2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 11713 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 27.02.2009 00:01
От бялата като сняг пяна на морските вълни, недалеч от о. Крит се родила богинята на любовта Афродита.
Хилядолетия морето дава на човечеството легенди, красота и здраве. Хилядолетия морето отрупва трапезата ни с безценните си дарове.
Рибата и морските продукти са чудесна диетична храна. За храносмилането им се изразходват по-малко енергия, сокове и ензими. Поради по-лесното и по-бързото им смилане в организма не се създава възможност за натрупване на токсични разпадни продукти, които нарушават нормалното протичане на жизнените процеси, увреждат органите и тъканите и ускоряват процеса на зреене. Белтъците на рибното месо съдържат всички незаменими аминокиселини, в количество, достатъчно за задоволяване нуждите на човешкия организъм.
В състава на мазнините в рибното месо са включени ненаситени мастни киселини с висока биологична активност, както и незаменимите Омега - 3 мастни киселини.
Омега - 3 мастните киселини се използват в съвременната медецина при лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и атеросклероза. Хората с наднормено тегло, които се хранят с риба могат да очакват дори понижение на теглото, вследствие нормализиране на обмяната. Омега - 3 мастните киселини намаляват риска от рак на простатата и рак на гърдата. По време на бременността диетата, богата на риба и морски продукти намалява риска от преждевременно раждане, а и тези киселини са много важни за развитието на мозъка и зрението на детето.
Биологичната ценност на рибата като храна се обуславя и от високото съдържание на почти всички витамини, особено на витамините А, Б и Д. Битамин А е витамина на хубавата кожа и зрението, необходим е за нормалното функциониране на щитовидната и половите жлези, стимулира правилното функциониране на имунната система и скъсява протичането на болестните състояния. Витамините от група Б участват в състава на ензимите, участващи в метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите. Те са особено важни за нормалните растеж и развитие на мускулната и нервната тъкан. Витамин Д е витамина на слънчевата светлина - отговорен е за доставянето на калций и фосфор до местата, където могат да помогнат на костите да растата - при децата и да се реминерализират - при възрастните.
Диетолозите препоръчват да увеличим консумацията на риба и морски храни до поне 2 пъти седмично, за да бъдем по-жизнени и здрави и да намалим риска от редица заболявания или да се справим по-лесно с тях.