска условно да я наречем, келтогерманска и балто-славянска поред. Това се случва хиляди години преди появата въобще на племената като известни в античния свят, учудвам се, че или не знаеш това или го пропускаш. Самите германски племена правят разлика между себе си и вендите-славяни, славяните също правят разлика между себе си и германо-скандинаците.

Ще продължа да ти разяснявам по нещичко за германците след като често грешиш, убеден съм - неволно. Другата теза за немците е неми пред Бога, поради факта, че техния език не е бил един от трите богослужебни в онова време.

Барбарски произход няма - барбари или варвари не е етноопределящо "понятие", а общо наименование за онези които цивилизованите са определяли като нецивилизовани :) Грешиш в ползване на термина!

...

Разбира се, всички хора вероятно сме произлезли от африканската Ева (макар аз лично да се съмнявам в това) и в този ред на мисли всички сме "роднини" - германите с армените и траките с елините примерно ако пожелаеш, но неповече от това. Разликата между характерните антропологични типове за германците и за арменците е фундаментална, ако имаше инфо за антропо на германци и арменци, никога не би написал заявеното от теб в два коментара - ако желаеш мога да посоча колко грешно е то?

Светлокосите хора и синеоките не са "обособени" чрез подбор, но ако ти имаш сведения и извори за това - би потресъл науката и разбира се би я рерволюционизирал, нещо повече - в някои отношения дори зачеркнал. любопитен съм какви са твоитъе доказателства за КАКТО КАЗВАШ ТИ - наложения изкуствено подбор в предисторични времена за да има днес все още златокоси и синеоки люде?!
цитирай
66. shtaparov - До 65. (germantiger):
28.10.2012 11:47
Тезите,които цитираш са черпени от конвенционалната историческа наука,която,
както отдавна разбрахме,се разминава с истината на изключително много места. На нея не може да се разчита,понеже:

1. Системно си затваря очите за много извори,особено за онези от тях,чиито сведения не се вписват в официално утвърдените.
2. Нейните приблизителни констатации много често се разминават с проучванията на генетиката,която е точна наука.
3. Тя търпи огромен брой непроучени сведения (виж само примера с древно-Българските йероглифи,наречени руни) под предлог,че няма достатъчно данни,което не е вярно.
4. Данните от древни източници,генетика,антропология,археология,фолклористика,
езикознание и пр. позволяват да сглобим една съвсем различна картинка,която,колкото и да не харесва на ретроградните "учени",е вярна,понеже позволява съвпадение между написаното днес и онова,което постулират тези извори и дисциплини.

Разбира се,че Барбари е етноопределящо понятие,та дори самоназвание: виж примера с Берберите в Либия и Алжир,които може да са наследили това "нарицателно" само от Вандалите и имат значително присъствие на древно- Български обичаи и думи в езика си. Факт е,че Барбарите изчезват от изворите точно тогава,когато се "появяват" Бургарите,и никъде не се говори за Барбари и Бургари едновременно. Германите не са правили голяма разлика между себе си и "славяните",понеже у най-ранните германи (1 в.пр.Хр.) е засвидетелствано необяснимо голямо присъствие на древно- Български имена: такива,каквито са употребявани у нас до 15-17 век (та дори и днес),но не твърде такива,каквито се употребяват през последните векове в Германия. И германците са се оформили окончателно като народ едва след усвояването на многомилионно древно- Българско и унгарско население: виж примера с част от Готите (Чехите,Лужичките Сорби,Помераните и пр. са им преки потомци), Вандалите (Вундарите= Вундовите Българи,или още Вендарите= Венетарите), Баварите (Боуварите,Боугарите), Венетите (истинското име на "словенците") и пр. А латинския,маджарския
и финския език дотам са въздействали на "немския",че той се е раздалечил значително от своя изначален първообраз,за да придобие накрая днешния си вид ведно с родствените му скандинавски езици.
цитирай
67. germantiger - ;)
29.10.2012 04:27
За пореден път срамно или странно бягаш от отговор, ще повторя въпроса си втори ден, защото явно веднъж не бе достатъчно ;)

Светлокосите хора и синеоките не са "обособени" чрез подбор, но ако ти имаш сведения и извори за това - би потресъл науката и разбира се би я рерволюционизирал, нещо повече - в някои отношения дори зачеркнал. любопитен съм какви са твоитъе доказателства за КАКТО КАЗВАШ ТИ - наложения изкуствено подбор в предисторични времена за да има днес все още златокоси и синеоки люде?!

...

Отново ще си позволя да те поправя:

- именно антропологията прави фундаментална разлика между германо-скандинавци и арменци

- ГЕНЕТИКАТА ДРАГИ Е ЗАД АНТРОПОЛОГИЯТА, КОГАТО ИДЕ РЕЧ ЗА АНТРОПОЛОГИЧНИ БЕЛЕЗИ - след два дни коментари се убедих, че това не ти е ясно

- германите се появяват в Европа няколко хиляди години преди българите и изворово са засвидетелствани преди новата ера, докато българите изворово са в Европа 3-4 век след новата ера - факт

- германите са векове в Европа преди унгарците, чиито език и днес се спори в коя езикова група е, защото има немалко бщо с тюркските езици. Когато в Европа е имало германи, е нямало унгарци, наистина е комично ако не го знаеш.

- померани няма, има област, има провинция, но померани няма- в нейните територии са били примерно племената на лангобарди, бургунди, които по-късно се преселват в западна и южна Европа, ПОМЕРАНИ НЯМА, освен порода кученца ;)

- вандалите нямат нищо общо свундовите на вунд българи нито като геоположение, нито като свидетелства в извори на смесване

- незнанието ти продължава когато говориш за езици, в частност за германския ;) - освенлатинския немаджарския и не суоми/финския са въздействали на германския, а френския в по-късни векове. Тъй-като не си информиран, за теб нищо не говори томното изследване на братя Гримм върху германските езици, там са анализирани племенните дори доколкото инфо за тях има

- многомилионно българско население в запЕвропа никога не е имало, не е засвидетелствано в извори, миграциите на българите са посочени и проследени от китайски извори, от арабски, от византийски и латински

До момента установихме, че:

АНТРОПОЛОГИЯТА НЕ ТИ Е ЯСНА
ЛИНГВИСТИКАТА ЗА ГЕРМАНСКИТЕ ВЕЗИЦИ СЪЩО
ОЧАКВАМ ОТГОВОР ЗА УМИШЛЕНИЯ ИЗКУСТВЕН ПОДБОР В ПРЕДИЗСТОРИЧНИ ВРЕМЕНА СЪЗДАЛ БЛОНДИНИТЕ

Поздрави и убеден съм - не ми се сърдиш за категоричните заключения щом иде реч за германско. Когато пишеш ти за тракийско понякога си дори още по-категоричен.
цитирай
68. анонимен - chunkim
29.10.2012 15:51
v moia krai ot severna bulgaria zvuchi kato nima.e tigere ama ne si krivi dushata za tia zlatokosi da e jiva himiata i tehnite kosi stavat svetlokafiavi.krasivite momicheta koito si pokazal ne sa s estestven zlatist tsviat na kosite.niakoi dori stigat do cheren tsviat na kosata do zavurshvaneto na puberteta si.
цитирай
69. анонимен - e get
29.10.2012 16:05
zashto ne si mi otgovoril na mnojene mojene i mush?:(
цитирай
70. анонимен - shtaparov blagodaria
29.10.2012 16:12
za podrobnia otgovor po vuprosa za muj.moje bi prekaliavam,no mnoog mi se iska da chuia vasheto tulkivane na dumite jena i jenen.nadiavam se na vashata otzivchivost kum moia vupros:)
цитирай
71. shtaparov - Няма проблем:
29.10.2012 16:48
анонимен написа:
zashto ne si mi otgovoril na mnojene mojene i mush?:(

Извинявай- от недоглеждане е. Множене= Ножене (без носовката),с което стигаме до думата "Ного" (наш диалектен вариант на "Много"). А Ного= Бого (Бога,Бага и т.н.),както и Мога,Мага,Можа,Важа ( "Важен" и останалите получени думи са били епитети на Слънчевия бог),и т.н.
цитирай
72. shtaparov - Ето Ви отговора:
29.10.2012 16:52
анонимен написа:
za podrobnia otgovor po vuprosa za muj.moje bi prekaliavam,no mnoog mi se iska da chuia vasheto tulkivane na dumite jena i jenen.nadiavam se na vashata otzivchivost kum moia vupros:)

Отговорът може да прозвучи малко хумористично,но това излиза при тълкуванията- това Ви казвам:

Жена= Мжена (с носовка),т.е. Мажена (Мъжена,Мушена и т.н.). И също може да се разтълкува като Можена (Можеща- да създава живот разбира се)!
цитирай
73. shtaparov - До 67. (germantiger):
29.10.2012 17:03
Извинявай приятелю- мислех днес да ти отговоря на този въпрос,като коригирам горния си коментар,но ти ме изпревари с питането си. Не забравяй,че антропологичните различия са последица от генетичните,каквито в огромния за времето си Бургарски народ не са закъснели да се появят в изобилие,особено за времето от над 8 хилядолетия,скрити зад гърба му! А не е толкова лесно да се обясни как и защо древните Барбари (Бургари) са започнали да правят изкуствен подбор на светлокосите и синеоките си сънародници хиляди години преди пирамидите в Египет,и как от тези хора са се зародили "северните" народи- не е като да се даде отговор с "да" или "не",ами се иска изготвянето на отделен постинг. Ще работя по въпроса разбира се,но когато имам време (което при мен не е в изобилие),и макар че може да изтече доста вода до тогава,ще се постарая да научиш подробностите навреме. Поздрави!
цитирай
74. vidboy - Sancta simlicitas!!!!
29.10.2012 19:04
Псевдонаучната кретения все пак трябва да има читатели, защото задоволява воайорски и маниашки представи за историческите процеси и явления, така се вдига националното самочувствие, заедно с него либидото и може би ще се родят повече българчета. Всуе! Ако милеете за България се обърнете към настоящето, не към миналото, което повечето от писалите тук нямат компетентността да познават, а да не говорим за неговото изследване. Деца обаче всеки може да прави, наблегнете на тяхното създаване, защото народът ни ИЗЧЕЗВА!!! Това е най-големият проблем. Всичко друго е простотия, българи, варвари, магаре, магнетофон, Аспарух, аспарагус и т. н.
цитирай
75. shtaparov - Псевдонаучната кретения все пак ...
29.10.2012 19:26
vidboy написа:
Псевдонаучната кретения все пак трябва да има читатели, защото задоволява воайорски и маниашки представи за историческите процеси и явления,така се вдига националното самочувствие,заедно с него либидото и може би ще се родят повече българчета.Всуе!Ако милеете за България се обърнете към настоящето, не към миналото, което повечето от писалите тук нямат компетентността да познават,а да не говорим за неговото изследване.Деца обаче всеки може да прави,наблегнете на тяхното създаване, защото народът ни ИЗЧЕЗВА!!!Това е най-големият проблем.Всичко друго е простотия,българи,варвари,магаре,магнетофон,Аспарух,аспарагус и т. н.

Ти се кълнеше,че няма вече да пускаш коментари в блога ми,но ето че си се излъгал. И като чета коментара ти почвам все повече да се убеждавам,че простотията наистина се среща все още в обществото ни,предполагам понеже турци и комунисти се стараят усилено да го циганизират,за да се обградят с повече послушковци,а не с разсъждаващи и умни хора! Но през 20-ти век един велик световен политик,от чието име все още трепери светът,е казал: "Човек,който не познава историята си,е като без очи и уши. Може да е жив,но какво от това??!!" Та ето какво приятелю: не е нужно да сме нацисти нито шовинисти,но трябва да кажем на света ИСТИНАТА за нашата история- такава каквато е,а не такава каквато ни я сервира сервилната фалшификаторска школа,загнездила се в академиите и университетите ни!!! Само тогава ще можем да доближим стандарта на живот на гърците и евреите,на които светът прави метани,поклони и ежедневни реверанси именно заради... тяхната история!!! Докато дървените кратуни не разберат добре това,ние добре няма да заживеем- разбра ли ме правилно??!!
цитирай
76. germantiger - ;)
29.10.2012 19:40
68. анонимен - chunkim
15:51
v moia krai ot severna bulgaria zvuchi kato nima.e tigere ama ne si krivi dushata za tia zlatokosi da e jiva himiata i tehnite kosi stavat svetlokafiavi.krasivite momicheta koito si pokazal ne sa s estestven zlatist tsviat na kosite.niakoi dori stigat do cheren tsviat na kosata do zavurshvaneto na puberteta si.

...

1. В Германия мъбжете блондини като процент и в пъти са много над и нповече от тези в БГ. Именно мъжете са един специфичен и истинен показател за блондините и защо те в Германия са потресаващо повече отколкото в България - факт.

2. За моделите - повечето грешиш - там е работата, че много от тях ги имам и като деца, но забележи и като пубери и като девойки - та Манди Графф я проследявам с фотоси руса от до, същото е с потъмнялата по-късно до светлокестеняво Юлия Щегнер, Кладуиа Шиффер пък ярка блондинка и в девическа възраст. Моделите които посочвам в постингите ми почти всички са да го кажем автентично руси и точно такива се стремя именно да подбирам.

3. Задавал ли си си въпроса защо перхидролено русо не върви на латиноамериканка с черни вежди или на някоя българка по улиците, а чудесно подхожда и изглежда естествено на потъмнели блондинки като Никол Кидмън или Карен Мулдер в късна възраст - ЗЩАОТО ТО Е ЕСТЕТСВЕНО ЗА НОРДИДИТЕ И ПРИСЪЩО НА ТЯХ, ИМЕННО ЗА ТОВА ИЗРУСЕНИ ИМ СТОИ НОРМАЛНО И НЕ БУДИ РАЗЛИКАТА И АБСУРДНОСТТА КОЯТО ВИЖДАШ ПО УЛИЦИТЕ НА БГ ПОНЯКОГА НА ИЗРУСЕНА БЪЛГАРКА. Сега научи нещо ново - "ай да почерпиш" ;)

Иначе русото се губи вследствие хормонално след раждане и от... радиацията на земята. И още нещо - децата в Европа са светлокоси, но само на север преобладават не просто светлокосите или пепеляворусите, а изкрящо златистите и като стана дума за това - виж ми този постинг:

http://germantiger.blog.bg/poezia/2011/05/08/prekrasni-deca-moiata-germaniia-1.743716

и този ми клип

http://www.vbox7.com/play:660e3fba

и не си криви душата, защото подобно стълпотворение на цели села от блонди в БГ няма. Не ме разбирай погрешно - българските деца са чудесен микс от всякаква хубост, но просто на север преобладават блондините и това не е на първо място заради климаусловията, защото на север уелсците са забележимо тъмни, а на юг сърбите са явно светли най-често.

Впечатленията ми от някои села в Германия са непосредствени-ЛИЧНИ и мои, имах и няколко деца роднини, които вече порастнаха, та те са като тези.
цитирай
77. анонимен - Критика
30.10.2012 00:28
Штапаров ( автора на тая статия) с непоколебим научен размах попълни всички дупки в науката. Като истински "мунж" оплоди неукото ни съзнание, за да роди една велика псевдо научна купчинка от офчи гомна, сортирани в множество подточки, които невероятно истински предлагат лъжливи понятия на собствени болни тълкувания. Щапаров, явно се вълнува от въпроси занимавали учените лингвисти от десетки ( да не кажа стотици) години ( няма да цитирам имена) и сега тук е намерил поле за една научно фантастична теза (явно копната от някой патриотичен форум протобулгариа например), която е публикувал с невероятно силен емоционален заряд и строга анти тюркска подложка. Щапаров, за оригиналност пиша 2=, научна разработка- 3, теза 4, за труда ти давам 5 макар че повечето си го копнал ( от копая> с коерен куп, нищо общо с капище и транслитерации на а>о) а тъпащината ти оценявам с 6+.
А и преди да правиш изявления се консултирай за етническата и историческата предпоставка за етимологията на думите а не да говориш за "народа болги" като за българи. Защото fir bolg= vir bolg, P/B -> F Grimm's law = Fair folk прев. Вълшебен народ нищо общо с българи.
цитирай
78. shtaparov - И защо те е толкова страх?
30.10.2012 10:52
анонимен написа:
Штапаров ( автора на тая статия) с непоколебим научен размах попълни всички дупки в науката. Като истински "мунж" оплоди неукото ни съзнание, за да роди една велика псевдо научна купчинка от офчи гомна, сортирани в множество подточки, които невероятно истински предлагат лъжливи понятия на собствени болни тълкувания. Щапаров, явно се вълнува от въпроси занимавали учените лингвисти от десетки ( да не кажа стотици) години ( няма да цитирам имена) и сега тук е намерил поле за една научно фантастична теза (явно копната от някой патриотичен форум протобулгариа например), която е публикувал с невероятно силен емоционален заряд и строга анти тюркска подложка. Щапаров, за оригиналност пиша 2=, научна разработка- 3, теза 4, за труда ти давам 5 макар че повечето си го копнал ( от копая> с коерен куп, нищо общо с капище и транслитерации на а>о) а тъпащината ти оценявам с 6+.А и преди да правиш изявления се консултирай за етническата и историческата предпоставка за етимологията на думите а не да говориш за "народа болги" като за българи. Защото fir bolg= vir bolg, P/B -> F Grimm's law = Fair folk прев.Вълшебен народ нищо общо с българи.

Анонимен да те оценява е като Никой да ти плаща- типичен ком. маниер. Но защо те е страх да си кажеш името,драги ми тюрколоже? :)) Може би заради асоциацията с Овч. ... (не казвам какво),която ще излезе от него??!!
цитирай
79. shtaparov - До 76. (germantiger):
30.10.2012 11:10
Както виждаш,не е така лесно да се схванат нещата в целия им обем: за целта изглежда е нужно обемно мислене,с каквото навярно всеки не разполага. Освен това те трябва да се виждат в динамика (какви са били преди,как са се променяли с времето,какви са днес и какви могат да изглеждат в бъдеще. Защо мислиш,че в България трябва да има само чисти "понтийци","динарци" или "средиземноморци",след като именно тук е пресечната точка,в която се "срещат" тия подрасови подтипове и е напълно нормално те да са се смесили? Но те не са се "смесили" постфактум (след тяхното образуване),а нещо много повече: те са се зародили тук,и "смесването" им е първично (зародило се още при тяхната поява),т.е.- тук нещата са с обратен знак,а не както ги "схваща" опорочената конвенционална европейска и Българска история! А това "Фир Болг" явно е много костелив орех за британците,след като веднъж го тълкуват като "Хората с торбите (с гайдите- пояснението мое)",от "Болг" което значело "Торба",а друг път- като "Вълшебните хора" (това беше нова,приятна изненада за мен!)! Истината е,че "Фир Болг" може да се разтълкува правилно само чрез езика на самите Болги,чиито царе не случайно са носели имена като Умор,Угаин,Мортаг и пр.,и означава разбира се "Хор Болг" (Хора Болги),които са дошли в Британия,разбира се,от земите на предримска Белгия,а Белгите- от Тракия,понеже основните им противници са били племето Данан (Данаите сиреч гърците).
цитирай
80. get - "Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes! " ... правилно !! - Бойте се от Данайците ... !!
30.10.2012 14:55
... които Защо ли, в равинистичната литература се свързват с Дановото коляно ... тоест "изгубеното" племе ?!
- Да се опитаме да си отговорим ! - Какво ли се крие в гръцката легенда за Данай ?!
- Баща му е Бел(подобно на Пелазг). Бил цар на Египет. Жена му Сид/Зид според други автори(името на която се явява и епоним за град Сидон), му родила двама сина Египт и Данай ?! ... и от тук започва сложното ??!
- Някой предсказал на този Дан/Данай, че ще загине от ръката на зет си ?! - по тази причина той мигрирал от Египет ... по един много сложен маршрут ?? - Либия - Родос ... и накрая в Аргос ?! В последният се заселил с "50-те си дъщери".
- Но относно този Аргос и Историята му други автори и легенди казват, че е бил основан от Пелопс и населението било мп/белазги ??
- По археологически данни същият е бил в упаддък при идването на Гърците-данайци, които за мен са идентични на "йонийците" ?! ... маршрута по който идват, това хамитско-"гръчцко" население, ясно се сочи от едноименното море, носещо същото име !!
- После, според легендите Данай след като отнел царската власт от местният династ Геланор, разпоредил, местните жители да се назовават Данайци ?!
- До тук можем да кажем, че тълкуването ни е твърде съмнително поради това, че се базира на легенди - Но ?! - Аристотел и др. обясняват, че ТРАКИЙЦИТЕ-абанти от о.Евбея(това е на около 80 км. от Атина и малко над 100 от Аргос ?!) са родствени с Фокийците от Тесалия а тези последните били преселници от Аргос ?!
- Тоест това всичко идва, като потвърждение на изказването ти за Народът Болг от Ирландия ... и преданията им, че те са напуснали земите си, след гръцката миграция на Балкани ??!!
- Но отново се връщам към миграцията на това население, което в последствие е наречено елини-гърци ?! - наспроти всички теории, че идвали от север ... аз приемам че, протоядрото на натрапниците гърци е от средимземноморският, тоест северно афракински бряг на север към Балкани !!?
цитирай
81. anonimen65 - ok
30.10.2012 18:02
jena humorestichno,no jenen nishto ,a vuzmojno li e omujena da e O muj jena= semeistvo
цитирай
82. anonimen65 - shtaparov blagodaria
30.10.2012 18:10
no kak puk izbra latinoamerikankite za primer.vse edno da izberesh afrikanka.ami na chernia ten ne priliaga rusoto izglejdash mrusen s takuv tsviat kosa.e a v bg ima bulgarki,koito malko se razlichavat po tsviat na koja ot brazilkite ama i te iskat da sa rusichki e za tova i ne im podhojda tsveta.zamisliala sum se az,koiato sum biala i sum bila rusa do 11 godina a v zrelostta si s tumna do cherno kosa dali bi mi otival rushia tsviat kosa?mislia si ,che ne.
цитирай
83. shtaparov - Така е:
30.10.2012 22:53
anonimen65 написа:
jena humorestichno,no jenen nishto ,a vuzmojno li e omujena da e O muj jena= semeistvo

Така е: Женен значи "Оня,който си има жена (мъжена,мушена и т.н.)",но Семейство= Семенство,при което
от думата "Семе" идват и други думи като Син (Сем,Семе), Сой, Май (Мая), Мам (Мама) и т.н. Може да звучи малко пригрубичко за съвременния ни изтънчен вкус,но си е било съвсем на място за древните езичници,които по правило са били многоженци,както се съобщава в древните хроники.
цитирай
84. shtaparov - no kak puk izbra latinoamerikan...
30.10.2012 23:09
anonimen65 написа:
no kak puk izbra latinoamerikankite za primer.vse edno da izberesh afrikanka.ami na chernia ten ne priliaga rusoto izglejdash mrusen s takuv tsviat kosa.e a v bg ima bulgarki,koito malko se razlichavat po tsviat na koja ot brazilkite ama i te iskat da sa rusichki e za tova i ne im podhojda tsveta.zamisliala sum se az,koiato sum biala i sum bila rusa do 11 godina a v zrelostta si s tumna do cherno kosa dali bi mi otival rushia tsviat kosa?mislia si ,che ne.

Но аз,моля,не съм избирал никакви латиноамериканки- това е някакво недорадумение. Онези примеси не влизат в научните ни сметки: там са креоли+мулати+метиси+квартерони+индианци,негли и т.н.: една безобразна смесица,каквато има само в Америка,Турция и части от Китай,навярно. А въпреки моите тъмнокестеняви коси,дъщерите ми са родени съвсем руси (каквито са били и двамата ми дядовци: понтийски подтип),но по-късно косите им стават кестеняви като на техните баби,които и двете са били с кафяви очи (средиземноморски подтип). Което означава,че всеки Българин с тъмни очи (включително и аз) носи в себе си гена на светлите очи като рецесивен,който чака шанса на своето проявление във всеки благоприятен момент. И понеже в нашите земи е контактната зона между тези два типа,а генът на тъмните очи и коси е доминантен,то в течение на вековете и хилядолетията постепенно ще станат преобладаващи именно доминантните типове,а не рецесивните,освен ако някой не започне умишлено да провежда изкуствен подбор,чрез който да опази рецесивния ген от потискане и да му даде шанс за пълноценна изява.
цитирай
85. shtaparov - До 80. (get):
30.10.2012 23:20
Според "Анализа" също излиза така,че Данаите са "Дановото коляно",но освен това те са потомци на Хунаите (Хуниите),сиреч на Хуниките (Пуниките,Финиките). Сиреч: "Дановото коляно" (Данаите) са бивши Йони (Хони,Фини,Пуни и пр.) от Мала Азия,които не са били евреи,а са вторично семитизирани в Африка и Близкия изток след многовековен престой там. Самите евреи: също,понеже Езраил= Евраил (Евра-ар,Угри-ар,Бугри-ар и т.н.),т.е.: евреите са потомци на вторично семитизирани по същия механизъм някогашни Угарити (Бугарити,Бугарати),които преди да се семитизират са живели в районите между Месопотамия и Кавказ.
цитирай
86. анонимен - da greshkata e moia
01.11.2012 02:38
tova se otnasia za tigura
цитирай
87. анонимен - izviniavam se za greshkata,no puk
01.11.2012 02:45
blagodarenie na neia mi dadohte mnogo hubavo obiasnenie,za koeto imate moite topli blagodarnosti ot dulbinite na dushata.
цитирай
88. shtaparov - blagodarenie na neia...
01.11.2012 18:56
анонимен написа:
blagodarenie na neia mi dadohte mnogo hubavo obiasnenie,za koeto imate moite topli blagodarnosti ot dulbinite na dushata.

Най-много се радвам,когато успея да помогна някъде на някого! Радвам се и за Вас!
цитирай
89. kosara2008 - !!!чудесна статия!!!
02.11.2012 16:51
както винаги ИСТИНСКА! ПРЕД ТАКИВА ФАКТИ!!! всеки, който е лъготил, трябва! да коленичи и да иска прошка за лъжите и измамите, то такива онбашии и да ги съдят за предателство спрямо държавата, ще им е малко ...

за теб - сърдечниии поздравииии и пожелания за здраве и неповторимиии мигове!!!
цитирай
90. shtaparov - както винаги ИСТИНСКА! ПРЕД ТАКИВА ...
02.11.2012 22:23
kosara2008 написа:
както винаги ИСТИНСКА! ПРЕД ТАКИВА ФАКТИ!!! всеки, който е лъготил, трябва! да коленичи и да иска прошка за лъжите и измамите, то такива онбашии и да ги съдят за предателство спрямо държавата, ще им е малко ...
за теб - сърдечниии поздравииии и пожелания за здраве и неповторимиии мигове!!!

Благодаря за милите думи и за подкрепата!
цитирай
91. get - @ 69 аноним
03.11.2012 17:12
ВЪПРОС: zashto ne si mi otgovoril na mnojene mojene i mush?:(

Защото ца българският език са присъщи т.нар. "носовки", като "моНЖ" или "зоМБ" - до към 10-12 векове ?!
- Но явно имаме и по стари форми завършващи на НТ ... например, като визирам в случая предгръцката дума и идноименно наименование на провлака известен ни като Коринт"ски(коренова дума в смисъл Кара(м) ... При тези носовки предхождащите ги гласни най-често се произнасят, като О~А ... преминали в по-късно, като А или Ъ ?!
- При полският и чешки езици съответно още могат да се срещнат тези архаични за нас форми, като мОНж ... в чехският мАНЖелка-съпруга
- Относно mnojene mojene можем да го свържем с по-старата форма за "мъж"-монж ?! - но имаме исторически податки за етноним на мизите с название, транслитерирано като мужки-мушки с пояснение, че това било производно или синоним на дърво с народно название "меше" известно и като полски дъб ?!

- Това са по-скоро размисли на глас ... без претенции за крайно становище ?! - примерно името на Мадарското светилище от корен Матар/Майка ли произлиза или от Мондра ?... каквото примерно е близко фонетично име на укрепено поселище звучащо Мундрага или Мондрага ... А може да има и трети Смисъл чрез сливане и изпускане на звуци първоначалната форма да е била Мондра-Драга, тоест Милата-Мъдра-Майка ... Богиня ?!
- Относно това да оприличавам, Мадара като светилище на Богинята майка ... имам опредлено право да предполагам това ... но поста стана твърде дълъг, та спирам !
цитирай
92. shtaparov - Според мен...
03.11.2012 18:06
Според мен,приятелю get,названието Мадара не може да няма връзка с изображението върху единствения в Европа скален релеф,като не бива да забравяме,че първите скални релефи в света са дело на Фригите (Бригите,Блъгите) и на техните най-близки роднини в Мала Азия. На нашия релеф имаме мъжка фигура,значи името "Мадара" се отнася до мъжа изобразен на релефа,а по-късното му название "Свети Георги"- също! "Анализът" установява кое е общото между "Мадара" и Св.Георги,но обяснението се оказва толкова дълго,че се налага по случая да бъде изготвен отделен постинг. Затова ще ме извиниш,че оставям окончателния отговор за друг път: не ми е в стила да работя с непълноценна информация,нито да давам половинчати обяснения.
цитирай
93. get - - Разбирам, какво казваш приятелю но позволи да доразвия Идаеата през космично-логическият ...
04.11.2012 14:20
... конструкт за Космическото зачатие ?!
shtaparov написа:
Според мен,приятелю get,названието Мадара не може да няма връзка с изображението върху единствения в Европа скален релеф,като не бива да забравяме,че първите скални релефи в света са дело на Фригите (Бригите,Блъгите) и на техните най-близки роднини в Мала Азия. На нашия релеф имаме мъжка фигура,значи името "Мадара" се отнася до мъжа изобразен на релефа,а по-късното му название "Свети Георги"- също! "Анализът" установява кое е общото между "Мадара" и Св.Георги,но обяснението се оказва толкова дълго,че се налага по случая да бъде изготвен отделен постинг. Затова ще ме извиниш,че оставям окончателния отговор за друг път: не ми е в стила да работя с непълноценна информация,нито да давам половинчати обяснения.

- В дълбините на Богинята Майка-Деа Матар-Матер ... от което иде и думата за "проявено"-Материя ... Та в дълбините на материята-майка се появява Идаеята-Идващо-пораждащо ... От което се появява-проявява ЕРът(проявено-обективирано) ... това се разраства-пораства ... преминава в Пер(а) ... от което идва и думата Перез/ПРез в нашият език ... от което се появява Божественосто Дете - ДионисБула ... после ако той премине през 12-те изпитания по Пътя си на (бул отговарящо на Вол"я) ... се преражда вече в ипостаз полубог Герой/Херой/Герак ... последното синоним на Сокол/Херак(лес) !?! - Това малко алегорично и мистично предаване го има в Елевзинските мистерии ... от където е тръгвал Пътя на Героя към Безсмъртието му ?! - Това като съдържателно и образност при Елевзинските мистерии при вярването за Тракийският конник-Херой !?
- Така че, за да имаме Герой ... първом трябва да имаме Майка, която се грижи и го пази ... същото като Пазифая от Крито-минойският пантеон с ДионисоБула(двойно роденият Бик) - Хей го на картинка ?! - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg - само допълвам, че това вярване датира поне от 1 800 г.пр.хр. и до ОСМИ ВЕК ?! - АКО ПРИЕМЕМ ЗА БЕЗСПОРНО ДОКАЗАНО, че ТерБелий(Тервел) е създателят на Конната фигура ... олицетворение на Хероя - Тракийският конник ?! - символизираща ... обожественият , тоест полубога-Герой-прародител: Водач(терес)+Бел(бог)
цитирай
94. shtaparov - Да не забравяме обаче откъде идва ...
04.11.2012 22:30
Да не забравяме обаче откъде идва приликата в имената на богиня Матера и на бога Мадара: от там,че те са едно семейство и жената в семейството (предположително тя) е носила името на мъжа си. Това е посочено в статията ми за богинята на любовта,според чиито резултати Кибела (Кибера) е жена на бога Кубера (Куберъ,Кабиръ,Каваръ). В посочения от теб пример Матера (Венера,Петара и пр.) е другото име на Кибела (Кубера), а Мадара (Митъра= Митра и Мъдъра= Мъдрия) е едно от другите имена на бога Кубера,както посочи едно ново изследване на "Анализа",проведено едва тази година и добрало се до разкрития,които налагат написването на отделна статия. Така че посочената от теб прилика определено съществува и мислех да покажа това при написването на новата статия,но твоята наблюдателност ме изпревари. Поздравления!
цитирай
95. batogo - Поздравления за точните думи и достойната позиция!
11.11.2012 17:25
Време е българите да се събудят за истината, да повярват в себе си и да прочетат истинската си история, за да си върнем националното самочувствие. Благодаря!
цитирай
96. kamosutrov - На тоя гловнжбуквест подрастваш гръкофил му се вменява като задача
01.12.2012 09:43
voulgaros написа:
ДУМАТА ''ПАЛАВ''-ПАЛАВИ-- Е ГРЪЦКА И ЗНАЧИ --ЛУД.

ПАЛАВО--ПАЛАВОС---И УДАРЕНИЕТО НЕ Е НА ПЪРВОТО ''А'' , А НА ''О'' !!

Да тренира "Шест кози кожи през нощта одрах"
цитирай
97. shtaparov - Трябва да работим неуморно!
01.12.2012 10:34
batogo написа:
Време е българите да се събудят за истината, да повярват в себе си и да прочетат истинската си история, за да си върнем националното самочувствие. Благодаря!

Трябва да работим неуморно,всеки ден за възвръщане на изконното ни самочувствие- онова,което се полага на нас,а не на присвоителите на Български земи в Беломорието!
цитирай
98. shtaparov - Дано ама надали
01.12.2012 10:42
kamosutrov написа:
voulgaros написа:
ДУМАТА ''ПАЛАВ''-ПАЛАВИ-- Е ГРЪЦКА И ЗНАЧИ --ЛУД.
ПАЛАВО--ПАЛАВОС---И УДАРЕНИЕТО НЕ Е НА ПЪРВОТО ''А'' , А НА ''О'' !!

Да тренира "Шест кози кожи през нощта одрах"

Дори и да тренира че ги е ощавил,пак няма да се научи тоз мискин! :))
цитирай
99. kamosutrov - Аз искрено се забавлявам с гръмогласното гръцко бащинство на какво ли не
01.12.2012 10:57
То не бе математика, история, архитектура. За едно нещо не са се сетили, но аз се сетих и ще им подскажа. Обещавам да се попикаете от смях.
цитирай
100. shtaparov - Много добре!
01.12.2012 11:13
kamosutrov написа:
То не бе математика, история, архитектура. За едно нещо не са се сетили, но аз се сетих и ще им подскажа. Обещавам да се попикаете от смях.

Ще се въздържим да пием много вода тогава,за да не правим бели :)) И гледай да не ожаднеем твърде,докато чакаме досещането:))
цитирай
101. bojil - Може ли?
05.12.2012 18:40
shtaparov написа:
kamosutrov написа:
То не бе математика, история, архитектура. За едно нещо не са се сетили, но аз се сетих и ще им подскажа. Обещавам да се попикаете от смях.

Ще се въздържим да пием много вода тогава,за да не правим бели :)) И гледай да не ожаднеем твърде,докато чакаме досещането:))

Аз вече ожаднях. Може ли да му пийна една? :))
цитирай
102. shtaparov - Наздраве тогава!
05.12.2012 19:11
bojil написа:
shtaparov написа:
kamosutrov написа:
То не бе математика, история, архитектура. За едно нещо не са се сетили, но аз се сетих и ще им подскажа. Обещавам да се попикаете от смях.

Ще се въздържим да пием много вода тогава,за да не правим бели :)) И гледай да не ожаднеем твърде,докато чакаме досещането:))

Аз вече ожаднях. Може ли да му пийна една? :))

Няма проблеми- наздраве с великата Българска ракия: най-добрата на света!
цитирай
103. sistemite - Поздрави, Щапаров ! Изчерпателно познание ......
07.12.2012 17:54
Ето, нещо което мисля, че ще е от полза - по темата : Преди 55 години, всяко лято бях при баба ми (родът е от с. Боженци - Габровско) ,пра-баба ми живя до 103 год.
Като "отче наш" си беше употребата на : "чунким - белким - санким" и като правило си беше - двете (баби) да ме поправят, тъй като трудно ги "нацелвах" по предназначение. Ето какво съм научил от тях (имайки предвид, че са 120% българки)
- И трите думички означават, едно и също нещо и то е :
"....а-а-а, то щото, пък....." Но, има една особеност( независимо как е формулирана причината или въпросът), че :
1. "чунким" (свързва се с нещо свършено) Пример : "Бабо, не съм ходил (или кога ще отида) на Дряновския манастир ? Отговор : "Чунким, не (х)оди с татко си и майка си миналата година, а ?
2. "белким" (свързва се с нещо сегашно) Пример : Храним се на "паралията" (ниска, кръгла маса), в купичката имам още от ястието, но заявявам : "Бабо, ще изям още една купичка (от "готвеното") ! Отговор : "Белким, туй изяде, че и още...?!"
3. "санким" (свързва се с нещо предстоящо) Пример : "Бабо, утре ще ти помагам да вадим картофите" ! Отговор : "Санким, няма да забрайш, ами.... ?!"
Има и нещо друго : Употребяваното - "фаразъм" = "абе, ти поне това.."(свърши, направи и пр...) Пример : "Бабо, утре ще донеса (от кладенеца) две менчета с вода..." Отговор : А-а-а, ти "фаразъм" билника напълни, малък си за менците...?!
Относно : "монж" (мъж) Не съм наясно, каква е била хроновръзката, но в полския (Полша) език е точно така (или съпруг) И има едно правило : В полския буквата "а" (с опашчица) и буквата "е" ( с опашчица) се четат носово, като "он" и "ен", но потъмняват в българското "ъ" и в руското "у" Пример : ре(н)ка = ръка = рука ; Мо(н)ка (брашно) = мъка = мука .... и мн. други. Навярно имаш обяснения, за корените, тъй като не съм навътре с тематиката.
Желая - успехи !
цитирай
104. shtaparov - Принципно "Анализът" ...
08.12.2012 21:40
Принципно "Анализът" има обяснения за всички загадъчни думи,които произхождат от древността и не са съкращения на по-стари пълногласни думи. Установените от него корени не винаги съвпадат с представите на конвенционалното езикознание,но най-често съвпадат напълно с представите на древните хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815480
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи