Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2009 08:29 - Благословените от Село Присово
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 8957 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 14.08.2009 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днешната земя на българите е едно от древните огнища на цивилизацията на европейския континент, оживен кръстопът на различни култури. Според статистиката България е на едно от първите места в света по броя на археологическите си паметници, в Европа тя отстъпва само на Гърция и Италия. Велико Търново е град светиня, извикващ у всеки българин чувство на преклонение и национална гордост. Едно име, обвея но от мистиката на древни предания и легенди, идващо от вековете и устремено в бъдещето. Разположена на древен кръстопът, Търново изобилства с исторически забележителности и богато културно наследство от различни исторически периоди, тракийски, римски, византийски, ислямски. Именно тази благословена земя с многолико, разнообразно и уникално наследство е физическото и духовно пространство на житията на много пророци, на божествени знаци и чудеса и арена на безчет човешки драми.

image

Една такава се разиграва близо до Велико Търново в светата обител “Свети Панталеймон” се намира край Велико Търново. На около пет километра от старо-престолният град, пред очите на поклонниците, паството и монахините  на няколко пъти стават чудеса на изцеление, на които светският човек едва ли би хванал вяра, ако не бяха фактите и очевидните свидетелства на майка Мелания и още куп други миряни. Тук наистина е едно забравено кътче от Рая - цветно, зелено, чисто и подредено. Много вярващи от близо и далече идват да търсят помощ за изцеление от Бога.
Вярата върши чудеса, а светията ги провожда до него чрез застъпничеството си пред Бога. Църквата има чудодейна икона Света Богородица троеручица. Чудесата, които е извършила, са големи.
image

Сляпородено проглежда
Преди няколко години два, дни преди храмовия празник, който е на 27 юли, в манастира дойде семейството на Гошко от Варна. Баща му го носеше на ръце, защото той все плачеше. Детето беше напълно сляпо. Разказа, че имало посукани очни нервчета още от рождението си. Но очите го боляли, вероятно на нервна почва, от тези посукани нервчета и беше непосилно да се гледа как страда от болките, как и родителите му се мъчат с него. Споделили със майката игуменка, че вярваща жена ги посъветвала да пренесат за курбан едно мъжко агне и да дойдат да се помолят на Свети Панталеймон за изцеление. Така и направили. По време на храмовия празник отслужили за Гошко всички възможни служби. Направени били маслосвет, водосвет, литургия за здраве. И хората си заминаха.
На следващата година точно на храмовия празник семейството на Гошко дошло отново в манастира. За изненада и радост на разпозналите ги хора, детето вече ходило самостоятелно и се смеело. От болките нямало и следа. Семейството, щастливо, дошло  да благодарят на светията за чудото с детето им. Сляпородено да прогледне - неоспорим факт. Гошко виждаше и с двете си оченца. Днес той е вече второкласник и Божията светлина в очите и живота му го озарява.

image

Иконата е трезво, мирно, основано на духовен опит и лишено от екзалтация пренасяне на определена духовна реалност. Ако благодатта просветлява целия човек така, че цялото му духовно-душевно, лесно същество се изпълва с молитва и пребивава в божествената светлина, то иконата видимо „отпечатва" този човек, станал жива икона, истинско Божие подобие. Иконата не изобразява Божеството; тя по-скоро посочва съпричастното на човека в божествения живот.


История

Присовският девически манастир е действащ,  той   е основан през 1870 година, като "семеен" манастир от съпрузите Минчо и Дража Райчеви. След смъртта на Минчо, ръководството на Светата обител поело от жена му монахиня Евтимия и сина им дякон Роман. Манастирската църква била издигната през 1881 година, а на следващата година била осветена. След това Роман заминал за Букурещ и поел управлението на българската митрополия там, а манастира се управлявал от майка му и сестрите му - Ефросина, Татяна, София и Зиновия. Последна игуменка от тях била Зиновия, която починала през 1934 година, а следващата игуменка на манастира е Ксения. През войните монахините помагали на бедстващите и войските.
ДНес църквата е ремонтирана наскоро и в нея могат да се видят стенописи с образите на св. Панталеймон, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски"княз Борис, св. Иван Рилски, патриарх Евтимий и Теодосий Търновски. В купола е изрисуван Исус обграден с ангели и апостоли. На олтара са разположени икони на Света Богородица, на св. Димитър на кон, на св. Панталеймон и икона на 26-те Зографски мъченици, която е копие на тази в Зографския манастир.
В дворът на Присовския манастир има осемстенна камбанария и чешма с издялан надпис в един от камъните 1910г. Пред входа на манастира има каменна плоча, донесена от местността Никополис ад Иструм, която представлява древен езически жертвеник, върху който днес се извършват водосвети.


Местоположение

Село Присово се намира на около 5 км. югоизточно от Велико Търново. Разположено е в началото на Подбалканската котловина, заградена от хълмовете: Присой бърдо, Страната до с. Мерданя, възвишенията на град Килофарево при селата Големани, Нацовци и Дебелския баир. Селището и землището му граничат на запад с град Дебелец, на юг с град Килифарево и село Плаково, на югоизток със село Велчево, на изток със селата Пчелище и Драгижево, на североизток със с.М.Чифлик и на север с град Велико Търново.
Присово се намира на около 200-280 м. надморска височина и има умерено-континентален климат със студена зима и горещо лято, който с нищо не се отличава от този на цялата Подбалканска котловина. Но той е по-умерен от климата на Северна България, защото благодарение на хълмовете, които ограждат на север селото, трудно проникват северните студени ветрове и течения. В същото време Присово е изложено на течение, което идва от местността "Дълга лъка" към Велико Търново през Присовското усое и от Дебелец и се отича през селата Пчелище и Церова кория. Това течение задържа развитието на стопанските култури с една-две седмици.



Тагове:   дете,   чудо,   икона,


Гласувай:
11



1. анонимен - Веси
14.08.2009 09:51
баба и дядо живеят в присово, та често ходя там...
но не зная всъщност нищо за присово...всички тези неща, които разказваш...интересно ми беше да прочета.
поздрави!
цитирай
2. boliarkabg - всеки решил се да посети манасти...
14.08.2009 10:12
всеки решил се да посети манастирчето ще остане с тих и приятен спомен в сърцето си. Голяма част от написаното е вярна, само не е истина,че има приют за душевно болни. Този приют се намира в друг присовски манастир, който е между селата присово,дебелец и велчево и се казва "Св.Арахангел Михаил". Лично аз съм получила изцеление след горещи молитви в деня на храмовия празник на манастирчето "Св. Пантелеймон". Дори не съм мислила да очаквам изцеление, просто службата вървеше,църквата беше пълна, на двора гълчавата не преставаше, гостуващият църковен хор ангелогласно пееше,, свещенниците водеха службата, а аз се молех наум и сълзи се стичаха по лицето ми. Отмина празника, остана приятният спомен от него и аз забравих. После чрез сън ми се показа, че ще се случи това,за което се молих. Държа да кажа изрично,че не съм ревностна християнка, фанатизирана или недобре с главата. Православно съм кръстена и ходя на църква както всички съвременни хора расли през атеистично време. Това манастирче обаче ми е влязло в душата преди 39 години и когато мога винаги се връщам там. Зная още случай на изцеление и не само, на чути молби. От Велико Търново се излиза на пътя за прохода Хаинбоаз и току веднага има отбивка за Присово, а на тая отбивка е указана посоката за манастирчето и то си е почти в селото. Ще останете приятно изненадани от уюта и красотата му, от тишината и от младостта на монахините. Идете, няма да съжалявате...
цитирай
3. cudo - Благодаря ви
14.08.2009 11:17
boliarkabg - ще бъде коригирана съответно! ..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504492
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/