Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2013 11:43 - 100% мажоритарни избори веднага!?
Автор: idealist Категория: Политика   
Прочетен: 17851 Коментари: 50 Гласове:
28

Последна промяна: 07.07.2013 08:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



       В последните дни прави впечатление, че на протеста на богатите масово се разпространява този лозунг: "100% мажоритарни избори веднага!". В събота сутринта по БНТ известният газов магнат Сашо Дончев също се обяви категорично за това.

image

      До скоро си мислех, че няма нужда да се връща обществото ни към този дебат. Той се проведе още през 1990-1991 година и българите по категоричен начин предпочетоха пропорционалната система. Пък и така е в почти всички утвърдени демокрации.
      Но днес България е доста по-различна от преди 23г. Ако тогава бяхме почти равни по социален и имуществен статус, днес сме диференцирани драстично. 80-85% бедни или мизерстващи, 10-15% т. нар. средна класа и до 5% истински богати хора, които ни управляват задксулисно чрез марионетките си в партиите и в правителствата.
     Затова е нормално хората да търсят промяна. И да я търсят и в промяната на типа избирателна система.
     И още нещо стана през тези 24г. - появи се цяло едно ново поколение българи...дори цели две.
     Значи дебатът по темата явно трябва да се проведе отново. Не с крясъци и надуване на свирки до посиняване, а с дебат. Впрочем, такъв започна вече в пленарната зала на парламента - с участието на много граждани, обществени организации, експерти, бивши и настоящи политици, журналисти. Друг е въпросът дали някой гледаше тези дебати по телевизиите или следеше в захлас манипулативните репортажи от протестите.


image

     Ще се опитам съвсем сбито да изразя своята позиция по темата. Ще се радвам и да поспорим с колегите блогъри, които мислят различно. Стига да се придържаме към културата на дискусия, която е задължителна за интелигентните хора.
    Да, пропорционалната система си има своите кусури. Листите се редят от партийните лидери и в тях попадат много безгласни послушковци. Всеки следващ парламент оредява откъм ярки личности със собствено мнение и неизменни ценности и принципи. Но пък ,като се замислите - най-много ярки личности с позиция и интелектуалци имаше във Великото народно събрание. А нали то създаде Конституцията, срещу която днес много от хората протестират - главно заради батаците в съдебната власт?

image

    Често  подборът на депутати е жертва на борбата между различни лобита или кръгове в отделните партии - както по места, така и във висшите им ръководства. Да не говорим за едноличните лидерски партии, където силово се налага волята на един човек и по този начин се обезсмисля самата идея за партиите. Не случайно такива партии много бързо залязват от политическия небосклон или се маргинализират до вечно опозиционни или присъдружни формирования от типа на Евролевицата, РЗС или ДСБ.
   Но тази пропорционална система има един сериозен плюс - ясно е кой носи политическата отговорност за резултатите от управлението. И хората на следващите избори могат да му потърсят сметка. Няма как партийните водачи да не се съобразяват в това. Ако искат да оцелеят на върха на собствените си партии на първо място и в политиката и властта като цяло.
    Мажоритарната система е точно обратното - тя гарантира тотално задкулисие. Нека да обясня защо мисля така.
    Знаем вече, че изборите се правят с много пари и се печелят с още повече пари. Иначе просто няма как избирателите дори да научат за вашите идеи, нали? Няма как да ви видят, чуят и евентуално харесат.
    Нека сега си представим, че е удовлетворено едно от главните искания на протестите - да се премахнат субсидиите на партиите. Дали това ще ги спре в стремежа им към властта? Не, разбира се. Значи те ще си потърсят пари от друго място. А кое според вас е това друго място? Членският внос ли? Даренията от хиляди бедни българи ли? 
  Точно така, досетихте се - това друго място са същите тези олигарси и подземни босове, които и досега ни управляват. И тогава в листите на партиите ще се появят много емофасовчета, дилянпеевчета, фидоски, кадиевчета, янеяневчета и тем подобни.


image

    Сега част от хората вярват, че това може да се предотврати чрез 100% мажоритарен избор на депутатите. Това е тотална заблуда. Точно такава система би довела до пълен триумф на задкулисните и мафиотизирани кукловоди. Защото парите са в тях. И медиите са техни. И не им е никакъв проблем да си харесат едни ярки и избираеми личности и да си ги напазаруват. После да им излъскат до блясък имиджа през медиите и парите си. Да ги ошлайфат, лустросат, напудрят, насиликонят ако щете. И да ни ги продадат. Като първокачествена стока, която изразява уж нашите позиции и която ще си съдере задника да работи в защита на нашите, а не на техните интереси.
      "О, свещена простота!", нали? :) Или наивност по-скоро, за да не обидим някого несправедливо.


                             image
O sancta simplicitas! - възклицание, произнесено от Ян Хус на кладата, когато вижда една старица да добавя и своя сноп съчки към разгарящия се огън.

    Нека схематично припомня какво означава мажоритарен избор. Всеки избирателен район ще има САМО по 1 депутатски мандат. И за него ще се борят както всичките 45 досегашни партии и коалиции, така и мажоритарните кандидати. И ще има масово втори турове, на които печели онзи, който събере над 50% от гласувалите. И какво мислите се случва в тази ситуация?
      Първо - малките и новосъздадени партии нямат никакъв шанс да видят свои депутати и през крив макарон.
         Второ, ако има в момента голяма партия, която се ползва с доверието на над 50-55% от българските избиратели - тя ще получи тотално предимство и дори квалифицирано мнозинство в бъдещото Народно събрание. При това насреща й ще има една много рехава  опозиция, поради слабото й представяне по брой депутати.
       Трето, едрият капитал, когото стана модерно да наричаме олигархичен, ще успее на отделни места да си излъчи и избере за депутати свои послушни "агенти под прикритие". Дали тези депутати няма да единодействат помежду си в парламента, как мислите? Веднага ще се обединят, естествено - защото интересите на господарите им са общи. Дали формално, като създадат парламентарна група или неформално с гласуването си - но те при всяко положение ще се интересуват главно от разпределението на "баницата" държавен бюджет и от лобистките поправки в законите. И изобщо няма да им пука за мнението на избирателите им за тяхната работа и за неизпълнените им обещания. Те просто ще са решили вече собствените си материални проблеми и няма да имат нужда непременно от втори мандат.
        Специално в ситуацията днес у нас, когато водещите партии са с доста слаба електорална подкрепа от под 20%, вероятността подобни мажоритарни кандидати на едрия капитал да спечелят дори мнозинството от мандати изобщо не е изключена. Някой наивно ще каже: "Ама как така ще спечелят такива кандидати срещу хора като Нешка Робева, Едвин Сугарев, д-р Тони Филипов, проф. Андрей Пантев или Евгений Дайнов, например?!" Много лесно, повярвайте ми. Този филм го гледахме още на първите избори през 1990 г.
   Но дори и да не спечели самостоятелно мнозинство, олигархията ще получи диригентската палка в бъдещия парламент. Защото без нея няма да може да се избере правителство и да се приемат закони. Защото тя ще държи златната акция и ще заеме мястото на Доган на входа и на изхода на парите в държавния бюджет.

image


     А едрият бизнес знае как да осребрява своите златни акции, повярвайте ми.
     Един въпрос се натрапва много категорично след изборите от 12 май и първия тур на изборите за кмет на Варна:
    "Защо над 50% от българите не гласуват, по дяволите?!"
   Не е ли масовото гласуване най-сигурният начин да премахнем негативите на избирателната система и манипулациите? Не е ли това начинът да изземем от ДПС или Атака ролята на балансьор или рекетьор?
     И изобщо - дорасли ли сме за истинска демокрация? Особено с мажоритарна система на избор?

  



Гласувай:
29



1. valsodar - За да се компенсират недостатъците ...
06.07.2013 11:56
За да се компенсират недостатъците на мажоритарната система, трябва да се заложи възможност за сваляне и отзоваване от НС на депутати, чрез референдум и/или повторни избори в мажоритарните им райони. Контрол! Няма ли го, няма демокрация!
цитирай
2. chavdar01 - 1.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ!
06.07.2013 12:08
2.ЦЕНЗОВО ГЛАСУВАНЕ!(ЗНАМ ЧЕ МНОГО ХОРА ЩЕ МЕ УПРЕКНАТ ЧЕ ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ,НО НЕ Е!)ВСЕКИ ИКМА ПРАВО ДА УЧИ ПОВЕЧЕ И ДА ПОЛУЧИ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ!
НИКОЙ НЯМА ДА СЕ СЪРДИ НА ПРОФЕСОР ЧИРКОВ ЧЕ ЩЕ ИМА ПРАВО НА ЧЕТРИ ГЛАСА(ПО МОЯТА СИСТЕМА),А НЯКОИ БЪЛГАРИ ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА ЕДИН ИЛИ ДВА ГЛАСА?!
КОЙТО СЕ УЧИ,ТОЙ ЩЕ СПОЛУЧИ!
цитирай
3. idealist - Виж,
06.07.2013 12:16
valsodar написа:
За да се компенсират недостатъците на мажоритарната система, трябва да се заложи възможност за сваляне и отзоваване от НС на депутати, чрез референдум и/или повторни избори в мажоритарните им райони. Контрол! Няма ли го, няма демокрация!

Отзоваването на депутати е другото абсурдно и неизпълнимо искане. Как точно да става то, имаш ли идея? С подписки ли? Ами че политическите опоненти на всеки един депутат още от втория ден ще започнат да ги събират. И какво следва? Пък и това животно отзоваване го има само в държави, които далеч не могат да се определят като пример за демократично устройство.
цитирай
4. idealist - Да си призная,
06.07.2013 12:18
chavdar01 написа:
2.ЦЕНЗОВО ГЛАСУВАНЕ!(ЗНАМ ЧЕ МНОГО ХОРА ЩЕ МЕ УПРЕКНАТ ЧЕ ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ,НО НЕ Е!)ВСЕКИ ИКМА ПРАВО ДА УЧИ ПОВЕЧЕ И ДА ПОЛУЧИ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ!
НИКОЙ НЯМА ДА СЕ СЪРДИ НА ПРОФЕСОР ЧИРКОВ ЧЕ ЩЕ ИМА ПРАВО НА ЧЕТРИ ГЛАСА(ПО МОЯТА СИСТЕМА),А НЯКОИ БЪЛГАРИ ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА ЕДИН ИЛИ ДВА ГЛАСА?!
КОЙТО СЕ УЧИ,ТОЙ ЩЕ СПОЛУЧИ!

и мен ми се иска да бъде въведен образователен ценз у нас. Ако нямаш задължителното средно образование - нямаш право да гласуваш, защото не си спазил основен закон.
Но това в ЕС просто е немислимо за въвеждане. А и наистина е дискриминационно.
цитирай
5. valsodar - Добре, но все пак трябва да се намери ...
06.07.2013 12:42
Добре, но все пак трябва да се намери работещ механизъм за нашите "условия".
И все пак, ако трябва да сме честни проблема не ни е в политиците ни, а в тези, които ги избират. Без да еволюира Електората в морално и умствено отношение, няма как да еволюира и политическият ни елит в нравствено и професионално.
цитирай
6. idealist - Ето,
06.07.2013 12:54
valsodar написа:
Добре, но все пак трябва да се намери работещ механизъм за нашите "условия".
И все пак, ако трябва да сме честни проблема не ни е в политиците ни, а в тези, които ги избират. Без да еволюира Електората в морално и умствено отношение, няма как да еволюира и политическият ни елит в нравствено и професионално.

тук си напълно прав. Уви! "Какъвто народът - такива и управниците!" Че и медиите ни и те такива. Затова е важно сега да не се мятаме от едно неработещо решение към друго неработещо или още по-вредно. Постоянен обществен натиск над властта - не за оставки, а за да работи за хората. Това е. А като се вид и, че не може или не иска да работи - тогава и оставки ще искаме.
цитирай
7. mt46 - Да,
06.07.2013 12:54
мажоритарността не е панацея... Не разбрах - нещо против Кадиев ли имаш? Според мен е нормално и нужно във всяка партия да има разумна опозиция, инакомислещи личности...
цитирай
8. idealist - Да,
06.07.2013 13:04
mt46 написа:
мажоритарността не е панацея... Не разбрах - нещо против Кадиев ли имаш? Според мен е нормално и нужно във всяка партия да има разумна опозиция, инакомислещи личности...

имам доста против Кадиев - още от времето, когато като журналист в "24 часа" работеше и в "Мултигруп". А после стана техен стипендиант и ПР. Най-малкото не приемам хора като него да ми говорят за морал и да искат оставки в компанията на Румен Петков. Това е.
цитирай
9. tomcat2 - ще гласувам за драгалеския мангал ...
06.07.2013 13:14
ще гласувам за драгалеския мангал "спасителят' аз!
цитирай
10. idealist - :)))
06.07.2013 13:32
tomcat2 написа:
ще гласувам за драгалеския мангал "спасителят' аз!

Кой беше от Драгалевци, че забравих? :)
цитирай
11. tit - порядъчните хора са отвратени от политиката
06.07.2013 13:37
Каквато и система да се предложи, хората нямат доверие на политиците
От друга стеНа знаят, че политиката не е лъжица за всяка уста.

Но като гледат кои са хванали лъжиците и отново са на опашката...

И най-много крякат най-гнусните.
Мажоритарни ли?:)
Че то там пробиват най-наглите и безсрамни
Поне при нас е така
Виж кметските избори...

А за пряк избор на прокурор и съдии кога ще говорим, м?!:))
цитирай
12. apostapostoloff - Нищо подобно!
06.07.2013 13:51
46 % от българите са много добре, 43 % са бедни, а останалите са богати. Това сочат сериозните социологически проучвания. И потвърждават, че България е една нормална капиталистическа държава.

Защото при съвременния капитализъм важи формулата 10 : 90. 10 % от населението прибират 90 % от парите. Останалите 90 % от населението трябва да се задоволят с оставищите 10 % от парите.

Това е железният закон на капитализма и никакви дрисливи БСП- та и тем подобна измет НЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ тази най- дълбока и крайно справедлива същност на капиталистическата СИСТЕМА.

За протестиращите глупендери изобщо да не говорим...
цитирай
13. idealist - Да,
06.07.2013 14:02
kansandilh написа:
Прав си. Фактът, че КРИБ и БСК, тоест, едрия капитал (олигархията) иска 100% мажоритарни избори, би следвало да задейства червена лампичка в главите на протестиращите, които декларират, че са против задкулисната намеса на олигархията в политиката, и да си оговорят на въпросът: Дали въвеждането на 100% мажоритарни избори няма не само да не премахне задкулисието, но напротив-да го прикрият още по-дълбоко, под нова форма? Но…така стоят нещата-вместо да мислиш, по-лесно е да скачаш, да участваш в „морална разходка“ опиянен от чувството за собствената ти значимост на участник във велики събития, които ще променят морално България и света. След време… отново търсиш вина „Те ме излъгаха“. Не, никой не те е излъгал. Сам си се излъгал-защото си се отказал да мислиш.

Колкото до протестиращите - една не малка част от тях са на улиците по поръчка на точно тези едри капиталисти и подземни босове, срещу които уж се обявяват.
цитирай
14. idealist - Благодаря ти за въпроса! :)
06.07.2013 14:06
tit написа:
Мажоритарни ли?:)
Че то там пробиват най-наглите и безсрамни
Поне при нас е така
Виж кметските избори...

А за пряк избор на прокурор и съдии кога ще говорим, м?!:))

Понеже напоследък обществото осъзна, че ролята на съда и прокуратурата е особено важна, въпросът ти е повече от основателен. И ако е нужна промяна в Конституцията, то това е на първо място в раздела за съдебната система! А последните законни СРС-та около Камен Ситнилски за пореден път показаха за какво блато става дума и в тази трета власт...
Тъй че - готов съм винаги да говорим за съда и прокуратурата и как да се кадрува или избира там. Само ми дай знак, когато пуснеш съответния постинг! :)
цитирай
15. idealist - Еееех, apostapostoloff :)
06.07.2013 14:09
Къде ги прочете тези "сериозни социологически проучвания" бе?! :))))) Да не би да са случайно на другарката Мирослава Янева - Радева или на НЦИОМ? Съмнявам се дори и те да са публикували подобна идиотия :))))) Освен ако под мн.-добре не се имат предвид доходи от по 150-200 евро месечно на човек, което си е чиста мизерия.
цитирай
16. shtaparov - Мажоритарните избори ще имат см...
06.07.2013 14:46
Мажоритарните избори ще имат смисъл само тогава,когато бъдат забранени всички политически партии,повечето от които са се превърнали в чуждестранни лобита и свърталища на чуждия шпионаж! Иначе всяка такава партия ще си определи фаворити,ще ги подкрепи на изборите и ето ги после отново руско-турските посланици,назначени в Българския парламент! Така че най-добрата система за управление на България не бе партийното "Орел,Рак и Щука",а Борисовата безпартийна демокрация от периода 1935-1944 г.! И не случайно именно тогава България бе на 15-то място в света по икономическо развитие,за нея не важаха банковите кризи,инсценирани умишлено от банкерите-измамници,а в политическо и военно отношение бяхме далеч по-добре от "югославяни",гърци,
италианци и албанци,взети заедно! И да не забравяме,че Ташо Дончев не се е пръкнал случайно от народа,а е един от най-ярките представители на тъкмо онази червена олигархия,от която трябва да се пазят всички честни хора у нас и по света!
цитирай
17. idealist - shtaparov
06.07.2013 15:06
С две думи ти си за някаква форма на диктатура - може би чрез президентско управление или монархия? Ако се забатачим още малко с безумните си и взаимноотричащи се искания, конфронтацията в обществото и бедността на хората - може и до това да стигнем, уви.
За мен това не е добър изход - ако все пак искаме да сме сред цивилизованите държави.
цитирай
18. kmetova - Няма нищо - свиква се
06.07.2013 16:03
И какво сме заумували толкова много. Хората са го измислили преди векове. Държавите с утвърдена демокрация избират между партия с десноцентристки идеи и партия с по-леви виждания в политиката. Ние като по-скоро земеделска страна, бихме могли да имаме и партия на земеделците и най-много още една партия - на зелените. Какво е това на по-малко от 7 000 000 народ 45 партии на избори? Как няма да се ошашавят протестиращите. Още много глупости ще искат по площадите. Ние сме особени чешити. Какво си мислят тия с плакатите /умните, интелигентните и красивите/. Ще свалят това правителство, отново ще се върнат пожарникаря и физкултурника. Като излязат още 400 000 безработни на улицата, пак ще свалят пожарникаря, после отново пак столетницата - квачка, която снесе яйца като ГЕРБ, РЗС, Атака и каквото още ви дойде на ум. Ами то така отлетя четвърт век вече и не му се вижда края. Няма нищо - свиква се.
цитирай
19. idealist - kmetova
06.07.2013 16:21
Дано да отвикнем най-сетне - от правенето на глупост след глупост и от пищенето след това, че пак са ни прецакали!
Поздрав за коментара ти! :)
цитирай
20. idealist - zaw12929
06.07.2013 16:26
Няма лошо един народ да си свали правителството чрез демократични протести. Проблемът е, че трябва да знае какво точно иска да последва и да има консенсус по това. Днес нито имаме протести, които изразяват мнението на мнозинството българи, нито имаме ясни, разумни и общоприемливи искания с реални срокове. Просто един детски инат - "Искаме и това си е! Да става каквото ще после!".
Е, ако и това допуснем - никой няма да ни е виновен.
цитирай
21. chavdar01 - МОЙТА ИДЕЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ Е БЕЗ ДИСКРИМИНАЦИЯ! ПО СЛЕДНИЯТ НАЧИН:
06.07.2013 16:42
БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ-ЕДИН ГЛАС.
С ОСНОВНО-ДВА ГЛАСА.
СЪС СРЕДНО-ТРИ ГЛАСА.
С ВИШЕ ОБР.-ЧЕТРИ ГЛАСА.
И ТАКА НЯМА НЕ ГЛАСУВАЛИ!!!
И СЕ ГЛАСУВА ОСВЕМ С ЛИЧНА КАРТА И С ДИПЛОМА.КОЙТО ДОЙДЕ БЕЗ ДИПЛОМА МИНАВА ПО НАЙ-НИСКИЯ ГЛАС-ЕДИН!
цитирай
22. idealist - Хм,
06.07.2013 16:55
chavdar01 написа:
БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ-ЕДИН ГЛАС.
С ОСНОВНО-ДВА ГЛАСА.
СЪС СРЕДНО-ТРИ ГЛАСА.
С ВИШЕ ОБР.-ЧЕТРИ ГЛАСА.
И ТАКА НЯМА НЕ ГЛАСУВАЛИ!!!
И СЕ ГЛАСУВА ОСВЕМ С ЛИЧНА КАРТА И С ДИПЛОМА.КОЙТО ДОЙДЕ БЕЗ ДИПЛОМА МИНАВА ПО НАЙ-НИСКИЯ ГЛАС-ЕДИН!

Някъде по света прилага ли се подобна система, Чавдаре?
цитирай
23. morko - Сещам се на предишните парламен...
06.07.2013 16:59
Сещам се на предишните парламентарни избори как един професор ,сърдечен хирург загуби от една 23 годишна фотографка само защото казаха ,че е червен ,а девойката от ГЕРБ.Никакъв шанс няма някой да пробие като мажоритарен кандидат представяш себе си.Вижте какво стана във Варна-уж мажоритарни кандидати за кмет и накрая балогож ГЕРБ срещу БСП.Ако пък някой може да ми обясни как примерно ще се избере правителство ако в Парламента има 100 депутата представители на три партиии и 140 независими депутати да заповяда.Те автоматически ще трябва да припознаят някоя от партиите и започва пак старата песен на нов глас и с купуване на независими
цитирай
24. kmetova - idealist
06.07.2013 17:01
През деветдесетте години спяхме по палаткови лагери, просто живеехме на улицата. Не си пиехме сутрешното кафе в компания от нови запознанства и не разхождахме кучетата и децата си по площадите. И....да, сменихме системата - от еднолична власт в демокрация, махнахме член първи от Конституцията, сменихме икономиката от планова в пазарна. Просто знаехме какво искаме и го постигнахме. Какво стана после? Как ни заблудиха, че едните са чисти като сълзи на девица, а другите са отвратителни. Добре де, но те са едни и същи. Една част от тях са ченгета от ДС, друга част са синовете и дъщерите им, трета част са с комунистическите партийни книжки в джоба си. По - пъргавите се усетиха навреме и побързаха да посинеят докато кипеше еуфорията. Те са по-хитрите.
цитирай
25. kbalenciaga - Няма никакво значение какви са изборите
06.07.2013 17:13

Мажоритарни ли са, пропорционални ли са, или смесени.
След като тези, който дават наклон на българите в България, а именно Столичната средна класа са БОКЛУК(лош материал)!

Какво повече да коментираме?
цитирай
26. idealist - Именно,
06.07.2013 17:17
morko написа:
Сещам се на предишните парламентарни избори как един професор ,сърдечен хирург загуби от една 23 годишна фотографка само защото казаха ,че е червен ,а девойката от ГЕРБ.Никакъв шанс няма някой да пробие като мажоритарен кандидат представяш себе си.Вижте какво стана във Варна-уж мажоритарни кандидати за кмет и накрая балогож ГЕРБ срещу БСП.Ако пък някой може да ми обясни как примерно ще се избере правителство ако в Парламента има 100 депутата представители на три партиии и 140 независими депутати да заповяда.Те автоматически ще трябва да припознаят някоя от партиите и започва пак старата песен на нов глас и с купуване на независими

нямам какво да добавя към коментара ти - много точно казано.
цитирай
27. kbalenciaga - kmetova сменили сте не системата, а на баба ви хвърчилото!
06.07.2013 17:19
"И....да, сменихме системата - от еднолична власт в демокрация, махнахме член първи от Конституцията, сменихме икономиката от планова в пазарна. Просто знаехме какво искаме и го постигнахме."

Защо после Червените олигарси сложиха тяхната подлога и марионетка Иван Костов?!
И разрушиха и ограбиха България така, както и Османската империя не го е правила!

Кога ще спрете с тези самозаблуди, че сте направили нещо, след като сте играли по свирката на Червените олигарси?!
цитирай
28. idealist - Точно затова
06.07.2013 17:19
kmetova написа:
През деветдесетте години спяхме по палаткови лагери, просто живеехме на улицата. Не си пиехме сутрешното кафе в компания от нови запознанства и не разхождахме кучетата и децата си по площадите. И....да, сменихме системата - от еднолична власт в демокрация, махнахме член първи от Конституцията, сменихме икономиката от планова в пазарна. Просто знаехме какво искаме и го постигнахме. Какво стана после? Как ни заблудиха, че едните са чисти като сълзи на девица, а другите са отвратителни. Добре де, но те са едни и същи. Една част от тях са ченгета от ДС, друга част са синовете и дъщерите им, трета част са с комунистическите партийни книжки в джоба си. По - пъргавите се усетиха навреме и побързаха да посинеят докато кипеше еуфорията. Те са по-хитрите.

смятам, че ни е нужен ежедневен контрол и натиск над управляващите, а не тяхната постоянна смяна - дали с "нови лица" или нови "месии", все тая.
цитирай
29. aip55 - Протестираме
06.07.2013 21:01
-викаме по улиците съдраха ни се гласовете вече, но нямя кой да чуе и разбере, че българите са бедни и за това са на улицата! По точно не искат да разберат , че социалното положение на народа е нетърпимо, което ще доведе на власт и ще обедини марксовата теория за обединение на труда и търсене на нов път от положението. Нищо чудно пролетариатът да започне пак да се обединява. А, има вече наченки за това и нищо не може да спре недоволният и гладен човек, освен да вижда просперитета в обидинението на пролетарията. Нали така възникна октомврииската революция? За това не се чудете! Това са първите опити на улицата да се обедини в пролетариат.....
цитирай
30. kmetova - да контролираме контрольорите
06.07.2013 21:17
Ами да, трябва ежедневен контрол, ама на нали се нароиха стотици неправителствени организации, граждански сдружения, пациентски сдружения, комисии за защита на потребителите, /няма да мога да изброя всичките - невъзможно е/. За издръжката на тези организации се трошат луди пари. Защо не алармират когато установят нередности в своите ресори? Аз се досещам защо. Защото са чиновници, които не искат да загубят синекурните си служби и предпочитат да не безпокоят властта, която и да е тя. Иначе се питам дали ще може тези хора, които днес протестират да са целогодишно и ежедневно на площадите? Едва ли.
цитирай
31. idealist - Те тези
06.07.2013 21:34
kmetova написа:
Ами да, трябва ежедневен контрол, ама на нали се нароиха стотици неправителствени организации, граждански сдружения, пациентски сдружения, комисии за защита на потребителите, /няма да мога да изброя всичките - невъзможно е/. За издръжката на тези организации се трошат луди пари. Защо не алармират когато установят нередности в своите ресори? Аз се досещам защо. Защото са чиновници, които не искат да загубят синекурните си служби и предпочитат да не безпокоят властта, която и да е тя. Иначе се питам дали ще може тези хора, които днес протестират да са целогодишно и ежедневно на площадите? Едва ли.

НПО и сдружения отдавна станаха част от властта на практика - защото оттам се хранят, да.
цитирай
32. idealist - aip55
06.07.2013 22:26
Огромното социално разслоение неминуемо ще доведе до трусове, да. Ако не се предприемат сериозни мерки хората да заживеят малко по-леко.
цитирай
33. shtaparov - С две думи ти си за някаква форма на ...
06.07.2013 22:43
idealist написа:
С две думи ти си за някаква форма на диктатура - може би чрез президентско управление или монархия? Ако се забатачим още малко с безумните си и взаимноотричащи се искания, конфронтацията в обществото и бедността на хората - може и до това да стигнем, уви.За мен това не е добър изход - ако все пак искаме да сме сред цивилизованите държави.

Не приятелю: аз съм за традиционно Българско управление. По времето на Кубрат,Маламир,Симеон,Иван Асен и Иван Александър нямаше партии,но нямаше и диктатура,а Българите живееха много по-свободно от сега,нали? Защо никой не може да си представи колко щастливо са живели нашите деди тогава,когато е нямало изобщо никакви партии? Мозъците на хората толкова ли са промити и сковани от партийната поквара та не могат да проумеят,че народът не винаги се е управлявал от партии и точно тогава е живял сто пъти по-добре от сега??!! Партийното управление не е традиционно за Българите- то ни е докарано отвън не за да ни обединява,а да ни дели! И никакви приказки за "ретроградност" и примери за "демокрация" не могат да оправдаят народните пари,които партиите заграбват от държавния ни бюджет напълно незаслужено! Партийната система не само е порочна- тя е и вредна,понеже позволява в обществото ни да виреят такива зловещи паразитни структури като компартиите и техните маскирани наследници,които системно ограбват народа и са му в невероятна тежест! Аз съм на мнение,че хиляда пъти по-добре от това би било да сме контролирана от народа монархия или президентска република,изградена и функционираща съобразно хилядолетните патриотични принципи и традиции на Българския народ,който в течение на десетки векове е успял да изгради и утвърди своя особена вътрешна демокрация,нямаща равна на себе си по целия свят,дори и в днешните времена! Е да- тя не е система,която е добре дошла за измамници,паразити,натурници и мошеници,но за народа ни е била отлична и никоя модерна "демокрация" не е по-добра от нея- историята го е доказала!
цитирай
34. idealist - shtaparov
06.07.2013 23:04
Виж, 21-ви век сме сега... интернет, мобилни телефони, сателити, чипове...няма спокойствие вече, забрави. Времето е друго и хората са различни.
цитирай
35. krassko - Ще ти се, нали.
06.07.2013 23:57
Само че вече искаме и граждански листи, не само партийни.
цитирай
36. bmp - Здравейте!
06.07.2013 23:58
За това, че този протест е на богатите българи, не съм особено съгласна. Не всеки, който се чувства длъжен и има възможност да си плати тока, може да се класифицира като богат. Споделям мнението Ви за мажоритарните избори. Те са изключително изгодни на партии като ДПС и на политически хамелеони. Не може да има такова животно, като "независим" кандидат.
цитирай
37. alhimik1 - Не сме дорасли, идеалист... и аз не знам, ще дораснем ли, въобще ((
07.07.2013 01:20
!!!
цитирай
38. apostapostoloff - Ама ти май си по- голям
07.07.2013 04:17
простак, отколкото те мислех. Ето ти фактите, чукундур скапан:

Хората, живеещи в домакинства със средни доходи, са 46,9 процента от цялото население, тези с ниски доходи са 43,4 на сто, а тези с високи доходи - 9,7 процента. Това сочат данните от изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/, което проследява развитието на средната по доходи класа.

Като прононсиран идиот ти пресмяташ доходите на българите в евро и то по междубанковия курс. Гореспоменатите 46,9% взимат над 1000 лева, а хиляда лева имат ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА на 2000 евро. Такива високи заплати не получват НИКЪДЕ в Европа.

За справка: наскоро почивах от Италия. В богатата северна част на страната средната работна заплата по номинал е 1300 евро. Тъй като италианците, за разлика от нас, са бедни, т. е. те нямат недвижими имоти, 1000 евро веднага хвръкват за наем.

Реалната заплата в Италия е фактически 300 евро, при цени 2- 3 пъти по- високи от нашите. (килограм хляб струва 4 евро, пакет цигари 5 евро и т. н.)

Ето това е мизерия, а тъповатите българи живеят много добре, но тъй като са тъповати, те не могат да проумеят това.

Тази ситуация ме радва. Гледам как тъпите българи се измъчват сами и се радвам, защото аз никак не ги обичам. Та и твоята същата- тъп си, ама се имаш за много умен и в това е цялата ти ТРАГЕДИЯ. И това, разбира се, много ме радва. Затова непрекъснато се ебавам с теб.
цитирай
39. lambo - При мажоритарна система рязко се ...
07.07.2013 06:15
При мажоритарна система рязко се вдига процента на НЕ-представените в НС
цитирай
40. ok3223 - Роденият теле
07.07.2013 06:58
apostapostoloff написа:
простак, отколкото те мислех. Ето ти фактите, чукундур скапан:

Хората, живеещи в домакинства със средни доходи, са 46,9 процента от цялото население, тези с ниски доходи са 43,4 на сто, а тези с високи доходи - 9,7 процента. Това сочат данните от изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/, което проследява развитието на средната по доходи класа.

Като прононсиран идиот ти пресмяташ доходите на българите в евро и то по междубанковия курс. Гореспоменатите 46,9% взимат над 1000 лева, а хиляда лева имат ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА на 2000 евро. Такива високи заплати не получват НИКЪДЕ в Европа.

За справка: наскоро почивах от Италия. В богатата северна част на страната средната работна заплата по номинал е 1300 евро. Тъй като италианците, за разлика от нас, са бедни, т. е. те нямат недвижими имоти, 1000 евро веднага хвръкват за наем.

Реалната заплата в Италия е фактически 300 евро, при цени 2- 3 пъти по- високи от нашите. (килограм хляб струва 4 евро, пакет цигари 5 евро и т. н.)

Ето това е мизерия, а тъповатите българи живеят много добре, но тъй като са тъповати, те не могат да проумеят това.

Тази ситуация ме радва. Гледам как тъпите българи се измъчват сами и се радвам, защото аз никак не ги обичам. Та и твоята същата- тъп си, ама се имаш за много умен и в това е цялата ти ТРАГЕДИЯ. И това, разбира се, много ме радва. Затова непрекъснато се ебавам с теб.


порастна, стана вол.
Та и ти, говедо недотесано,дребен тарикат и гадняр.
Ма ти Италия си я гледал по телевизията, и като знаещ италиански,
изкара италианците по бедняци от българите.
И лъжеш по зле от битолски циганин.
Посерко нагъл и тъп.
цитирай
41. ok3223 - СТАРАТА МЕЧТА
07.07.2013 07:04
На софийската шопска аристокрация.
Двукамерен парламент, мажоритарни избори, цар, царедворци ...
Аристокрацията в горната камара, плебса в долната.
С избрани подбрани наши хора, купени евтино по места.
И всичко става ок.
цитирай
42. idealist - Точно така е, да
07.07.2013 07:57
lambo написа:
При мажоритарна система рязко се вдига процента на НЕ-представените в НС

Никакви малки партийки нямат шанс да влязат и гласовете за тях с губят. Отделно от това - непредставени остават и всички останали българи, чийто кандидат не е спечелил мажоритарно. Т.е. почти 50%. Сложете и негласуващите и ще разберете с какъв малък процент на подкрепа би било подобно мажоритарно управление.
цитирай
43. idealist - apostapostoloff
07.07.2013 08:01
Ти ако си чел постинга ми, не видя ли там какво пише за култура на дискусията? :)
Хайде стегни се малко и се опитай да излезеш от каруцарско-просташкото поведение?
Колкото до измислените ти проценти - най-добре дай линк към самата публикация и остави хората да преценят дали си успял и нея да прочетеш правилно :)
цитирай
44. idealist - И сега
07.07.2013 08:26
ok3223 написа:
На софийската шопска аристокрация.
Двукамерен парламент, мажоритарни избори, цар, царедворци ...
Аристокрацията в горната камара, плебса в долната.
С избрани подбрани наши хора, купени евтино по места.
И всичко става ок.

по улицата са се изсипали и всички нейни потомци и отпръски, предполагам. Да скърбят по изчезналото дясно и да ударят едно невинно морално рамо на мутрата Буда :)
цитирай
45. анонимен - То всичко казано вече. Право да си ...
07.07.2013 09:15
То всичко казано вече. Право да си кажа, нямам мнение по тоя въпрос. Да гледаме какво правят по-опитните държави.
цитирай
46. idealist - Логично, да
07.07.2013 09:26
kushel написа:
То всичко казано вече. Право да си кажа, нямам мнение по тоя въпрос. Да гледаме какво правят по-опитните държави.

По-опитните и с близък до нашия темперамент. Защото северняците, например, са съвсем различна бира :)
цитирай
47. анонимен - Да, гърци, италианци, испанци. . .
07.07.2013 10:19
Да, гърци, италианци, испанци...
цитирай
48. gocho52 - Роднина,милиционер,роднина...
07.07.2013 10:58
Олигарх,мафиот,олигарх...
Бедните да надуят кавала!
цитирай
49. idealist - Така ще стане,
07.07.2013 11:35
gocho52 написа:
Олигарх,мафиот,олигарх...
Бедните да надуят кавала!

ако не се мисли малко от малко поне, да.
цитирай
50. chavdar01 - НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ ЖУЛ ВЕРН ПРЕДИ 100 ГОДИНИ СЕ Е ВОДИЛ ПИСАТЕЛ-ФАНТАСТ?!
07.07.2013 20:06
23. idealist - Хм,
06.07 16:55
chavdar01 написа:БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ-ЕДИН ГЛАС.
С ОСНОВНО-ДВА ГЛАСА.
СЪС СРЕДНО-ТРИ ГЛАСА.
С ВИШЕ ОБР.-ЧЕТРИ ГЛАСА.
И ТАКА НЯМА НЕ ГЛАСУВАЛИ!!!
И СЕ ГЛАСУВА ОСВЕМ С ЛИЧНА КАРТА И С ДИПЛОМА.КОЙТО ДОЙДЕ БЕЗ ДИПЛОМА МИНАВА ПО НАЙ-НИСКИЯ ГЛАС-ЕДИН!

Някъде по света прилага ли се подобна система, Чавдаре?
цитирай.

ДНЕС ЖУЛ ВЕРН ВЕЧЕ Е ПИСАТЕЛ-РЕАЛИСТ.ИЛИ КАКТО СЕ КАЗВА,СВЕТА ПРЕЖИВЯВА СВОЯТА ЕВОЛЮЦИЯ И НЯКОИ НЕЩА СЕ СЛУЧВАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ!
НЕ ВИЖДАМ НИЩО ЛОШО.
НО АКО СМЯТАШ ЧЕ Е МНОГО РАДИКАЛНО МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ КАТО НАЧАЛО САМО С ЕДИН И ДВА ГЛАСА,СЪОТВЕТНО БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И С ОБРАЗОВАНИЕ! А ПОСЛЕ (СЛЕД 2-3 МАНДАТА) ДА СЕ МИНЕ НА
ЧЕТРИТОЧКОВАТА СИСТЕМА. ПОЗДРАВИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3787920
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930