Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 12:50 - ПОПИЦА-6
Автор: mosalata Категория: Регионални   
Прочетен: 2782 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2010 13:05


6

 ДЕТСКИЯТ ДОМ

 image

Голям успех на нашето село е построяването на децкидом. Голяма двуетажна слънчева постройка в парцела на Цено Сираковски.

Тук децата почиват, забавляват се и получават храна. Децата престояват целодневно или за цялата седмица.Така родителите се освобождават за по-лека работа. Директор е учителката Илиянка Арсова.  Издръжката е от ТКЗС и съвета. Около дома има цветна градина и разни приспособления за игра на децата.

НАРОДНОТО ЗДРАВЕ

В периода на народната власт, здравеопазването в селото бележи развитие и успех. В здравниядом работи : лекар, зъболекар, фелдшер, сестра, акошерка, шофиор с линейка и санитар.

Старият бикарник е пригоден за децка и женска консултация. Здравния дом има кабинет с малка аптека, чакалня, превързочна, зъболекарски кабинет и родилни легла. Здравната служба се посещава от градски консултанти и методическо ръководство от Бяла Слатина – болницата.

По времето, когато д-р Христо Христов  - Байков е окръжен лекар, а д-р Марин Маринов (Кременски) е завеждащ УНГ отделение в град Станке Димитров (Дупница), през летните ваканции д-р Маринов извършва операции на сливици и полипи. В помощ е очастаковия лекар и целия персонал. Разрешение се взема и от окръжния лекар и съгласие от месното ръководство. Д-р Маринов донася инструменти, стерилен материал и опойващи вещества. Д-р Йонов подбира пациентите и прави част от изследванията. Някои от изследванията се правят в Бяла Слатина. За тези, които има някакво съмнение за усложнение се оказва помощ на легло в Станке Димитров. Там идват и тези, които имат нужда от по-големи операции на синуси, уши и др. Едва ли в здравната изстория на Попица ще се случи някога подобно нещо. Това става възможно само на основата на старата дружба между д-р Христов, д-р Маринов и кмета Александър Върбанов, чийто деца също бяха оперирани. Това е възможно само в едно социалистическо общество, където медицинската помощ е безплатна.

Не са връщани пациенти от съседните населени места Бяла Слатина, Бъркачево, Враняк, Соколаре и Търнак. Правени са по 1-2 оперативни дни с по десетина пациента наблюдавани едно денонощие. Инциденти не е имало.

ЧИТАЛИЩЕТО

След 9-ти септември по решение на партийното ръководство се провежда чиска на читалишната библиотека от “фашиска” литература. Политически писания може да съдържат весниците, списанията и др., но в класическата литература трудно може да се намери политика. Чиската е извършва от Иван Шаека и Йордан Шабански. Голям куп класическа литература  и до него голям огън.

Погледне заглавието и веднага се определя кое е за огъня. 

Аз “откраднах”  две книги, определени за оганя. Едната беше “Куртизанката” от древногръцката поетеса Сафо от остров Лесбос, а другата беше “Екатерина Велика – личен живот”. В нея се разказваше за похожденията на Екатерина. И двете книги са писани преди да е имало фашизъм и комонизъм. Предполагам, че много от изгорените книги не бяха познзти на нашите другари.   

“Абе махния, нали е за цар и за любов”- отсече другаря Шабански.

Читалището продължава да е средище на колтура, но има някои нови моменти. Образованата младеж хвана по градовете, където може да се реализира, други намериха работа по заводи и пътуват с рейсове. В селото останаха малко хора, които са заети в селскостопанската работа.Всички категории от млади хора имат по-малко време, за да отделят за читалището.Кинопрожекциите отстраняват нуждата от тетрални представления. Телевизорът навлиза в бита на селянина и той има по-малка нужда от читалището.

Йоло Николов застаря, музиката му се разпадна и вълшебните звуци на Йоловата музика престанаха да събират така често населението. И днес в националния фионд на радиото се съхранява запис на композирания от Йло марш “КЪМ ЗВЕЗДИТЕ”.

Салонът се използва по-често за общоселски събрания, тържества, чествания на важни дати, годишнини и др. Учениците също използват салона за утра и тържества. В салонът се правят свадбени тържества, придружени с богата трапеза, хора и танци, които наподобяват предишните танцови забави.

 

 ОБРАЗОВАНИЕТО

 

Въведе се безплатно образаование за всеки. Циганчетата навлязоха в училището и започнаха масово да се ограмотяват. Тръгна се към 100% ограмотяване. Науката не вече монопол само за богатите, а стана достъпна и на всички, които имат желание да учат.

По традиция в Попица винаги е имало добри и талантливи учители. Всички те в различна  степен допринасят за доброто обучение на стопици среднисти и вишисти, излезли от селото.

След  9-ти септември директори на училището, са били:  Йордан шабански, Вълчо Храбров и Александър Върбанов. 

Има един период, който непременно трябва да бъде отбелязан Той щастливо съвпада с факта, че ТКЗС започва своя икономически възход и има възможност да се отделят средства за образование. Училището се управлява от Любен Борисов Трифонов – млад, талантлив учител с големи иницативи. Той е подпомогнат от стабилни помощници – за. директорката Велика Йотова и Връбка Рашева. Училището е опитна база на БАН. Това е “златния век” на нашето училище и образователно дело, когато в годините 1960 – 1980 год. нашето училище се издига до национално равнище. Директорът Трифонов е човек с реално изпалними инициативи и достатъчно умен да ги осъществи професионални и авангардно. В това чудесно дело той намира подкрепа от машето месно ръководство. По това време кмет е бившият директор Александър Върбанов.

 

УЧИТЕЛТ ЛЮБЕН ТРИФОНОВ

 image

 

 Любен Трифонов е роден на 25. 07. 1933 год. в село Боровица – Белограчишко. Завършил е полувише образование математика и физика. Като директор си тоствя основни задачи: програма за подобряване на материално техническата база , правилен подбор на кадрите.

 

За кратко време са саздадени 12 учебни кабинета; кабинетите и коридорите са облечени с фурнирани плоскости; построява се хранителен блок с кухня; кадето децата закусват и обядват; за практическото убочение на децата са направени работилници за дървобработване с 32 места и металообработване с 18 места – всичко 50 места; отделно има машинно отделение с банциг, абрихт, стругове за дърво и метал и много инструменти. С това се дава възможност на децата да навлязат в нчкои умения и знания, и ако не могат да учат по-нагоре да могат по-лесно да навлязат в живота. Учебните кабинети разполагат с много, модели, схеми, уреди, прожекционни апарати, телевизор и условия за лабораторна работа. Има и други технически средства. Всичко това позволява уроцитеза нови знания да се преподаватлабораторно.

През 1961 год. училището получава грамота от министерството на народната просвета и парична награда от 2 000 лв. (при заплата 100лв.). Училището е провъзгласено за национален първенец, за постигната успехи в учебно-възпитателната работа и саздаване на образцова материално-техническа база. Учителския колектив е още повече насърчен, но и правелно ръководен. В училището е монтирано централно парно отопление, което обхваща и работилниците, хранителния блок и столовата.

Помощ иде и от кмета Върбанов и бирника Цветан Борисов Динов. В годината 1972 училището получава званието “Образцово училище”

 

Нашето училище е национален първенец през годините: 1974, 1975, 1976, 1977 и 1978. През този период на високо творчество, училището е посетено от 139 учителски колектива от страната и чуждестранни делегации от СССР, ГДР, Монголия, Куба, Дания и др.

В училището спортът добива масов характер, създадени са две големи групи за колеездачи и борба. Тези групи провеждат упражнения и състежания. Отделно е изградено оградено игрище за футбил, тенис и др., в които участват ученици от различни възрасти. Такова бурно и резултатно развитиенашето училище не познава в своята изстория.

Накрая в 1982 год. директорът Трифонов е оскърбен. Като “награда” както той пише ръководството на БКП (Мика Йотова) прмества Трифонов в Бяла Слатина. “ От завист и кариеризъм)” прибавя той. 

Така е . Това е резултата от ръководната роля на БКП когато е оглавена от некомпетенти хора. Получава се така, че по-ниско образовани дават пресценка за работата на по-образованите.

 За директор на училището е назначена Връбка Динкова (Рашова) бивш замесник директор и партиен секретар на училището …… Тя има известен опит, но не и размаха и инициативата на Трифонов. Инерцията постепенно намалява и се забелязва угасване на звездата на златния период. Много ярък пример за ролята на личноста в изсторията.

 

УЧИТЕЛВТ ПЕТКО КРЪСТЕВ – ЧИКОЛИЯТА

 Музикантите на Петко Кръстев продължават традициитеimage

Учителят по трудово убочение Петко Кръстев – Чиколията е активна и иницативна личност. Той допринася много за развитието на образователното дело в Попица. Чиколията организира духова музика, която взема участие в обществения живот в селото. Той ръководи общинската музика, така допринася за духовното и колтурно развитие на населението. С усилията на Петко се развива материалната и спортна колтура на децата ни: колоездене, борба, футбол, баскетбол и др.

Едва ли някога ще има такъв забележителен възход на образователната система в селото, което е постигнато от директора Трифонов, учителя Петко Кръстев – Чиколията, партийната секретарка и замесник директор Връбка Динкова Рашева.

След 9-ти септември има едно отприщване бентовете на науката и образованието, те стават безплатни и се дава възможност, на тези които се учат и имат талант да поемат пътя към науката. Държавата облекчава жадните за наука със стипендии и други битови придобивки, които позволяват и на бедния да учи, и да бъде полезен на държавата.

Корона на нашата образователна дейност след победата на социализма се явяват нашите деици на голямата наука  в различни направления. Появиха се академик – Велчо Иванов Велчев – ботаник и биолог, професор лаорят на Димитровска награда Цоло Вълков Решов – инжинер изобретил специална стомана, която се използва в астронавтиката, проф. д-р Рашо Рашев – невролог, проф.Петър Иванов Велчев – филосов (брат на Велчо) . Всички са братовчеди помежду си с Рашовска кръв, проф. д-р Връбка Обрецова (Даковска) – лабораторен лекар, биохимик, проф. д-р Христо Матеев – физиолог в Москва, професорите : братя Дилови – философ и ветирнарен лекар, доцент д-р Иво Кременски молеколярен генетик.

Авангарен архитект с междонародна извесност е Цветана Савчева Нинова.

Генерал Цветан Георгиев Цоков, полковниците Иван Велчев – брат на Велчо и Петър,

Георги Цанко Георгиев – ветиринарен лекар,

Марин Иванов Маринов (Кременски) – лекар,

Цветан Димитров Дичков &nda

 

.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mosalata
Категория: Регионални
Прочетен: 56210
Постинги: 21
Коментари: 7
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031