Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2009 11:52 - Светините на Ресиловския Манастир
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 14161 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато пристъпиш прага на Ресиловският манастир и погледнеш неговите иконите те предизвикват в теб възхита и поклон с греещите като слънца ореоли на светците. Те са нарисувани от семейство художници от Благоевград. Иконостасът също те впечатлява с нацъфтелите си нарциси и птиците сред тях.
Местните жители много се гордеят с манастира „Покров на Света Богородица” и с, разположен току до сами-планината. Новите му постройки белеят отдалече. А кръгловатата кула между тях, се е разположила като страж и оглежда ширналата се Дупнишка равнина със селата й по на два километра едно от друго – Ресилово, Самораново, Овчарци, Сапарева баня и Сапарево.
Мраморна чешма със студена рилска вода, тече от три чучура и ще ви срещне преди да влезете в манастирския двор.
Манастирът сияе със своята святост. Една от светините му - Скоропослушница, е донесена от Света гора, подарък от архимандрит Методий. Много хора са получили изцеление от нея. Има чудотворни икони на св. Богородица, които и в днешен ден проявяват своята сила. Има свети мощи на св. Харалампи, на св. Трифон, на св. Екатерина, св. Варвара, св. Пантелеймон.
image
История


Историята на манастира разказва, че едно момиче от град Варна дошло в Рилския манастир и пленено от красотата му, решило да основе девически манастир в околността. Преди това имала съновидение, което й открило мястото, където трябвало да бъде построена църквата и сградите за манастир.
Сънувала, подобно на Моисей къпина, която гори и не изгаря, така и тя видяла къпина, в която има кандилце. Блещукало то и и показало къде да построи църква лично със своите си ръце.
Отишло момичето в селото при свещеника и му разказало своя сън и че желае да построй църква. Много скептично настроена била презвитиерата. Тя започнала да роптае, че в селото има църква, защо нова в гората да се строи. И тогава се случило първото чудо. Презвитерата /попадията/легнала да спи и св. Богородица й се явила и й казала: „Ако не разрешиш на свещеника да помогне за построяването на този манастир, да изпрати своите бикове да носят камъни, да прекарват вода и материали, ще взема първородното ти чедо.” Уплашила се тя. Още през нощта станала, впрегнали каруцата, в престилката си пълнила камъни и на ръце ги носила, за да построят църквата.
Основателката на Ресиловския манастир се казва - Елена. В Ресилово се заселила през 1924 г., а строежът започнал през 1932 г. Тогава дошли и трите девойки от Клисура, за да се подстрижат след седем години в монашески чин, с имената Пелагия, Серафима и Клавдия.

С даренията на множество благочестиви хора и помощта на Софийска митрополия, днес Ресиловският манастир „Покров на Света Богородица” е възроден за нов живот. Старата църква на среди двора, е разширена и преобразена в светогорски стил с големи и малки кубета и нова камбанария. Ако болест гнети грешното ви тяло, изворчето със светена вода досами манастира, казват, много хора е изцерило. А сестрите и майка игумения са спечелили обичта на православните не само от Дупнишкия край, а от цяла България, че и отвъд нея. Може би заради молитвите им, светли и благочестиви!
image
Местоположение

Село Ресилово (област Кюстендил) се намира в Югозападен регион на България и е част от община Сапарева баня. Манастирът се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1.5км югоизточно от село Ресилово.



Тагове:   манастир,


Гласувай:
3



1. krassko - Благодаря че ми напомни.
16.06.2009 13:09
Преди 10 г бях там за два дни и тази година трябва да отида пак. Бог е милостив и може би ще ме дари с още 10 щастливи години.
цитирай
2. анонимен - Преди ходех с преклонение в манастира
16.06.2009 14:36
Защо ли сега манастирът ми прилича на мутренско творение на братя Галеви ?!
цитирай
3. andi2 - ще се повторя, ама това е един от н...
17.06.2009 00:22
ще се повторя , ама това е един от най-смислените блогове , който съм срещал в нета .
Поздрави.
цитирай
4. cudo - благодаря ти andi2!
17.06.2009 00:44
Благодаря ти за топлите думи...
цитирай
5. tarbo - Това е
17.06.2009 09:07
може би най-грозния и недуховен манастир в цяла България. Грозно здание с претенции.

Съжалявам за реакцията ми, но е така.

medchurches.livejournal.com
цитирай
6. анонимен - Напротив
17.06.2009 09:43
С думи трудно бих описала красотата, на манастира и неговото местоположение. Елате и се насладете и ви гарантирам ,че ще дойдете отново.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504235
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/