Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2009 14:39 - Светецът на ул. "Цар Симеон"
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 6202 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 11.07.2009 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няма начин да не си софиянец, да нямаш автомобил и да не си посещавал поне един от над 200 магазина за авточасти на улица "Цар Симеон". Но, малцина от жителите на столицата знаят, че на тази улица на номер 125 в малко дворче, притиснато от плътно паркирали на тротоара автомобили, се съхраняват чудотворните мощи на свети Николай Нови Софийски. Които помагат на вярващите със своята святост.  
Кой е този светец? През ХV в. София излъчва трима мъченици на християнската вяра - свети Георги Нови Софийски, свети Георги Най-нови Софийски и свети Николай Нови Софийски, убити от заптиета и фанатизирани тълпи, защото не пожелали да предадът вярата си. Първият бил изгорен жив пред 1515 г., вторият - обесен през 1534 г., а третият, св. Николай Нови Софийски е убит с камъни от развилнялата се тълпа в 1555 година.
image
 На лобното място на християнския мъченик по проект на арх. Стефан Кънев през началото на седемдесетте години на миналият век е построен параклис. Когато ходих за последно там, преди няколко месеца светилището почти се бе разпаднало, затрупано със строителни отпадъци, с изпочупени керемиди и мръсни стени. Нo сега настоятелите са запретнали ръкави и светилището е корено променено. Покривът вече е ремонтиран, чешмата - облицована с лъскави плочки, градината - оплевена. Богомолците обаче се натъкват на желязна врата в невъзможната компания на масивен катинар. Въпреки това, параклисът рядко е отворен за поклонение, но като че ли няма и много желаещи да се помолят над чудотворните му мощи. Единствено по време на храмовия празник - 17 май, мощите на свети Николай се изнасят тържествено от храма. Литийното шествие отива до параклиса на ул. "Симеон".
image
От светите мощи на Николая в София станали много чудеса още през първите години след замъчването му. Матей Граматик ни разказва следващото чудо, с което Бог прославил своя угодник наскоро след замъчването му:
"Един младеж православен християнин заболял от някаква тежка болест, която толкова го измъчвала, че всички очаквали скорошната му смърт. Болестта вероятно е била проказа, защото болният чувствувал сърбежи по цялото тяло, от главата до краката, и то толкова силни, че младежът тъй силно се чесал, че захващало да тече кръв, и то в голямо количество. Вследствие на това нараняване тялото на младежа се покрило с пришки, които били толкова големи, че от тях се плашил всеки, който ги видел. Всички пришки са слели в една, тъй че цялото тяло на младежа заприличало на пришка. Младежът дълго се церил, но никакво лекарство не му помогнало. Оставала само една надежда — Бог. Роднините на юношата, както и сам той, често се молили на Бога да му помогне. Един ден след усърдна молитва на едного от братята на болния дошло на ума да отиде да се помоли пред светите мощи на свети мъченика Николая, та той — св. мч. Николай — да изходатайствува от Бога изцеление на болния му брат. С тази цел той дошъл в храма, гдето били остатъците от светите мощи Николаеви, и като застанал пред тях, с голямо усърдие се помолил с тези думи: „Свети мъчениче Христов, зная, че ти имаш голямо дръзновение към Христа Бога наш, Когото ти тъй бе обикнал, щото за Неговото свето име претърпя мъченическа смърт. Помогни ни, защото всичко, което пожелаеш, можеш да го направиш, тъй като ти благоугоди на Христа Бога“. В това време в храма св. Безплътни дошъл и свещеник Лука. Братът го помолил да го благослови със светите мощи. Като видял дълбоката му вяра, свещеник Лука се облякъл в свещени одежди и заедно с него със сълзи на очи захванали да се молят и да пеят свещени песни за похвала на мъченика. После това със страх и любов се приближили до ковчега, открили го и видели частиците от светите Николаеви мощи, от които по целия храм се разпространило благоухание. Благоговейният свещеник Лука със страх и благоговение измил със света вода феса, а после това от кръвта и от мозъка взел по една малка частица, която сложил в светата вода, и като налял водата в чист съд, дал я на здравия брат. Този,последният, се върнал при болния си брат, намазал тялото с дадената му света вода, като със свето миро, и болният тутакси оздравял. …

Има още много свидетелства за чудната мощ на божието благоволение. Всеки може да стане свидетел на чудото и ще си позволя да цитирам "
image

История

Родителите на свети мъченика Николай били албанци. Те живеели в Тесалия, град Янина и били в близко родство с един висок чиновник в Далмация, който бил любимец на тогавашния турски султан Сюлейман II (1520-1566 г.).
Роденият в град Янина Николай Мартинов бил известен майстор обущар. Голяма част от спечелените пари раздавал на бедните и страдащите, самият той преживявал съвсем скромно и това му донесло широка известност в София и околните села. Старейшините на града оценили високо качествата му и го поканили да се ожени за софиянка. Бъдещият светец не искал да се обвързва с брак, но първенците го убедили, че венчавката е богоугодно дело, и той склонил. Известно време обущарят продължил да раздава богатствата си на бедните, да обикаля затворите и лечебниците, където утешавал престъпниците и болните. 
Житиеписецът му Матей Граматик пък казва за светеца: "Бягаше от човешката слава и се смяташе винаги за странник." През 1554 г. след свалянето на неговия покровител - влашкия воевода Мирчо Чобан, свети Николай се завръща в София. Там е сполетян от голямо нещастие - чумата погубва и двете му деца. Освен това местните турци от обущарския еснаф започнали да го убеждават да се отрече от православната вяра и да приеме словата на Мохамед. Една вечер заедно с колегите пирували в някаква кръчма извън София и Николай Мартинов бил опиянен с младо, непрекипяло вино - дотолкова, че да загуби съзнание. И тогава го съблекли и обрязали, без да разбере нищо. Когато дошъл в съзнание и видял какво е извършено над него, той покрусен заплакал и горещо се молил Богу да му бъде опростен този неволен грях. Близките му, като разбрали случилото, го оплакали като мъртъв, обущарят станал "възневидян от сродници и гнусен за братята си". През 1555 г. на Възкресение Христово свети Николай публично обявил, че е твърд в православната си вяра, и не се огънал пред заплахите и побоите на местните ислямски фактори. Мъченикът извадил от джоба си малка иконка на Спасителя, целунал я и казал на турците: "Анатема томува, който не вярва в Господа и Спасителя наш Исус Христос и в неговата пречиста Божия майка и не се покланя на нейния образ."
Това изявление дотолкова подразнило читателите на Корана, че те го вързали, били го жестоко и полумъртъв го завлекли в съда. Кадията затворил ревностния християнин в тъмницата, където той отново бил пребит от фанатизираната тълпа. Житиеписецът свидетелства, че когато арестували свети Николай, в същия този момент страшна градушка връхлетяла града и изпочупила много къщи. Обущарят заявил пред съда: "Готов съм и меч, и огън, и зверове, и всякакъв образ на смъртта да приема заради Него." На 17 май фанатиците отвлекли Николай Мартинов от затвора в близката местност Три кладенци  (Ючбунар). Там светецът бил убит с камъни, а тялото му - изгорено. Едно момче успяло да спаси част от останките му.
Средецкият митрополит Яков приел запазените мощи на мъченика и на събор в църквата "Св. Архангели" го канонизирал за светец.. 
Храмът на името на светеца се намира в градинката между "Пиротска" и "Опълченска", построен е по проект на арх. Антон Торньов и е осветен от софийския митрополит Партений на 3 декември 1900 г.  Все пак вярата в чудото помага на миряните, независимо от грешките около самоличността на мъченика.

Местоположение

Улицата "Цар Симеон" се намира в центъра на София. Ръкописът се пази в библиотеката на храма „Св. Мъченик Николай нови софийски“ София в квартала „Три кладенци“ (Юч-бунар).


Тагове:   чудо,   николай,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - да знам го
26.06.2009 15:23
да знам го ... чудесен и бърз застъпник ...
цитирай
2. ivesa - Да се помолим на българските Светци за сполука...
04.07.2009 08:06
и благоденствие на всички българи!Нека бъдат наши помощници и застъпници пред Бога,за да избереме утре най-градивната политическа сила,която да ни доведе до просперитет като нация!Поздрави!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504240
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/