Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2009 08:55 - Роженската света обител
Автор: cudo Категория: Други   
Прочетен: 8195 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според показанията осемдесет бездетни жени се сдобиха с дълго чакана рожба през последните четири години след поклонение пред чудотворната икона на Богородица Портаитиса в Роженския манастир.

image
За това свидетелства отец Варнава, който в момента е временният игумен на светата обител. Реликвата с внушителни размери е поставена при входа на църквата. Тя е копие на чудодейното изображение на Божията майка от атонския манастир Ивирон. Роженската е изографисана от монах Яков през 1790 година. Историята за оригиналната икона - тази от Света гора, започва още през 1-ви век. Според преданието е нарисувана от свети Лука. През 9-и век византийският император Теофил заповядал да бъдат унищожени всички икони. Войниците му тръгнали да обикалят по домове и църкви. Влезли и в къщата на вдовица от Никея, която притежавала чудодейната икона на свети Лука. Жената успяла да измоли от стражите да оставят светинята да пренощува. През нощта двамата със сина й отнесли иконата до морето. Там вдовицата се помолила на Божията майка да спаси реликвата. Легендата разказва, че иконата достигнала до Атон. Монасите я извадили от водата и я сложили в олтара. На сутринта с изумление открили, че е изчезнала. След като дълго я търсили, я видели над входната порта на църквата. Внесли я отново в олтара, но на следващия ден реликвата отново била над вратата. Чудото се повторило три пъти. Тогава духовниците разбрали, че волята на Богородица е светинята да стои на това място. Оттам и името Портаиса (Вратарница). Смята се, че копието на иконата в Роженския манастир е чудодейно като оригинала в Атон. Затова потокът от богомолци не спира. Най-много вярващи се стичат в манастира на 8 септември, когато е храмовият празник - Рождество Богородично.

image

Историята на светата обител е също толкова интересна като преданието за реликвата. Според някои исторически документи в манастира е живял свети Иван Рилски, преди да се засели в Рилската пустиня. Най-старите предмети, намерени в роженската обител, са от 13-и век - украшения и монети от времето на Михаил VIII Палеолог. Открити са случайно в гроб в двора на манастира. Мраморният фриз над вратата, която води в централната част на храма датира от 13-14-и век. Църквата е била изографисана цялостно към края на 16-и век. От 1597 година са запазените стенописи в притвора, които показват седящия Исус Христос, заобиколен от апостоли, и Богородица с младенеца сред пророците. Според историческите документи манастирът е горял през 1662 година, като щетите са били значителни.
Напълно са били унищожени библиотеката и най-старите писмени данни за създаването на светата обител. Известно е, че през 1674 г. през Роженския манастир минава йерусалимският патриарх Доситей. Той взема няколко ръко1 писа, най-старият от които бил тълкувание на книгата на Йов от 13-и век,
украсен със 117 цветни миниатюри. Възстановяването на манастира за почва пет века по-късно. През 1715 година манастирската църква била изваяна с чудно хубави витражи от цветя, напомнящи райската градина. Те са уникални и не се срещат в нито една друга българска църква. Според специалистите са едни от най-старите на Балканския полуостров.


image
Разположение:
Разположен е в Пирин планина, на около километър югозападно от село Рожен и на около 2,5 км североизточно от Мелник.
Роженският Манастир е най-големият манастир в Пиринска Македония и втори по големина след Рилския в страната. Той е един от няколкото средновековни български манастира, добре запазени и до днес. Разположен е в ниската част на Пирин, на около 1 км югозападно от с. Рожен и на около 2,5 км североизточно от гр. Мелник.

Според летописи, съхранявани в Атон, Гърция, манастирът е създаден през 890 г. Църквата на манастира – Свето Рождество Богородично, в последствие дава името си на близкото село Рожен.

Манастирският празник е на 8-ми Септември, когато хора от целия регион се събират да участват в празненствата.



Тагове:   Мелник,   знамение,


Гласувай:
3



1. анонимен - малка грешка
03.06.2009 09:01
Манастирът е едно вълшебно място!
Но, вторият по големина е Бачковският манастир.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1502551
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/