Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 23:59 - БЕЗЦЕННИТЕ ДАРОВЕ НА МОРЕТО
Автор: lazarini Категория: Технологии   
Прочетен: 11713 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2009 00:01


   

image

   От бялата като сняг пяна на морските вълни, недалеч от о. Крит се родила богинята на любовта Афродита.
   Хилядолетия морето дава на човечеството легенди, красота и здраве. Хилядолетия морето отрупва трапезата ни с безценните си дарове.
   Рибата и морските продукти са чудесна диетична храна. За храносмилането им се изразходват по-малко енергия, сокове и ензими. Поради по-лесното и по-бързото им смилане в организма не се създава възможност за натрупване на токсични разпадни продукти, които нарушават нормалното протичане на жизнените процеси, увреждат органите и тъканите и ускоряват процеса на зреене. Белтъците на рибното месо съдържат всички незаменими аминокиселини, в количество, достатъчно за задоволяване нуждите на човешкия организъм.
  image В състава на мазнините в рибното месо са включени ненаситени мастни киселини с висока биологична активност, както и незаменимите Омега - 3 мастни киселини. 
Омега - 3 мастните киселини се използват в съвременната медецина при лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и атеросклероза. Хората с наднормено тегло, които се хранят с риба могат да очакват дори понижение на теглото, вследствие нормализиране на обмяната. Омега - 3 мастните киселини намаляват риска от рак на простатата и рак на гърдата. По време на бременността диетата, богата на риба и морски продукти намалява риска от преждевременно раждане, а и тези киселини са много важни за развитието на мозъка и зрението на детето.
   Биологичната ценност на рибата като храна се обуславя и от високото съдържание на почти всички витамини, особено на витамините А, Б и Д. Битамин А е витамина на хубавата кожа и зрението, необходим е за нормалното функциониране на щитовидната и половите жлези, стимулира правилното функциониране на имунната система и скъсява протичането на болестните състояния. imageВитамините от група Б участват в състава на ензимите, участващи в метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите. Те са особено важни за нормалните растеж и развитие на мускулната и нервната тъкан. Витамин Д е витамина на слънчевата светлина - отговорен е за доставянето на калций и фосфор до местата, където могат да помогнат на костите да растата - при децата и да се реминерализират - при възрастните.
   Диетолозите препоръчват да увеличим консумацията на риба и морски храни до поне 2 пъти седмично, за да бъдем по-жизнени и здрави и да намалим риска от редица заболявания или да се справим по-лесно с тях. 



Тагове:   морето,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lazarini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 159622
Постинги: 8
Коментари: 94
Гласове: 581
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930